Atoopikon elämää

2016/05/12
Olen pienenä kärsinyt atopiasta ja useista allergioista kunnes murrosiän puhjetessa kukkaan oireet yhtäkkiä hävisivät. Hommaa ei lähdetty sen enempiä selvittämään, kun atopia nyt on varsinkin lapsuusiässä varsin yleinen vaiva.
Muutama vuosi takaperin pääsykoeurakan alkaessa atooppisen ihon oireet palasivat hyvin runsaina ja ärhäköinä. Pahimpaan aikaan koko yläkroppa oli punaisen kutisevan ihottuman peitossa eikä mikään tuntunut rauhoittavan. Silloin se pantiin juuri hankittujen kanien sekä pääsykoestressin piikkiin ja muutaman vahvan kortisonilääkityksen avulla kaikista pahimmat oireet saatiin lopetettua.
Iho ei kuitenkaan näiden lähes kolmen vuoden aikana milloinkaan palannut täysin normaaliksi, kutisemattomaksi tai ihottumavapaaksi vaan olen saanut taistella perusvoiteiden ja kortisonien kanssa koko ajan.
Pari viikkoa sitten mittani tuli täyteen ja mietin, että pitäähän tälle saada jokin syy tälle ihon jatkuvalle kutinalle ja rikki olemiselle. Jatkuva kortisoneilla läträäminenkään ei tuntunut miellyttävältä ajatukselta. Niimpä ex tempore varasin ajan Terveystalolle, sillä YTHS:ltä en ollut kokenut saavani apua tarpeeksi. Googlettelin vähän ihotautilääkäreitä ja oikeastaan valitsin ensimmäisen Terveystalolla vastaan tulleen, sillä hänestä oli yksi hyvä arvostelu internetsin syvissä syövereissä. Viime maanantaina kävin lääkärissä hänen luonaan ja pakko sanoa, että siinä oli paras lääkäri, jonka luona olen ikinä käynyt. Jos kyseinen lääkäri kiinnostaa muita iho-ongelmaisia, laittakaa viestiä, niin voin yksityisesti sen kertoa. Hän oli erittäin myötätuntoinen, halukas auttamaan ja lähtemään selvittämään vaivani syytä. Sain lähetteen KYSiin ihotautipolille allergiatesteihin ja vahvan lääkityksen nyt auttamaan tätä akuuttia ihottumaa ja kutinaa. Hän myös neuvoi, että kannattaa kokeilla olla maidottomalla, maitoallergia on monesti aikuisiän laaja-alaisen ihottuman taustalla. 
Minun hoitomyöntyvyyteni oli tasan 100% ja lähdin innolla parantelemaan tätä jo elämänlaatuani heikentävää iho-ongelmaa. Sisäinen kortisonikuurini on kohta lopuillaan ja olen nyt siis viikon elänyt täysin ilman maitotuotteita. Iho on parantunut kohisten eikä rikkinäisiä kohtia löydy enää juuri mistään. Toki kortisonikuuri sisäisesti vaikuttaa siihen paljon ja vielä jää nähtäväksi, mitä käy kun kuuri loppuu tämän viikon perjantaina. Maidotonta kokeilua jatkan tämän kuukauden ja katsotaan, mikä vaikutus sillä on. Voin laitella hyviä vinkkejä maidottomasta sitä mukaa, kun itse saa sellaisia kokemuksia. Nyt voin jo sanoa sen verran, että kannattaa rohkeasti kysyä ravintoloissa voiko ruoka-annoksia tehdä maidottomana tai onko mitä vaihtoehtoja. Minuun ainakin on suhtauduttu hyvin myötämieleisesti ja nyt pari kertaa ulkona syöneenä maidottoman aikana olen kyllä saanut erittäin positiivisia kokemuksia. 
Viime vuosien aikana epätoivo on iskenyt useampaankin kertaan, mutta nyt uskon, että saan tämän ihon kuntoon ja sitten pärjään perusvoiteilla!

Tässä tuotteet, mitä käytän tällä hetkellä. 
Pikkuihmeeni, limuusivoide kasvoille. Jos homma toimii, tämän saa Kelalta kokonaiskorvattuna.

Onko kohtalontovereita atoopikkoja tai maidottomia? Hyviä vinkkejä saa laittaa myös tänne päin, olen ikikiitollinen! 

