Kandipalsta: 10 faktaa tupakoinnista

2017/07/02
Polkaistaan Kandipalsta käyntiin itselle hyvin tärkeällä aiheella. Villinä nuoruusvuosinani olin bilepolttaja. En siis missään nimessä ollut tupakkariippuvainen, rööki vain löytyi huulesta samalla sekunnilla, kun ensimmäinen siideri sihahti auki. En ajatellut polttamisestani sen enempää, en uskonnut satunnaisen tupakoinnin vaikuttavan terveyteeni millään tavalla. Lääkiksen ensimmäinen tupakointiluento tokana vuonna, siihen päättyi meikäläisen tupakointiura. Sen jälkeen mun suu on keskittynyt saarnaamaan tupakan vaaroista kaikille, jotka viittii kuunnella. Tupakan nikotiini aiheuttaa voimakkaan fyysisen riippuvuuden. Tupakkariippuvuus on tupakoinnin aiheuttama fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden muodostama oireyhtymä, joka luokitellaan sairaudeksi. Fyysisen riippuvuuden lisäksi tupakkariippuvuuteen liittyy vahvasti myös tapariippuvuus eli tietyissä tilanteissa ihminen on ehdollistunut tupakoinnille ja tällöin näiden tilanteiden vastaan tuleminen laukaisee osaltaan myös tupakanhimoa. (1.)

Sen lisäksi, etten halua olla addiktoitunut mihinkään, tässä on 10 muuta syytä, miksi tämä harrastus loppui kuin seinään:

1. Koko elämänsä tupakoineilla on 2-3 -kertainen riski ennenaikaiseen kuolemaan verrattuna tupakoimattomaan väestöön (2.&3.
 • Eliniän lyhentyminen on noin 10 vuotta. Se on pitkä aika se. Hyvä puoli on se, että tupakoinnin lopettaminen pienentää tätä riskiä. Koskaan ei oo liian myöhäistä! Esimerkiksi kolmekymppisenä lopettaminen lisää elinajan odotetta noin 10 vuodella verrattuna yhä tupakoiviin. Viisikymppisenä lopettavilla sama luku on 6 vuotta. 


2. Tupakka aiheuttaa keuhkoahtaumatautia (COPD). Suomessa yli 95 % keuhkoahtaumatautipotilaista tupakoi tai ovat tupakoineet. Jos olet 15-vuotiaana aloittanut tupakoinnin, polttanut askin päivässä, niin 45-vuotiaana sinulla on n. 30 % mahdollisuus olla keuhkoahtaumatautipotilas. (4.)
 • Kliininen opettajamme, keuhkosairauksien erikoislääkäri totesi meille näin: "COPD:n pahenemisvaiheessa ihmiset ensin luulevat kuolevansa ja sitten toivovat kuolevansa." 


3. Tupakointi lisää syövän riskiä. Erityisesti luonnollisesti keuhkosyöpää, mutta vaihtoehtoja on monia. (3.&5.)
 • 90% keuhkosyövistä aiheutuu tupakoinnista. Tupakointi kasvattaa erityisesti myös suu-, nielu-, ruokatorvi- ja haimasyöpien riskiä (6-8 %) ja jonkin verran (1,5-3 %) myös riskiä muihin syöpiin, kuten kohdunkaulan-, maha- ja munuaissyöpiin. 


4. Tupakointi lisää riskiä iskeemiseen sydänsairauteen (sepelvaltimotauti), jonka manifestaationa voi olla esimerkiksi sydänkohtaus (sydäninfarkti). Riski alle 60-vuotiailla voi olla jopa yli 5-kertainen. (6.) 
 • Tupakan kemikaalit edistävät suonen tukkeumaan johtavaa prosessia ja täten muutos tapahtuu varmemmin ja nopeammin. Sydämelle happea tuovien suonien (sepelvaltimoiden) tukkeutuessa sydämen hapensaanti huononee ja muodostuu iskemiaa (hapenpuute). Alueet, jotka eivät saa happea, lakkaavat toimimasta. Riippuen alueen koosta, on tällä iskemialla erilaisia vaikutuksia, joista tunnetuin ja pelätyin on luonnollisesti kuolema. 
5. Tupakointi lisää riskiä aivoverenkierron häiriöihin. Riski alle 60-vuotiailla 3-4 -kertainen. (6.) 
 • Aivoinfarkti johtuu samankaltaisesta suonten tukkeutumisesta kuin sydänkohtauskin. Aivojen hapensaannin huonotuessa kyseinen alue menee kuolioon. Aivoinfarkti on palautumaton tila, joka aiheuttaa hyvinkin monenkaltaisia ongelmia, kuten halvausoireet, riippuen vaurioituneesta alueesta. 


