Atopiaa

2016/09/05
Viimeset pari päivää on olleet superrankkoja tän ihon kanssa. Elokuun alun hyvät viikot ovat kyllä tämän kanssa pyyhkiytyneet aika tehokkaasti pois mielestä. 
Vika mahtaa kuitenkin olla loppupeleissä ainakin osittain omaa tyhmyyttäni. Huolimatta maidottomuuden hyödyistä, tai pikemminkin maidollisuuden haitoista, koin loppukesästä, että ihoni ollessa näin hyvä, ei ole mitään järkeä elää enää niin tarkasti. Söin palan suklaata, pari sinistä Mariannea, vähän juustokakkua brunssilla, kinuskia ja jälkiruokapöydän antimia laivalla. Näettekö kuvion? 

atopia, atopic skin, iho, Olympus OM-D E-M10

Kaikissa lempiherkuissani on maitoa ja parin kuukauden askeettisuuden jälkeen se ryöpsähti. Se oli kuin jojolaihduttajan painajainen, kaksi kuukautta oli pysytelty tiukasti erossa herkuista, mutta sitten aasinselkä vain katkesi. En tarkistanut ruoka-aineita maidottomuuden varalta, en kysynyt ravintoloissa, mitkä mahtaisivat sopia minulle ja olin voittamaton. 
Pikkuhiljaa alkoi ilmestyä kutinoita sinne ja tänne, mutta kuittasin niiden olevan vain pikkurapsutuksia, ei mitään vakavaa, ei näistä varmaan jäisi edes jälkiä. Tsiisus, ihan kuin joku aloitteleva huumeaddikti. Välillä jos joku paikka aukesi tai punoitti laitettiin siihen kortisonia kerran ja kävin nukkumaan. Ei systemaattisesta hoidosta kuuloakaan. Kortisonikuurit, antihistamiinit, paksummat perusvoiteet? No silloin tällöin, sillon kun pahiten kutittaa. Mun ihohan on hyvässä kunnossa.

atopia, atopic skin, iho, Olympus OM-D E-M10

Tuli viime viikon torstai ja ekan illan bileet. Aikuisuudesta ja lääkisläisyydestä huolimatta en ollut järkevä sillä tavalla, että olisin osannut juomistani kontrolloida. Lähdin itkien baarista snägärin kautta kotiin. Mausteiset ranut poskeen ja suihkun alle selvittelemään humalaista päätä. Vartin päästä Tommi tulee herättämään, pitäiskö nukkua kuitenkin sängyssä. Hangoittelen vastaan, mutta suostun tähän vastenmieliseen ideaan. Aamulla herään, kun joka paikkaa kiristää. Atooppinen iho ei rakenna kosteuttavaa kerrosta uudelleen suihkun jälkeen samalla tavalla kuin tavallinen terve iho. 
Paksumpi perusvoide on päässyt loppumaan, koska enhän minä sellaisia tarvitse. Aqualan L iholle ja mökkireissu voi alkaa. Ihoa kiristää, mutta lisään säännöllisesti aqualania, kyllä se siitä. Saunon ja uin, johon iho toteaa voivansa pahoin. Minun on nöyrryttävä, on ajettava mökiltä Kiteen keskustaan ja haettava paksumpi perusvoide ja kortisonivoide, koska ylimielisyyttäni olin senkin jättänyt kotiin. 
Yöllä tulee kutinakohtaus, sellainen helvetillinen. Lisään perusvoidetta ja toivon että saan unta. Saankin, mutta aamulla yläkroppani on punainen, ärtynyt. 
atopia, atopic skin, iho, Olympus OM-D E-M10