11 kommenttia :

 1. Moikka! Täällä toinen jolla ollut atopia jo vauvaiästä lähtien. Nyt olen 16v ja ei mitään merkkejä ihon paranemisesta, oikeastaan iho vain pahentunut. Mitä kortisonivoiteita olet käyttänyt ja mikä niistä on oma suosikkisi? Itselläni pääosin ollut apolaria ja bemetsonia. Tuntuu vain, että kumpikaan ei ole ollut mitään parhaita mun iholle. Onko sulla mitään muita vinkkejä ihon "parantamiseksi" edes vähäksi aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ymmärrän hyvin tuon tuskan, kun tuntuu ettei mikään auta, liian monta kertaa ollut siinä tilanteessa. Tuota Apolaria olen useamman kerran käyttänyt, sen lisäksi hydrocortisonia ja pantysonia satunnaisesti ja sitten näitä vahvempia aina Bemetsonia ja Locoidia aina sen mukaan mitä on lääkäri kullakin kerralla määrännyt. Noista en osaa oikein sanoa suosikkia, kun tuntu, että kuuri jälkeen iho palaa ihan ennalleen. Tään hetkinen Apolar ainakin toimii todella hyvin ja iho on nyt parhaimmillaan ,mitä on vuosiin ollut! Toki taustalla on myös sisäinen kortisonikuuri, joka päättyi eilen. Oot varmaankin käynyt ihotautilääkäreillä, mutta suosittelisin yrittämään, että saisit lähetteen allergiatesteihin, kun se iho voi niin monesta mennä huonoksi. Toki niitä voi itsekin kokeilla, että jättää esim. maidon ensin pois, kattoo miten oireet muuttuvat ja viljat pois jne. Tämä maidoton tuntuu toimivan itselläni, joten rohkeasti vain miettimään, että mistä se johtuisi. Apua on aina saatavilla, eli jos on ihan mahdoton niin lekurille vaan rohkeasti ja muistaa vaatia itselleen kunnon hoitoa!
   Yllättävää apua olen saanut apteekissa myytävistä kylpysuoloista, jota olen annostellut ohjeen mukaan kylpyyn ja sen jälkeen nopeasti vain huuhdellut ja rasvannut huolella.
   Myös allergialääkkeitä kannattaa koittaa, varsinki jos öisin kutittaa niin että iho menee auki ja tästä tulee vaan ikävä noidankehä. Silloin antihistamiini voi katkaista kierrettä.
   Tsemppiä ihosi kanssa, ymmärrän millaista helvettiä se voi olla.

   Poista
 2. Täällä yksi koko elämänsä maidoton! Koen itse elämän sen kanssa helpoksi, eivätkä maitotuotteet edes yhtään houkuttele, kun en ole niihin tottunut. Varmaan maitoa ennen käyttäneellä se on vähän eri juttu, mutta hyvin se onnistuu kun melkein kaikki ruuat voi valmistaa myös maidottomana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla! Itselläkään ei juurikaan ole tehnyt tiukkaa, kun yllätyksekseni huomasin, että monet esim kouluruuista onkin maidottomia. Eniten tekee tiukkaa monien herkkujen kohdalla, ja etenkin kun jouduin luopumaan lempiruuastani kinuskista :D mutta ei tämä tosissaan ole niin paha kuin ensin kuvittelin! Onko jotain hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi mitkä herkut ovat maidottomia? Tai löytyykö juustolle mitään hyviä korvikkeita? Käytätkö itse noita maitotuotteen korvikkeita, soija-, riisi- tai kaurahommeleia?
   Kiitos viestistä, kiva kuulla muiden kokemuksia :)

   Poista
  2. Hei sori en muistanut vastata mitään ja tuli nyt vasta mieleen kun luin uutta postausta :)
   En ole niinkään ikinä ajatellut maidon korvaamista, koska en ole sitä tottunut käyttämään. Siispä oon huono antamaan korvaamisvinkkejä, kun en edes tiedä mihin niitä kaikkia maitotuotteita käytetään xd Herkuista vaikka mitkä karkit ja sipsit ovat maidottomia. Jäätelöstä en edes tykkää. Se lähinnä harmittaa, kun mennään porukalla vaikka jätskikiskalla eikä aina ole mulle mitään vaihtoehtoa (paitsi Valion kiskalla on myös soijajädeä!) Monesta paikasta saa maidotonta suklaatakin, vaikka se on sit tummaa. Leivän päälle laitan kasviksia, mutta esim pizzaan joskus myös ihan juustoraastetta, kun sellaisesta määrästä oireilee lähinnä vain iho. Koululla on välillä vegaanipizzaa, jossa on jotain vegaania juustoraasteet tapaista, mutta mun mielestä tosi ällö koostumus :/ en muista nyt nimeä, mutta joku aika eksoottinen. Soijaa käytän paljon muutenkin kaikissa muodoissaan ja kaura ym kermoja ja muita tuotteita käytän myös paljon. Näillä voi hyvin korvata maidon ruuanlaitossa ja leivonnassa. Ja tietty vettä voi käyttää taikinoihin maidon sijaan.
   Oma suurin henkilökohtainen harmi on, että haluaisin syödä lähinnä kasvisruokaa, mutta koska en saa proteiineja maidostakaan, niin esim Hb pysyttelee liian matalalla. Siis maidoton kasvis on ainakin itselleni vähän turhan vaikea toteuttaa :(

