Budapest I: ruoka

2016/04/16
Tämä meidän Budapestin loma oli elämäni ensimmäinen kunnon rehellinen kaupunkiloma, jossa keskityttiin hyvin syömiseen ja kulttuuriin ainaisen rannalla löhöämisen sijaan (yksi lempipuuhistani!). 
Oli todella kivaa vaihtelua vaan köpötellä menemään upeiden uusklassisten ja neuvostoaikaisten rakennusten sopusointuisasti rajaamia katuja pitkin keväisessä keski-eurooppalaisessa tunnelmassa.

Otimme tämän reissun hieman löysemmin rantein kuin viimesyksyisen budjettimatkan Kroatiaan, mutta silti hyvinkin rajatusta budjetistamme jäi reilusti vielä käyttämättä! Reissun tarkoista lukuarvoista, lue täältä.

Koska reissu oli ruoka- ja kulttuuripainotteinen, tuli kerrankin reissusta niin paljon hyviä kokemuksia, että on jotain kerrottavaakin ja vinkkejä annettavana. Ettei näistä jutuista tule liian raskaita, ajattelin jakaa suositukset ainakin parille postaukselle. Tämä olkoon omistettuna ruualle. 

Nautiskelijalle

Gundel
Ravintola nauttii oikeutetusti maineesta Budapestin yhtenä parhaimmista ravintoloista. Täällä voi totisesti tuntea vanhan ajan fiilistä, kun kreivit ja kreivittäret pukeutuivat parhaimpiinsa ja lähtivät viettämään sivistynyttä iltaa. Me olimme varanneet Gundelista pöydän saapumispäivällemme, sunnuntaille, jolloin tarjoilla on upea brunssi. Loistavasta maineestaan, erinomaisista tarjoiluistaan, pianistista ja korkean luokan tunnelmastaan huolimatta emme joutuneet maksamaan itseämme kipeiksi
Mikä: sunnuntai-brunssi
Hinta: pyöreästi 30€/hlö (juoma+ruokatarjoilut sekä tippi)
Miksi: kaikki unelmat täyttävä jälkkäripöytä ja oikeaa shampanjaa
Huom! Pukukoodi smart casual, pöytävaraus suositeltava

Trendikkäälle

Mazel Tov
Ihan tajuton tunnelma alkaa jo heti ovelta, kun hiukan ränsistyneeseen kivitaloon pääsee kurkkaamaan sisälle. Paljasta tiiliseinää, kimmeltäviä valoja, trendikästä puupintaa ja iloinen puheensorina saavat samoin tein valtaansa. Täällä voi nähdä asiaansa perehtyneitä turisteja, mutta myös paikallisia viettämässä iltaa niin pariskuntina kuin ystäväporukoinakin. Konstailematon ruoka saapuu nopeasti ja voitti meidät nopeasti puolelleen. Annokset ei megakokoisia, kohtuullisella nälällä selviää kolmesta ruokalajista kevyesti. 

Mikä: trendikäs illallispaikka
Hinta: 3 ruokalajin illallinen juomineen kahdelle 40€
Miksi: tunnelma vailla vertaa, paikka näkemisen arvoinen
Huom! varaa pöytä tai varaudu odottelemaan baarimikon hellässä huomassa jonkun aikaa

KönyvBar
Hauska idea yhdistettynä taatusti loistavaan ruokaan!  Täällä on sekä pysyvä a la carte -menu että kahden viikon välein  vaihtuva kirjaan perustuva valmiiksi rakennettu menu, johon kuuluu kaksi vaihtoehtoa alkuruuista, kaksi pääruuista ja jälkkäri. Tällä kertaa menu ei kokonaisuudessaan napannut, joten kokeilimme alkuruokaa sieltä ja valitsimme pastat pääruuaksi. Pettämätön makukokemus! Lohipasta oli taivaallista. Jos olisi kirjamenun ottanut kokonaisuudessaan esimerkiksi kahdelle jaettavaksi, olisi hintaa tullut noin 40€

Mikä: hauska ja erilainen tapa saada ruokailukokemuksia
Hinta: 3 ruokalajin illallinen kahdelle 30€ (juotiin vettä)
Miksi: kirjamenu (itsekin pitää palata kokeilemaan), todella hyvä palvelu
Huom! Tännekin kannattaa varata pöytä, jos haluaa kiireisimpään aikaan mennä

Getto Gulyas
Walking tourin oppaan suosittelema gulash-paikka juutalaiskorttelissa. Todella kiva ympäristö, jossa käytetty trendikkäitä materiaaleja. Keitto oli todella hyvää, mutta sotkin paitani. Ei lähde vedellä sitten se. Muuten hyvin suositeltava esimerkiksi kevyeksi lounaaksi!