6. Tupakointi heikentää sekä miehen että naisen hedelmällisyyttä, aiheuttaa impotenssia sekä myötävaikuttaa yhdistelmäehkäisypillereiden aiheuttamaan verisuonitukosriskiin. (7., 8. & 9.)
 • Tupakkavieroituksen tulisikin olla osa tupakoivien hedelmöityshoitoja


7. Tupakointi lisää keskenmenojen ja kohdunulkoisen raskauden riskiä. (10.)

8. Tupakointi lisää ennenaikaisten synnytysten vaaraa ja vähentää syntyvän vauvan painoa. (8., 11., 12., 13.)
 • Ennenaikaisiin synnytyksiin liittyy suuria riskejä niin äidille kuin syntyvälle vauvallekin. Mitä ennenaikaisempi vauva, sitä pienemmät ovat selviämisen mahdollisuudet, vaikka nykyisin meillä onkin loistava keskoshoito. 
9. Iho vanhenee ennenaikaisesti. 
10. Rahaa palaa niin maan p*******
Harva kaltaisistani parikymppisistä (tai alle) tupakoijista ajattelee vanhana kuolevansa keuhkoahtaumatautiin, aivoinfarktiin, sydänkohtaukseen tai keuhkosyöpään. Ollaan kaikkivoipia, pystyttäisiin kyllä lopettamaan ihan milloin vaan, mutta vielä ei haluta. Eikä ne sairaudet nyt ainakaan mulle tule. Mutta totuushan on se, että kyllä siinä pitää olla melkoinen Houdini, jos meinaa väistellä kaikki tupakoinnin aiheuttamat vaarat. Ensi viikolla sitten enemmän positiivisuuden kautta, kun aiheena on tupakoinnin lopettamisen terveysvaikutukset!
Mulla on haaste teille, jotka vielä tupakoitte! Ens kerralla, kun olette menossa ostamaan sitä askia, niin pysähtykää hetkeksi. Ottakaa se kuusi euroa, millä olitte sen askin ostamassa ja laittakaa se säästöön. Karkkipurkki, tili, säästöpossu, mikä tahansa. Tehkää tämä joka kerta, kun olisitte normaalisti käymässä röökin ostoon. Jos teillä kuluu aski päivässä, on kuun aikana säästöön kertynyt jo 180 €. Kuinka monella on varaa pistää niin paljon säästöön kuukaudessa? Aika harvalla. Puolen vuoden tai vuoden jälkeen voit palkita itsesi lomareissulla, uudella merkkilaukulla tai garderoobilla. 

★ Vähemmän saarnava ote löytyy meikän someista, blogi ja meitsi löytyy Snäpistä (@laameri), instagramistaFacebookistaBloglovinista ja Youtubesta ★

Lähteet:
1. Tupakkariippuvuuden Käypä hoito -suositus

2. Murphy M, Foster C, Sudlow C, Nicholas J, Mulrow C, Ness A, Pignone M. Cardiovascular disorders. Primary prevention. Clin Evid 2002 Jun;(7):91-123.  

3. Pirie K, Peto R, Reeves GK et al. The 21st century hazards of smoking and benefits of stopping: a prospective study of one million women in the UK. Lancet 2013;381(9861):133-41.

4. Keuhkoahtaumataudin Käypä hoito -suositus

5. Lee PN, Forey BA, Coombs KJ. Systematic review with meta-analysis of the epidemiological evidence in the 1900s relating smoking to lung cancer. BMC Cancer 2012;12():385. 

6. Danaei G, Ding EL, Mozaffarian D ym. The preventable causes of death in the United States: comparative risk assessment of dietary, lifestyle, and metabolic risk factors. PLoS Med 2009;6(4):e100005

7. Vine MF. Smoking and male reproduction: a review. Int J Androl 1996;19:323-37 

8. Higgins S. Smoking in pregnancy. Curr Opin Obstet Gynecol 2002;14:145-51 

9. Shiverick KT, Salafia C. Cigarette smoking and pregnancy I: ovarian, uterine and placental effects. Placenta 1999;20:265-72

10. Lääkärin tietokanta: Tupakoinnin tärkeimmät tunnetut terveysvaikutukset

11.Ekéus C, Lindblad F, Hjern A. Short stature, smoking habits and birth outcome in international adoptees in Sweden. Acta Obstet Gynecol Scand 2008;87:1309-14  

12. Wisborg K, Henriksen TB. [Is smoking during pregnancy a cause of premature delivery?]. Ugeskr Laeger 1995;157:6707-12  

13. Wisborg K, Henriksen TB, Hedegaard M ym. Smoking during pregnancy and preterm birth. Br J Obstet Gynaecol 1996;103:800-5

2 kommenttia :

 1. Kiitos, että kirjoitit tällaisesta tärkeästä aiheesta! Tiedäthän sanonnan, että kukaan ei ole elossa turhaan, aina voi olla huono esimerkki? Mun huono esimerkkini on ollut mun kummitätini, joka on tupakoinut koko ikänsä niin pitkään kuin vain pystyi, lääkäreiden kielloista huolimatta. Nyt, keuhkoahtauman ja heikentyneen hapenimeytymisen myötä, vasta viisikymppisenä, hän ei kykene tekemään edes kymmenen minuutin kävelylenkkiä. Ja hän kehtaa väittää sen olevan ainoastaan perinnöllistä eikä mitenkään liittyvän hänen tupakointiinsa, vaikka hänen veljellään ei ole merkkiäkään keuhkosairauksista.
  Terveisin 24vee, enkä koskaan edes maistanut tupakkaa
  https://notsodamnmainstream.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kiitos vaikuttavasta tarinastasi ja että jaoit sen! Olet kyllä juuri oikeassa, että ihminen on hyvin taitava itsepetoksessa. On toki surullista kuulla tuollaisista kohtaloista, mutta kuten sanoit, on hänen tupakointinsa tehnyt selkeästi voimakkaan vaikutuksen sinuunkin.
   Hieno asenne sinulle, pidä toi! Käynkin vierailemassa blogissasi :)

   Poista