Klinikan ensimmäinen päivä

2016/08/10Klinikan ensimmäinen päivä oli odotuksia täynnä, jes, vihdoin me saadaan tietää, miten hommat toimii ja miten tämä lähtee rullaamaan. Tänään selviäisi, kuinka niitä potilaita tutkitaan ja miten omatoimisia kerrytetään.
Päivän jälkeen olo oli ehkä hämmentyneempi kuin sen alkaessa. Oli hullunmyllyä nähdä kaikki rakkaat ihmiset ja samalla piti esittää kypsää kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijaa sekä kertoa mehevimmät vitsit parhaille ystäville.
Siinä samassa luentosalissa satoja kertoja jo aikaisemmin istuneena, ei olo tuntunut mitenkään erilaiselta, ei tullut sellaista kaiken voittavaa fiilistä, että tässä minä nyt olen ottamassa urani ensimmäisiä todellisia askelia. Ensimmäinen info-luento meni kuin sumussa, samaan aikaan yritti bongailla tuttuja kasvoja ihmismeren uumenista, miettiä luennoitsijan arvoitusta ”mitä eroa on hyvällä vuorovaikutuksella ja hyvällä kommunikoinnilla” sekä kertoa kurisevalle mahalleen kellon olevan vasta 9.00.
Asiapitoisen luennon alkuun luennoivan psykiatrin sanat ”Onneksi olkoon, olette päässeet klinikkaan! Ja onnittelut loistavasta alavalinnasta, teillä on niin paljon vaihtoehtoja!” saivat jälleen sen sähköisen fiiliksen kulkemaan. Mietin, että jos hän, 25-vuotisen kliinisen uran tehneenä, voi yhä sanoa, että loistava alavalinta ja lähteä innosta puhkuen opettamaan jo ties kuinka monetta kolmosvuosikurssiaan, on tässä alassa pakko olla jonkinnäköistä taikaa.
Ekan päivän luennoilla kävimme läpi erilaisia kehitysteorioita ja kriisejä, joita voi liittyä ihmisen eri kehitysvaiheisiin. Asian kiinnostavuudesta ja luennoitsijan hyvyydestä huolimatta valahdin nopeasti epäkeskittyneisyyden tilaan, jossa vaihtelin kännykän ja luentodiojen välillä. En vaan jaksanut keskittyä! Hitto!
Päivä jatkui lounaan jälkeen Potilas-lääkärisuhteen harkalla, joka oli ensimmäinen kosketus (kuvainnollinen) potilaan tutkimiseen! Harkassa psykiatri kävi läpi anamneesin eli potilashaastattelun rungon kyselemällä potilaalta kaikki, mitä normaalivastaanotollakin tulisi käytyä. Ei siis keskitytty mitenkään erityisesti psykiatrisiin asioihin. Meidän tuli kiinnittää huomiota kysymysten asetteluun, erityisesti avointen ja suljettujen kysymysten ajankohtaan ja suhteeseen. Potilaan haastattelun jälkeen opettaja kyseli meiltä mielipiteitä haastattelusta ja hankalista tilanteista, hyvistä kysymyksistä sekä asioista, jotka jäivät muuten vaan mietityttämään. Tästä osiosta oli hankala saada kiinni, sillä mitään kosketuspintaa potilastyöhön ei ollut. Kaikki myhäilivät ja katselivat kenkiänsä. Saatiin siinä sitten keskusteluakin aikaan, kun sanaiset arkut avautuivat pikku hiljaa, mutta lohtu jäi vielä laihan puoleiseksi ja kotiinpääsy koittikin tuntia etuajassa.
Klinikan tunnerikas päivä jäi taakse ja minun oli aika paeta vastuuta ja karata mökille vielä nauttimaan kesän viimeisistä päivistä. Ja ihanaa onkin ollut! Näillä auringonsäteillä jaksaa pitkälle syksyyn.4 kommenttia :

 1. Kiitoksia kivasta blogista!

  Näin lääkikseen hakevana lueskelin sun vanhoja juttuja ja totesin, että sun luku-urakka näytti aika samanlaiselta mitä olen itsekkin itselleni tässä suunnitellut. Ajattelin käydä iltalukiossa fysiikan ja kemian kurssit tammikuun loppuun mennessä ja tammikuun aikoihin suunnittelin, että hankkisin myös mafyn. Bilsat joudun lukemaan itsenäisesti, sillä paikkakuntani aikuislukiossa fysiikka ja biologia menee päällekkäin ja näistä täytynee kuitenkin tärkeämmäksi rankata se fysiikka.