Mikä: Trendikäs ja siisti lounaspaikka
Hinta: Keitto kolme euroa ja risat
Miksi: Perinteistä gulash-keittoa kivassa ympäristössä

Nuukailijalle
Halpoja, mutta sitäkin herkullisempia kokemuksia

Kadar
Perinteistä unkarilaista ruokaa tunnelmallisessa pikkusyöttölässä. Todella ystävällinen tarjoilijarouva suositteli meille erilaisia perinteisiä unkarilaisia ruokalajeja, joista valitsimme lopulta täytetyt paprikat ja possurisoton. Paprikoiden makea paprikakastike oli todella herkullista! Ruoka oli muiltakin osin hyvin maittavaa, täyttävää ja tuli semmoinen kotiruuan fiilis. Tarjoilijalle maksettiin tippi ruokailun päätyttyä ja sitten itse lasku maksettiin paikan pomolle, joka istui ulko-oven vieressä ja kysyi, mitä kaikkea oli syönyt. Vesi ja leivät ovat pöydässä, mutta niistäkin maksetaan käytön mukaan. 
Mikä: perinteinen lounaspaikka
Hinta: 12€ kahden hengen ruuat, leivät ja vedet + tippi
Miksi: perinteistä todella hyvää kotiruokaa 
Huom! Auki lounasaikaan 15:30 saakkaBors GastroBar
Muutama vuosi sitten avannut hurjan suosion saanut pikkukuppila, jossa tarjolla toinen toisiaan herkullisempia patonkeja ja erilaisia keittoja. Poikaporukan pitämässä pikaruokalassa makuja yhdistellään rohkeasti ja lopputulokset ovat ainakin meidän kokemuksen perusteella erittäin veri jees. Kokeile ainakin French Lady -patonkia, linssikeittoa, makeita kylmiä keittoja ja paikan omia juomasekoituksia (vadelma-minttu!).
Mikä: nuorten ja trendikkäiden suosima pikaruokala
Hinta: Patonki ja keitto noin 4€, näläkä lähtee!
Miksi: hauskat yhdistelmät ja hyvä maku
Huom! Varaudu syömään ulkona tai seisaaltasi, pikkupaikassa ei ole sisällä kuin pari tuolia

Makeille

Ruswurm
Ehdottomasti koko kaupungin paras kakkupaikka, minä sen nyt julistan. Kakkupalat sopuhintaisia (n. 2€) ja sijainti ihana Linnavuorella St. Matthiaksen kirkon kupeessa. Moneen Pestin keskustan kahvilaan verrattuna edulliset hinnat ja laatu todella hyvä. Kermaleivos on must! Monet jonottavat sisälle, jossa ostetaan kakkupaloja mukaan, mutta kannattaa rohkeasti marssia sisälle katsomaan löytyykö vapaata paikkaa ja sitten saa vielä pöytiintarjoilunkin. 

Mikä: kaupungin paras kakkupaikka
Hinta: Kakkupala noin 2€
Miksi: self-explanatory
Huom! Älä säikähdä jonoa

Muutama käytännön vinkki vielä. Palvelusta maksetaan 10% tippiä, jos sitä ei ole jo sisällytetty laskuun. Alkoholittomat juomat kalliita ja pieniä annoksia. Kokeile ravintoloiden omia limppareita tai kaljaa. Kaasuvesi yleensä kuplatonta halvempaa. Vesijohtovesi on juotavaa. Hienotkin ravintolat ovat yleensä ihan järkevän hintaisia näin suomalaisen mielestä. 


Seuraavaksi tietoa osiosta Mitä tehdä Budapestissä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti