Motivaatiota pimenevään talveen

2016/11/19
Nyt palataan blogin juurille, kun päivän agendana on pitkästä aikaa pääsykoehommat! Itsellä on vuosi vuodelta vaikeampi miettiä pääsykoetta ja siihen opiskelua. Vaikka silloinkin tulevaisuus oli tiiviisti mielessä, niin nyt se on jollain tavalla realistisempaa. Kun hakiessa saattoi miettiä, jos pääsen sisälle niin haluan tehdä tätä ja tätä. Tai sitten kun pääsen sisälle aion ainakin tehdä näin ja näin. Nyt saa tosiasiassa suunnitella, mitä tekee ensi keväänä tai ensi kesällä liittyen tulevaisuuden ammattiin ja saa olla toteuttamassa niitä parin vuoden takaisia unelmia. 


Olen monta kertaa täällä kertonut, että ihan ensimmäiseksi tarvitset kovan motivaation. Motivaatio on avain kaikkeen. Tarvitset niin kovan motivaation, että avaat mielelläsi kirjat kerta toisensa jälkeen. Hanki motivaatiota tutkimalla tulevaa ammattiasi, eri erikoistumisaloja, kiinnostavia kursseja, tulevaa kotikaupunkia ja kaikkea, mitä siihen liittyy. 

Motivaatio on sellainen asia, minkä pariin kannattaa palata tietyin väliajoin, niin että tavoite pysyy kirkkaana mielessäsi läpi koko projektin. Sitten tehtäväksesi jää kartoittaa, mitä osaat jo nyt ja mitä sinun on vielä opeteltava. Älä tuhlaa aikaasi asioihin, jotka sujuvat kuin vettä vaan. Tuleehan siitä hyvä olo, mutta se ei oikeasti vie sinua eteenpäin. Keskity siis vaikeisiin ja turhauttaviinkin aiheisiin. 


En halua aiheuttaa paniikkia, mutta lukemiset on varmaan jollain tasolla jo aloitettu. Vaikka sinulla olisikin hyvät pohjataidot, suosittelen tekemään talven läpi tehtäviä, jotta asiat pysyvät kirkkaana mielessä. Kokemuksesta voin sanoa, että ne asiat rapistuvat todella nopeasti, kun se lukeminen ja laskeminen ei ole enää jokapäiväistä. 

Nyt olisi hyvä olla tehtynä jonkinlainen karkea suunnitelma suurista linjoista. Mieti jokaiselle kurssille oma ajankohtansa ja katso, että mahdutat kaikki kurssit mukaan! Oma vinkkini on, että kannattaa tehdä aineita sekaisin, jolloin homma pysyy monipuolisempana ja mielekkäämpänä. Jos meinaa tulla kiire, nipistä joistain epäoleellisimmista kursseista. 

Tiedän, että nykyisin on trendikästä etsiä kaikenlaisia uusia opiskelumetodeja, itsekin teen sitä, kun motivaatio on alhaalla ja haluaisi vain jonkun helpon keinon sisäistää äkkiä kaikki. Oikotietä onneen ei kuitenkaan ole. Monesti saan kuulla ihailevia huokauksia selvitettyäni tien lääkikseen ekalla hakukerralla. Tällöin oikaisen ihmisiä, että toki, pääsin ekalla, mutta tein 10 kuukautta kokopäiväistä työtä sen eteen. 


Helpompia teitä varmasti on, mutta työtä ei pääse pakoon. Tee itsellesi siis selväksi, mikä on tavoitteesi seuraavalle puolelle vuodelle ja tee töitä sen eteen. Sillä ei ole mitään väliä, monettako kertaa haet, vaan kuinka tosissasi olet valmis hakemaan. Mikään ei voita vanhaa kunnon kynä ja paperi -niksiä. Tee siis muistiinpanoja ja laske. 

Sinä tunnet itsesi, joten toimi myös niin. Opiskele siten, miten tiedät itse oppivasi. Pidä taukoja niin, että jaksat painaa loppuun asti. Mutta älä huijaa itseäsi. Jos päätät puolen tunnin ruokatauon, älä anna sen venähtää puolentoista tunnin somesessioksi. 


Kuten olette varmasti huomanneet, lääkis on täynnä normaaleita ihmisiä, joita yhdistää unelma merkityksellisestä ja mielenkiintoisesta työstä. Älä epäröi tai anna epätoivon kalvaa, vaan ryhdy hommiin ja selätä se koe ensi vuonna! Joka vuosi sisään pääsee satoja, eikä ole mitään syytä, miksi juuri sinä et voisi olla siinä porukassa. 
Esittelen huomenna vielä pari pääsykoeblogia, jotka toimii varmasti motivaation ja vertaistuen lähteenä, so stay tuned! Blogia voi seurata myös somessa, nappulat löytyy tuolta yläpalkista tai sitten näistä linkeistä: insta, Facebook, Bloglovin ja nyt joulukuuta vasten kannattaa ottaa myös Youtube haltuun ;) Jättäkäähän kommenttia, oliko tästä listauksesta mitään hyötyä vai pitäisikö olla käytännöllisempiä vinkkejä?

