Kandipalsta: Tunnista nämä aivoinfarktin merkit

2017/07/24
Tänään paneudumme tärkeään aiheeseen, jonka sisäistäminen saattaa pelastaa sinun tai läheisesi hengen. Vuosittain aivoverenkierron häiriöön (AVH) sairastuu 24 000 suomalaista, joista 17 000 saa aivoinfarktin. Yksi tärkeimpiä asioita ennusteen paranemiseen liittyen on oireiden nopea tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen. Tulee mieleen eräs tuttava, joka työpäivän päätteeksi huomasi klassisia oireita, soitti ambulanssin, käveli itse ulko-ovelle ensihoitajia vastaan ja pääsi nopeasti liuotushoitoihin. 

Käsitteet haltuun
Aivoverenkiertohäiriötä (AVH) käytetään yleisnimityksenä aivoverisuonten tai aivoverenkierron sairauksille.
Aivohalvaus eli stroke tarkoittaa aivoinfarktin, aivojensisäisen verenvuodon (ICH), lukinkalvonalaisen verenvuodon (SAV) tai aivolaskimoiden tukoksen (sinustromboosi) aiheuttamaa aivotoimintojen häiriötä.
Aivoinfarkti tarkoittaa hapenpuutteen aiheuttamaa pysyvää vauriota aivokudoksessa. 


Time is brain
Aikaikkuna liuotushoitojen aloittamiseen on 4,5 tuntia ja valtimonsisäisessä hoidossa 6 tuntia. Tämä tarkoittaa sitä, että oireiden alusta saa kulua tuo x määrä aikaa, jonka sisässä hoidot tulee aloittaa. Tästä syystä on myös tärkeää huomata mahdolliset oireet ajoissa, jotta hoitoihin voi hakeutua mahdollisimman pian. 

Tunnista ainakin nämä
Aivoverenkierronhäiriön ja aivoinfarktin oireistot vaihtelevat jonkun verran riippuen siitä, mille aivojen alueelle vaurio kohdistuu. Usein oireet alkavat äkillisesti. Yleisimmin ongelma on etuverenkierron alueella (80%), mutta se saattaa paikantua myös takaverenkierron alueelle. Samanaikaisesti on myös mahdollista olla oireita usealta eri suonitusalueelta. Yleisiä oireita aivoverenkierronhäiriössä ovat:
 • Toispuoleinen halvaus, joka saattaa olla tuntopuutos ja/tai motorinen halvaus eli liikkumisen ongelma
 • Suupielen roikkuminen
 • Puhehäiriö, joka voi ilmetä puheen puuroutumisena tai vaikeutena käsitellä ja ymmärtää puhuttua tai kirjoitettua kieltä
 • Yhden silmän ohimenevä näön hämärtyminen tai sokeutuminen
 • Näkökenttäpuutos
 • Huimaus, pahoinvointi ja oksentelu
 • Nielemisvaikeus
 • Kaksoiskuvat

Mitä tehdä?
Näiden oireiden ilmaantuessa, etenkin useampia äkillisesti, on aika soittaa 112, jolloin ensihoitajat voivat tehdä oman tilannearvionsa ja ohjata oikeanlaiseen hoitoon tarvittaessa. Ei ole tarkoitus saada joukkohysteriaa aikaiseksi, nämä ovat vaan sellaisia asioita, jonka jokaisen kansalaisen olisi hyvä tietää. Aina voi soittaa hätäkeskukseen, lähimpään päivystykseen tai hakeutua lääkäriin, jossa lopullinen arvio voidaan tehdä ammattilaisen käsissä. 


Kiva, että vierailit ♥ Olisi ihanaa, jos jättäisit kommentin käynnistäsi! Teillä on yleensä niin hienoja mielipiteitä, kokemuksia ja ajatuksia, että jaksan kerta toisensa jälkeen ihailla, kuinka ne tuovat ihan uusia näkökulmia ja herättelevät ajattelemaan. Ajattelin tässä läheisissä kandipalstan teksteissä avata lääketieteen käsitteitä ja vieraita sanoja, joita saattaa tulla potilasteksteissäkin vastaan. Onko sinulla ehdotuksia, mitkä sanat olisivat hyödyllisiä? Itse oudoillekin sanoille helposti turtuu, kun ovat niin jokapäiväisiä. Jos minun jokapäiväiset ja vähemmän jokapäiväiset seikkailut kiinnostavat, ota haltuun myös instagram (@annithe) sekä snäppi (@laameri), jompikumpi kyllä päivittyy päivittäin! 

Jos aivot kiinnostavat, niin netistä löytyy huippumielenkiintoinen projekti, jossa kartoitetaan kaikkia hermosolujen välisiä yhteyksiä. Konnektomi (connectome) tarkoittaa juurikin tällaista yhteyksien verkostoa aivoissa. Alla oleva kuva ja projekti löytyy osoitteesta www.humanconnectomeproject.com Lähteinä Terveyskirjasto sekä Käypä hoito -suositus

3 kommenttia :

 1. Ihan huippua, että näistäkin jutuista kirjoitetaan! :) Itse lueskelin juuri muutama päivä sitten, kuinka toimia ja auttaa toista epilepsiakohtauksen aikana, kun silmääni osui kirjoitus epilepsiakohtauksesta ajomatkan aikana. Kuitenkin kun ajattelee järjellä, ihminen säilöö mitä ihmeellisimpiä juttua mieleensä, niin tämäkin tieto saattaa tupsahtaa mieleen hädän hetkellä.

  Pikaisella silmäyksellä täällä näyttäisi olevan enemmänkin kiinnostavaa juttua, jääkin seurailemaan ja selailemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista kehuista!

   Olet aivan oikeassa, on tärkeää lukea välillä asiatietoakin, että hädän hetkellä voi kansalaisvelvollisuuttaan toteuttaa ja mahdollisesti pelastaa toisen ihmisen hengen!

   Kiitos vielä, ihana kommentti <3

   Poista
 2. Hyvää valistusta. Ensihoidossa yleinen potilasryhmä, ja kokemuksesta valistuksessa ei voi liikaa korostaa edellä kirjoittamiesi lisäksi kahta seuraavaa:

  1. Oireisiin ei juuri ikinä liity kipua. Ei ole kauaakaan kun sain työikäisen naisen puuropuheesta vaivoin selville selityksen viiveeseen: "kun ei se tuntunut missään, niin ajattelin ettei tämä ole vakavaa".

  2. Viiveen merkitys. Ihmiset tuntuvat kohtalaisesti tietävän että hoidolla on "jokin aikaikkuna" ja että se on "joitakin tunteja", mutta osa on jopa kamalalla tavalla ymmärtänyt väärin että apu olisi varma ja hoitotulos hyvä jos pääsee vaikkapa muutamassa (3-4) tunnissa hoitoon. Vaikka tässä vaiheessa enää harvat hyötyvät. Etenkin nuorten aivojen kohdalla on todella surullista, kun jo kohdattaessa tietää että odotettu on aivan liian kauan, ja vaikka aikaikkunassa ollaankin, mahdollisuudet eivät ole enää järin suuret ja edessä on todennäköisesti koko elämän muuttava tilanne...

  Tosin onneksi nuoret myös kuntoutuvat! Kuntoutuksen lääkärit ja hoitajat ovatkin sankareita siinä missä ne Meilahden strokepäivystäjätkin.

  Tommi

  VastaaPoista