17. LUUKKU: Pääsykoevinkki I

2016/12/18
Heippatirallaa! Pitääkseni tämän joulukalenterin sopivan epäjohdonmukaisena, löytyy viimeisen viikon luukuista minun ja muiden pääsykoevinkkejä. Kyselin ystäviltäni heidän pääsykoevinkkinsä ja so far olenkin saanut hyviä vinkkejä, joita tulee näkymään blogissa pitkin viikkoa!


Tänä päivänä käsitellään itse pääsykoetapahtumaa. Tuntuu, että monen mielessä tämän pääsykoeprojektin aikana on ennemminkin kaikki se opeteltava tieto ja paniikki siitä, kuinka voisi hallita kaiken tämän sitten tulevassa kokeessa. Itsekin olisin ollut varmasti tätä mieltä enkä olisi osannut keskittyä treenaamaan itse pääsykoetta ellei siihen olisi valmennuskurssilla olisi siihen niin paljon paneuduttu. 
Pääsykokeessa tärkeää on pitää hermot kurissa ja ajankäyttö hallinnassa. Moni on kertonut ensimmäisen ja joskus jopa toisenkin pääsykoekerran menneen pieleen koepaniikin tai hermojen pettämisen takia. Ei ole pystytty tekemään kokeesta mitään, kun paniikki iskee päälle, jolloin helpotkin tehtävät tuntuvat mahdottomilta. Tämän takia onkin tärkeää jo kevään aikana paneutua siihen, että tietää mitä kokeessa on tulossa, millä taktiikalla aikoo kokeen tehdä ja miten selviää niistä mahdottoman tuntuisista tehtävistä.

Täällä nähdään sitten ens syksynä!

Pääsykoetilannetta kannattaa harjoitella ajankäytöllisesti ja taktiikallisesti. Muista miettiä näitä asioita:

1. Aika on rajattua ja tehtäviä on paljon. Tarkoituksena ei olekaan ylppärityylisesti ehtiä tehdä kaikkia ja tavoitella täysiä pojoja. Opettele hyväksymään se, että luultavasti et ehdi tekemään kaikkia tehtäviä annetussa ajassa. Se ei kuitenkaan haittaa, sisälle pääsee huomattavasti vähemmälläkin

2. Valitse taktiikka. Yleisesti ottaen hyvänä tapana on pidetty sitä, että silmäilee kokeen läpi ja aloittaa sitten tekemään helppoja ja varmoja alta pois. 

3. Jos tehtävä ei tunnu 10-15 minuutissa etenevän minnekään, lopeta se ja vaihda seuraavaan. Palaa keskenjääneisiin, mikäli aikaa jää. 

4. Harjoittele rauhallisuutta ja systemaattisuutta. Älä poukkoile tehtävästä toiseen, vaan katso, lue ja mieti.

Lisätty terävän kommentoijan vinkin perusteella (luulin ihan tosissani maininneeni tämän, mutta ei):
5. Harjoittele koetta vanhoilla pääsykokeilla/simukokeilla rauhallisessa ympäristössä aikarajoineen ja sallittuine välineineen.


Kollegoilta kuultua:

"Ei oikein kannata edes yrittää tehdä kaikkea, vaan keskittyä aluksi sellaisiin tehtäviin, jotka kokee osaavansa ja sitä kautta ajattelee saavansa hyvin pisteitä ja sitten kun on saanut ne tehtyä, siirtyä epävarmempiin tehtäviin"
- LT4

"Kerran pitää ainakin käydä vessassa, vaikkei ois hätäkään niin pääsee vähän liikkeelle ja pikku breikin koepaperista 🙏  ja mä kävin viimesimmässä kokeessa kaks kertaa niin se taas oli selvästi avain mun sisäänpääsyyn 😄 "
- LT3

"Ei kannata käyttää ensimmäistä kahta tuntia aineistoon, kun nollille menee kuitenkin"
- LT4

Mitä mieltä näistä vinkeistä? Ootteko meinanneet treenata koetilannetta kevään aikana?

2 kommenttia :

  1. Pääsykokeen tekemistä voi ja kannattaa treenata itsekseen vanhoilla pääsykokeilla ja/tai valmennuskurssien harjoituskokeilla esim. kirjaston lukusalissa asettaen aikarajan 5 tuntiin ja apuvälineet niiksi kokeissa sallituiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no oot kyllä aivan oikeassa! Ajattelin jotenkin mainitsevani sen tässä tietysti, mutta eipä tullut kertaakaan sanottua. Hyvä kun vinkkasit!

      Poista