8 kommenttia :

 1. Kiva postaus! :)

  Olisin (..olin..) hakemassa ensimmäistä kertaa ensi keväänä yleiselle, mutta muuttuvat hakusysteemit pistää pään pyörälle. Olen kirjoittanut ylioppilaaksi jo tämän vuosituhannen alussa, ja silloin niin kehnosti, ettei niistä paljon pisteitä heruisi, mikäli tämä uudistus toteutuu sellaisenaan. Aikanaan jäi lukiossa fysiikka käymättä, ja tiedän, etten esimerkiksi etälukiota käymällä (tällä paikkakunnalla ei ole muuta mahdollisuutta) saavuta riittävää osaamistasoa fysiikassa.

  Olen aina halunnut lääkäriksi, ja on erittäin todennäköistä, että haave kariutuu nyt tulevan uudistuksen myötä. Enkä ole varmastikaan ainoa... sitähän se istuva hallitus haluaa. Järkyttävää! Kun oman alan töitä ei ole, ja jos haluaisi kouluttautua alalle, joka kiinnostaa, ja jossa olisi töitä, yhtäkkiä keksitään, että pitäisi alkaa käymään yo-tutkintoa uudelleen! Mä niin toivon, että tämä olisi vain pahaa unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hmm, nyt en ole niin tarkkaan noihin uudistuksiin tutustunut, että tietäisin suorilta mitä on tapahtumassa. Tarkoitatko siis hakemista pelkillä yo-papereilla?
   Se olisi kyllä omankin tieni katkaissut suoraan eikä kerro ihan hirveästi persoonasta. Se, millainen kukin on 16-19 -vuotiaana ei saisi mielestäni määritellä hänen tulevaisuuttaan lopullisesti. Aina pitäisi olla mahdollisuus tavoitella unelmiaan!
   Onko sinulla mahdollista osallistua muihin etävalmennuksiin tai hankkia oppimismateriaaleja lukion kirjojen lisäksi? Näistä saattaisi olla apua :) Myöskin kaveri, jonka kanssa tehdä tehtäviä, auttoi itseäni kovasti! Tai ihan vaan yhteys jonkin whatsappin kautta ja tapaamisia harvakseltaan.
   Toivottavasti uudistus ei tule suoriltaan noin! En usko, että halutaan ihan mahdottomaksi alanvaihtoa tehdä, tässä on nyt ehkä vaan ajateltu liikaa sitä lukiolaisten jatkokouluttautumisen nopeutumista eikä ajateltu, miten se vaikuttaa niihin moneen muuhun, jotka kulkevat eri tietä. Tsemppiä nyt haaveesi toteuttamiseen, kannattaa tehdä töitä niin kauan kuin uudistus ei vielä ole kiveen hakattu :)

   Poista
  2. Eikös tuo korkeakoulujen pääsykokeiden poistaminen ole tällä hetkellä ihan keskustelutasolla? En jaksa uskoa, että tulisi tapahtumaan ihan lähivuosina, joten mahdollisuuksia vielä on. Fysiikan voi oppia myös itsenäisesti, mutta tahdin pitää olla rauhallinen ja kerrata sekä laskea pitää paljon. Kannattaa hankkia jotkin valmennusmateriaalit, joissa löytyy ratkaisut. Netti on myös täynnä apuja fysiikan oppimiseen. Mielessä on hyvä myös pitää, että lääkiksen pääsykokeen hyväksytty suorittaminen ei vaadi fysiikan täydellistä osaamista. Sitä pitää vain osata tarpeeksi hyvin. Tsemppiä!

   Poista
  3. Hyviä pointteja! Täytyy muistaa, että nämä isot muutokset vievät aikaa, joten tuskin ovat vielä seuraavaan tai sitä seuraavanakaan keväänä voimassa :) Kaveri tai ratkaisut ovat hyvä olla siinä vaiheessa, jos tulee täydellinen tenkkapoo. Mahdollisuudet on aina, varmasti pystyt sopivin keinoin siihen :)

   Poista
 2. Kiitos hurjasti kannustuksesta!!! :) Eihän siitä haku-uudistuksesta ole tosiaan vielä mitään lukkoon lyöty, mutta pahasti näyttää siltä, että pääsykokeet poistuvat jossain vaiheessa lähivuosina. No, ehkä ei kannattaisi ajatella sitä liikaa, vaan uhrata energia lukemiseen. ;) Kiitos tsempeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti jotain tulee tapahtumaan lähivuosina, joten nyt kannattaakin panostaa tähän vuoteen täysillä ;) Lähde ihmeessä jahtaamaan unelmiasi, ettei tule tulevaisuudessa harmiteltua, you can do it! Mukavaa syksyä :)

   Poista
 3. Oli todella hyödyllistä, meinaan nyt on motivaatio hukassa kun aika ei tagho riittää kaikkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tuon tunteen niin hyvin! Se kertoo siitä, että on varmaankin aika hidastaa tahtia. Karsi muutama asia pois, jotka tuntuvat kaikista vaivalloisemmilta eivätkä vie sinua eteenpäin ja keskity sen jälkeen täysillä unelmasi tavoitteluun! Minä lopetin työt juuri hakusyksyn joulukuussa, koska aika tai jaksaminen ei tahtonut riittää, mutta tiesin tavoitteeni ja pidin sen mielessä. Välillä täytyy tehdä uhrauksia, mutta se kannattaa! Tsemppiä syksyyn, tää on aina vähän vaikea vaihe! Muista pitää tavoite kirkkaana mielessä, niin motivaatio kyllä löytyy

   Poista