   Poista
  3. Okei kiitos vinkeistä! Nuo tummat suklaat varmaan aiheuttavat pahimpaan makeanhimoon ;) pirkalta on tullut uusia maidottomia jätskejä, joista se mustaherukka on mielestäni älyttömän hyvää! Ja menee tosi hyvin alas myös ihan allergiavapaille ystävilleni :D mä tunnun olevan myös soijalle allerginen niin se kutistaa tätä kenttää vielä entisestään, mutta tosissaan kun lihaa syön niin siitä saa proteiineja. Ajattelin nyt kokeilla just leipomista ja käyttää sitä vettä niin uskon, että niistäkin saa oikein hyviä!
   Tuo on kyllä hankala, jos kasvisruokavalio on myös.. Voihan sitä protskua koittaa hankkia vaikka niistä proteiinivalmisteista, niistä maidottomiata siis, vaikka ovatkin kai aika kalliita :( syötkö pinaattia ja muita tummia vihreitä lehtikasviksia, pinaatin hapot auttavat rautaa imeytymään :) vaikka varmaan tiedätkin näitä jo kun olet aina ollut maidottomalla :D

   Poista
 3. Ikuinen atoopikko ilmoittautuu. En tiennyt että säkin kärsit samoista jutuista kuin mä. Mullakin oli pikkulapsena paha ja sitten vuosia meni hyvin kunnes lukiossa roihahti kaikki ongelmat isosti ja kävin valohoidoissa ja myös terveystalon iholääkärillä, jota taas en suosittele muille (arveli että mulla on joko lintukirppuja (?!) tai että olen allerginen aviosiipalle?! :D ihmisille kun kuulemma voi olla allerginen. No onneksi olenkin eläinlääkäri) :D. Oon käyttänyt siitä lähtien takrolimuusia protopiciä päivittäin ja tän sun tekstin takia aloin miettimään olisko kenties aika miettiä josko joku muukin vois toimia, protopic ei tosiaan edullisimmasta päästä... Onko toi sun kasvovoide vastaavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, miten ei oo tullut puheeks :D Joo herranjestes, toi on niin outoa, että tulee yllättäen sitten taas pahana :(( mites sulla toimi tuo valohoito? hhaa, en mee siis sinne :D kuopion terveystalossa bueno! siis tuo on justiinsa vastaavaa, tosta voi siis saada sillä lääkärin lausunnolla sen korvaavuuden, että korvataan onks se nyt se 40% eli uskoisin että siitä sunkin voiteesta vois! Mulle se lääkäri sano, että aluks päivittäin, mut sitten ylläpitovoiteena muutaman kerran viikossa, että voithan sitäkin testata, niin tulis vähän halvemmaks ;)

   Poista
  2. valohoito toimi hyvin, mutta siellä piti käydä 3 krt viikossa ja oli vähän rankkaa kun asuin vääksyssä ja hoitoa annettiin lahden keskussairaalassa. menisin kyllä uudestaan millon vain. sitä sai sillon vaan talvikautena

   Poista
 4. Itsekin olen saanut juurikin samaisen Terveystalon yhdeltä ihotautilääkäriltä apua aikoinaan ja monet kaverinikin käyvät hänellä , saattaa olla sama ihminen kyseessä tai ainkin olen monen kuulleen kehuneen tätä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, uskoisin näin! :) ei siellä ainakaan kovin montaa ihotautilääkäriö ollut listoilla kun yritin niitä etsiä, huippujuttu että muutkin ovat huomanneet :) on hienoa, että tuommoinen pitkän uran tehnyt alansa asiantuntija jaksaa ja haluaa vielä olla kiinnostunut ihmisistä, nostan hattua sille!

   Poista