  Miten hyvin sulla riitti aika mafyn opiskeluun? Tarkoitan siis sitä, että riittikö sulla tammikuu-toukokuu mafyn tankkaamiseen läpi kotaisin vai jäikö sulla siitä vielä tehtäviä tekemättä? Ts. pääsitkö tavoitekäyrän loppuun? :) Mietin siis vain sitä, että riittääkö jos vuoden vaihteen jälkeen itsekkin sen aloitan vai pitäneekö yrittää päästä alkuun jo aiemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Mukavaa, että olet viihtynyt täällä!
   Kuulostaa järkevältä tuo sinun suunnitelmasi :) Juu, bilsa on kyllä ehdottomasti sellainen, että pystyy sen itsenäisestikin hoitamaan! Aika mafyn kanssa riitti näin jälkikäteen juuri sopivasti :D Tammi- ja helmikuussa yritin vielä käydä aikuislukiossa kursseja, mutta se olisi käynyt liian raskaaksi, joten panostin suosiolla täysiä vain mafyn tekemiseen. En ollut siis ehtinyt käydä kaikki fysiikan tai kemian kursseja ennen täyspäiväisesti mafyyn siirtymistä.
   Minulla kun oli se opetus siinä, niin ei haitannut niin paljoa, vaikka joutui ne "itsenäisesti" opiskelemaan. Minultä jäi ke5 ja fysiikasta ainakin sähkömagnetismi, mutta hyvin tuli niit kevään aikana hinkattua.
   En päässyt käyrää ns. loppuun asti fysiikan osalta, kemiasta ja bilsasta kyllä, ja niiistä teinkin sitten kertaustehtäviä. Mutta yksi tärkeimmistä asioista, jonka opin kurssilla, oli, että pääsykokeessa ei ole tarkoituskaan menestyä täydellisesti. Eli luultavasti sisäänpääsy ei jää kiinni siitä, että yksi osa-alue (siis joku suppeampi kuin kokonainen aine) on heikompi kuin muut. Sisäänpääsyyn vaaditaan kuitenkin vain n 60-70% pisteistä eikä ole tarkoituskaan, että siitä kokeesta saisi täysiä pisteitä.
   Toinen tärkeä asia on kokeen ajankäytön harjoitteleminen. Se, että ei jää hinkkaamaan vaikeaa tehtävää liian pitkäksi aikaa vaan siirtyy suosiolla eteenpäin ja keskittyy alkuun niihin omiin vahvuuksiin :)
   Eli hyvin on mahdollisuudet tuolla aikataululla händlätä alue riittävän hyvin! Kovaa työtä se vaatii ja pitkäjänteisyyttä, mutta kunhan motivaatio on kova ja tavoite tarpeeksi kirkas mielessä, niin kyllä sitä saa itsensä niiden tehtävien jälkeen päivä toisensa jälkeen!
   Todella paljon tsemppiä lukuihin, ja ilmoittelehan miten homma etenee :)

   Poista
 2. Kiitoksia kovasti vastauksesta ja tsempeistä! Pitää tässä katsoa miten nuo iltapuolen kurssit rullailevat ja jos aikaa on ja kaikki menee hyvin, niin voisi katsoa jos alottaisi mafyn jo joskus joulun tienoilla... Aika menee loppujenlopuksi niin pirullisen nopeasti. :D

  Miten monta harkkakoetta muuten teit kevään aikana? Koitko, että aikuislukion kurssikokeet ja mafyn harkkakokeet riittivät vai teitkö lisäksi jotain muitakin kokeita esim. vanhoja yo-kokeita? :)

  VastaaPoista
 3. Joo kannattaa ehdottomasti kuulostella itseään ja miettiä, mikä itselle on riittävästi :) Ei kuitenkaan kannata polttaa itseään jo syksyllä loppuun vaan jättää paukkuja reilusti myös syksylle! Aika menee nopeasti, mutta tehokkaalla työskentelyllä päivässä ehtii tehdä paljon
  Tein ne mafyn kurssin kahdeksan koetta. Tämän lisäksi kävin kirjoittamassa kemian ja bilsan alkupisteiden toivossa. Vanhoja yo-tehtäviä tai niiden tyyppisiä tuli tehtyä aikuislukion kursseilla :) Kokeet riittivät omiin tarpeisiin varsin hyvin! Tuli varma fiilis ajankäytöstä ja tekniikasta itse kokeessa.

  VastaaPoista