Sunnuntaina tulee uusi kutinakohtaus, vetäydyn omiin oloihini, laitan kädet jalkojen väliin, etten raapisi ja koitan vaan nukkua, saada muuta ajateltavaa. Saan nukuttua, enkä ole raapinut, tuntuu hyvältä. Lisäilen rasvaa minkä kerkeän ja toivon, ettei ihoni ole rikki maanantaina, kun vihdoin koittaa monta kuukautta odotetut allergiatestit KYSillä. 
Nyt on maanantai enkä mennyt luennoille, koska aamu alkoi helvetillisellä kutinalla, jonka sain rauhoittumaan 50-asteisella suihkulla ja kevyellä rasvauksella. Kortisoni ja allergialääkkeet ovat kiellettyjä ennen testejä. Haluaisin kirjoittaa blogiin mökkiviikonlopusta, laittaa kauniita kuvia vedestä ja metsistä, mutta jostain syystä se tuntuisi tekopyhältä. Näen sängyn vieressä olevan säilytyslaatikkoni auki, jonka pursuava sisältö inspiroi minua kirjoittamaan, kertomaan tämän tarinan. Atoopikoille nämä tunteet ovat varmasti tuttuja, ja uskon, että muutkin jotain vaivaa sairastaneet voivat yhtyä joihinkin mietteistäni. Siihen, kun epäselvyys kalvaa. Voisin tehdä melkein mitä vaan, että tämä loppuisi, jos joku kertoisi minulle mitä tehdä. Luopuisin vaikka loppuelämäkseni kinuskista, jos sillä saisin tämän saatanallisen kutinan loppumaan. 
Nyt toivon, että tämän viikon testit avaavat vaivaani enemmän ja saan konkreettisia asioita, joita välttää, saan ehkä paremmat voiteet, parempia lääkkeitä, jotain jolla helpottaa oloani!  KYS here I come ja odotukset on lievästi sanottuna korkealla. Jos tämä ei toimi, siirryn homeopatiaan.

atopia, atopic skin, iho, Olympus OM-D E-M10, perusvoiteet

Iho-oireista kärsivät, jakakaa ohjeitanne, vinkkejänne, neuvojanne, mitä vaan! Kaikki otetaan vastaan suurella kiitollisuudella. Onko muilla tällaisia hillittömiä kutinakohtauksia, jolloin tekisi mieli vaan heittää kaikki järki ikkunasta ja raapia menemään?

Pps. Seurantalinkit eri sosiaalisiin medioihin löytyy tuosta vasemmalta ehkä oikealta sittenkin ---> Nyt voitte seurata meininkiäni myös Snapchatissa, sinne päivittyy eniten tosi semmosta arkista lötinää, päivän puuhia ja kaikkea semmosta. Myös hyvin levottomia juttuja ja siellä varmaan noista someista tulee eniten mun luonne esille! Snapista löytää nimimerkillä laameri (long story)

12 kommenttia :

 1. Mulla on suun limakalvo jatkuvasti ihan rikki maidon takia, koska olen tyhmä ja maidottomuus on joskus vaikeaa. Itse osaan tehdä maidotonta ruokaa, mutta kouluruokalat eivät. Koulussa testailtiin aivohermoja, enkä maistanut makunäytteistä yhtäkään, koska kieli on ihan rikki. Oli vähän herättelevää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, kuulostaapa vielä askelta rankemmalta kun mun kokemukset! Onpa hurjaa, eikö teidän koulusta saa sitten ollenkaan maidotonta ruokaa? Vai voisiko johtua jostain muusta? No kyllä, tossa vaiheessa varmaan mielellään pakkaa jo omat eväät mukaan!

   Poista
 2. Tunnen tuskasi, atopian kanssa olen kärvistellyt koko ikäni. Mulla pahimmat oireiden aiheuttajat ovat pähkinät, vehnä, suklaa, sitrushedelmät jne. Ei vaan haluaisi myöntää noita allergioita, vaan yrittää elää "normaalisti" ja sitten saa kärsiä :/ Tänä kesänä kun tulokset tuli niin ihottumat oikeesti räjähti käsiin, stressi vissiin väheni turhan yllättäen :D

  Itse oon opetellut helpottamaan kutinaa viileällä tai sitten ihan kylmällä suihkulla, koska mun kohdalla kuumat suihkut tuntuivat kyllä hyvältä, mutta jälkeenpäin lisäsivät kutinaa ja ärsytystä. Ja lumiukoksi rasvaus perään, hyvä coctail kortisonia ja perusvoidetta. Ainakin Sibicort, mitä oon itse jo pitkään käyttänyt, tuppaa jännästi kuoriutumaan iholta, jos sitä laittaa pelkästään niin on ollut parempi sekoittaa se perusvoiteeseen.

  Jos haluat kuulla tilanteestasi jotain positiivista niin tuo Hydrocortisonhan on ainakin hyvin mieto kortisoni, että jos sillä pärjäät niin sullahan on hyvä tilanne :) Jos tarvetta on niin tujumpiakin kortisoneja löytyy. Lisäksi on kaikenlaisia takrolimuusi- tms. voiteita, jotka joillain toimivat tosi hyvin, mutta omalla kohdallani eivät toimineet. Mitä muuten käytät perusvoiteena?

  Loppuun vielä omalla kohdallani kaikista tärkeimmäksi todettu selviytymisohje: huolehdi itsestäsi (eli tässä tapauksessa ihostasi), koska näin aikuisiällä sitä ei kukaan tee puolestasi... Ai miten niin keskityn muista huolehtimiseen ;) Ja mulla tosiaan kaikki isot muutokset ja stressi näkyy ihossa tosi helposti, joten tasa(paino)inen elämä on hakusessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ,mäkin oon miettinyt, että kuinka ikävää joka paikassa alkaa säätämään niitten ruokien kanssa, mutta nyt oon kyllä valmis luopumaan ihan mistä vaan ruoka-aineista,j os sillä sais tän ihon kuntoon! Ja se epäselvyys, siis se on musta niin inhottavaa, kun ei tiedä mitä voi tehdä iholle parantaakseen/pahentaakseen sitä. Nyt mullekin tuli prick-testistä ties mitä, myös viljat ja pähkinät :D Kattoo nyt miten se käytännössä vaikuttaa sitten ruokavalioon!

   Ihan hurjaa toi, kuinka saattaa vaan yhtäkkiä tulla tosi pahat oireet, sitä just inhoon tässä. Näköjään nuo kuumat suihkut pitäis lopettaa :D Siellä vaan ees vähän helpottaa sitä ikävää fiilistä, mutta ei varmaan pitkäaikaisena ratkasuna kovinkaan hyvä :/ Se on kyllä totta, että esim järvessä uiminen auttaa vähän samalla tavalla siihen kutinaan!

   Hydrocortisonilla tosin pärjäsin sillon hyvin, kun iho oli ok kunnossa, nyt lääkäri määräsi Duocortit ja valohoitoa, siitä olen kyllä superiloinen, sillä olen kuullut, että monilla olisi auttanut ne! Oletko päässyt kokeilemaan?
   Mulla nyt perusvoiteena Carbalan ja Dermalog, Carbalanin siis vasta just ostin maanantaisen lekurikäynnin jälkeen, että vielä jää nähtäväksi, onko niistä kuinka hyötyä! Onko sulla kokemukksia jommasta kummasta?
   Siis mä luulen kanssa, että mulla stressi näkyy ihossa tosi paljon! Vaikka kuinka rehvastelin, että en aio stressata kolmosta, niin vaan olen saaanut salaisia paniikkeja siitä, jäänkö nyt pihalle kaikesta ja tuleeko minusta paska lääkäri. Puolisoni onneton, mutta tehokas osa on sitten näissä hetkissä lohduttaminen. Kyllä, pitäisi muistaa aina se, että vaikka jossain kohtaa iho olisikin hyvänä, niin ei tuudittaudu siihen, vaan hoitaa sitä yhä samalla lailla :)

   Tsemppiä kohtalontoveri! Kyllä me vielä stressitön ja viljaton elämä keksitään :D

   Poista
  2. Oo, tuollaisista voiteista en ole kuullutkaan! Mulla on perusvoiteena käytössä Apobase (paremmat ajat) ja Ceralan (huonommat, tää on tosi hyvä!), kortisoneista mieto Sibicort, keskivahva Locoid ja tujuin Bemetson. Duocortiakaan en ole kokeillut (muistaakseni), mutta valohoidossa kävin muksuna ja kai se auttoi :) Mut tosi hyvä, et pääset kokeileen erilaisia hoitoja!

   Stressi on kyllä pahinta :( Itse varsinkin kun stressaan viel ihonkin kuntoa niin sillähän se pahenee entisestään. On pitänyt opetella sellasta ei hätää, kyllä mä tän ihon kans pärjään -asennetta, koska näistä jutuista ainaki mun kohdalla tulee tosi helposti sellasia, et ne alkaa liikaa vaikuttaa koko elämään. Ja just tuo tuudittautuminen :D "En mä näitä rasvoja tarvi, iho on niin hyvä nyt" ja sit joutuu paniikissa metsästään jotai 24h-apteekkia... huoh.
   Sauna ainaki mun kohdalla pahentaa, tai no hiki ehkä enemmän. Tykkään saunoa mut siitäkin joutuu jälkikäteen kärsimään :/ Mut jokaisella varmaan omanlaisensa kokemus.

   Me ollaan miehen kans samassa veneessä eli "onnellisesti" ihotautisia molemmat... Voimme sitten vuorotellen toisiamme tsempata :D Tsemppiä sullekin, toivottavasti noista löytyy hyvä apu! Stressitöntä elämää odotellessa ;)

   Poista
  3. Nää on ollut kyllä molemmat ihan huippuvoiteita! Voin näin viikon jälkeen sanoa :D Nyt ollaan taas siellä jossain pilvien tasolla leijumassa, kun tää iho on niin hyvänä! Vielä vähän vaikea sanoa, etä onko se tuo uusi perusvoide, valohoito vai ruokavalio, mutta so far so good! Kyllähän se sitten selviää :)
   Joo, mulla kanssa stressi paha, vaikka en ite sitä suostukaan myöntämään :D Pääsykokeisiin luku ja vaihtoonlähtö kyllä ovat molemmat siivittäneet tän ihon ihan johonkin uusiin ulottuvuuksiinsa :D
   Mutta nyt hallitaan stressiä ja sitten tätä ihoakin :) Oon kyllä supertyytyväinen, kun lääkärit (vihdoin) ottaa vakavasti ja pääsen kunnon hoitoihin! Jos sinuakin iho häiritsee vieläkin, niin suosittelen ottamaan yhteyttä johonkin :)
   Toi on kyllä ihan hyvä, että löytyy vertaistukea omasta kotoa! Toinen ymmärtääkin vähän paremmin :) Meillä puoliso kyllä yrittää tsempata ja tukea ihan tosissaan, mutta välillä hänen on vaikea ymmärtää esim sitä, kuinka kova se kutina on ja miksen vaan voi olla raapimatta :D
   Pitää vaan miettiä niitä hyviä asioita! :)

   Poista
 3. Kuulostaa niin tutulta. Etenkin huvitti kun osasit hyvin pukea sanoiksi ton että laittaa vähän kortisonia sillon joskus kun on ihan pakko ja oikea fiilis, sitten seuraavana päivänä ei enää laita. Lisäksi niin tyypillistä uhmata kohtaloa että jättää rasvat kotiin kun lähtee reissuun tau ottaa mukaan "halvan nivean jämän mitä kevyt kuljettaa mukana" vaikka kosmetiikkarasvat ei ikinä toimi ja pahentaa asiaa vaan. Sitten palaa kotiin ja helvetti irti. Varsinkin kun kustantaa rasvat tätä nykyä itse, ei niitä raaski lutrata sillä tavalla kuin lääkäri määrää. Mutta kerro ihmeessä mitä testeissä selviää! Jos sulla on mahdollista käydä useasti viikossa valohoidoissa suosittelen . Lisäksi kannatan viileitä saippuattomia suihkuja minäkin vaikka ne ei niin ihania olekaan. Kuuma vesi huuhtoo viimeisetkin suojakerrokset. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis haloo, eikö vieläkään osaa :D varsinki ku huomasin kesällä oikeesti sen, mitä kunnon kortisonikuuri tekee iholle ja kuinka sen jälkeen pärjää hyvällä ruokavaliolla ja perusvoiteella, käsittämätöntä! Joo toi mökki :'D siis ei tasan oo eka kerta! Jareissun tokana päivänä vaa apteekkiin, ku yllätysyllätys nää kosmetiikkavoiteet ei autakkaan :D
   Siis nyt sain lähetteen valohoitoon ja tänään oliki ekat! 15-20 kertaa ja sitte koitetaan ottaa epikutaanitestit, ma ei pystytty. Nyt tous niissä prick-testeissä ties mitä ruoka-aineallergioita, mutta saas nähdä, miten todellisuudessa vaikuttaa ihon kuntoon!
   Ilmeisesti on hylättävä nuo kuumat suihkut, en ollut ees tienny että vaikuttaa noin! Ei siellä kylmässä vaan huvita sillain seisoskella :D Onks sulla tietoo muuten saunoista?

   Poista
 4. En voi sanoa että tietäisin miltä tuo tuntuu, itsellä huomattavasti lievempänä oireileva iho! Kuitenkin pahimpina hetkinä raavin ihon kauttaaltaan rikki verille ja vietin yöt sukat sidottuina käsiin etten tekisi enempää vahinkoa :D Atarax ja protopic ovat perusvoiteen lisäksi olleet noina aikoina parhaimpia ystäviäni.
  Mulla ratkaisu oli nimenomaan epikutaanitestit, joissa selvisi yliherkkyys formaldehydille ja sen vapauttajille sekä metyyli-isotiatsolinonille ja metyylikloori-isotiatsolinonille.. Karsin kyseisiä säilöntäaineita sisältävät purkit kotoa pois ja ihottuma helpottui jo sillä! Tsemppiä ihotaisteluun, toivottavasti syy oireilulle löytyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, kuulostaa ihan hurjalta tuokin! Mäkin oon paha yölläraapija ja sitten saattaa iho mennä rikki ihan huomaamatta :( Sain kesällä kerran ataraxia, nyt otan vaan levosetiritsiiniä, mikäli tilanne näyttää uhkaavalta :D
   Aika jännä tuo! En ollut edes alkuun kelannut, että niitä voi noin tarkasti tutkia! Kunnes sitten näin sen oman tutkimuslistan :D Huippua, että syy löytyi ja pystyit korjaamaan tilanteen :) Tämmöiset tarinat antaa kyllä toivoa siihen, että se syy minunkin ihottumaan löytyisi:) Kiitos, että jaoit oman tarinasi!

   Poista
 5. Mummelina -ja itsekin atoopikkona ja allergikkona- suosittelen myös vanhoja konsteja. Kerran viikossa suihkun jälkeen iholle manteliöljyä. Kuulostaa hurjalta, jos on pähkinäallergia, mutta ei usein aiheuta ongelmia. Tietenkin, jos hengitystiet menee tukkoon pähkinöistä/manteleista, niin kannattaa varovaisesti kokeilla ensin. Kutinaan tehoaa kehäkukkaöljy/-uute ja tulehdusta lievittää ja kutinaa poistaa siankärsämö. Itse käytän vain ulkoisesti, mutta kehäkukkatee on sangen suosittua lahden eteläpuolella ihan juotunakin. Siankärsämö haisee karseelle, mutta tehoaa parissa päivässä. Vauvaöljyissä on usein jos jonkinmoista lisäainetta, joten se ei ole hyvää tähän tarkoitukseen, oliiviöljy voisi käydä, mutta en ole itse kokeillut. Kutinan tehopoistajana käytettiin aikoinaan mentolirisiiniöljyspriitä, mutta noinkohan tuota enää myydään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Motoristin Mutsi! Kiitos ihanasta kommentistasi ja huipusta listauksesta vanhoja kunnon vinkkejä, arvostan <3 Pitäisi tuota manteliöljyä varmaan ihan testata pähkinäallergiasta huolimatta :) Itse kun en syötynäkään saa mitään henkeä uhkaavia oireita.
   Vaikka oma iho nykyisin ei enää vaivaakaan kuin satunnaisesti, on nämä hyvä olla taskussa sitten pahan päivän varalle! Kiitos :)

   Poista