Normaalipainoisesta pluskokoiseksi hetkessä

2017/06/28
Minä, normaalipainoinen, urheilullinen ja terve nainen, olen jostain kumman syystä alkanut ajattelemaan itseni pluskokoisena. 

Normaalipainoinen, mutta pluskokoinen, mikä tää juttu nyt on?

Kauniita, normaalipainoisia ja terveen näköisiä naisia, jotka profiloivat itsensä pluskokoisiksi malleiksi, näkyy paljon esimerkiksi instagramissa. Normaalipainoinen sananakin jo jotenkin särähtää korvaan, kuulostaa ihan selittelyltä. Normaalipainoiseen yhdistetään monesti vähän reittä, pyöreää takamusta ja pikkasen masua, harvoin hoikkia sanotaan normaalipainoiseksi. Myös hoikkuus on normaalipainoa, mutta niin ovat monet muutkin. Mutta sepäs tässä onkin niin kieroutunutta, kun normaalipainoisista on tehty pluskokoisia. Instagram-feedini oli täynnä ammattiurheilijoita, fitnessmalleja sekä petite-mallisia muotibloggaajia. Kuin huomaamatta oma maailmankuvani alkoi kaventua. Koska tätä feediä tuli selailtua päivittäin, olivat ne naiset minulle tavallisen määritelmä. Ja kun instagram huomaa mieltymyksesi, se työntää sinulle lisää samankaltaisia tilejä seurattavaksi, kuvia tykättäväksi ja ihmisiä stalkattavaksi. Näin ollen lähestulkoon kaikki naiset, joita sosiaalisessa mediassa näin, olivat ainakin kolme vaatekokoa pienempiä tai omasivat enintään 10 % rasvaa timmien lihastensa yllä. 

Huomasin muutoksen ajattelumaailmassani. Ajattelin, että minunhan täytyy olla kuten nuo, jotta en olisi lihava, jotta voisin sitten laittaa kivoja bikinikuvia reissuiltani ja voisin inspiroida muita. Miten kauheaa nyt edes kirjoittaa noita sanoja tähän, kuinka noloa edes tunnustaa ajatelleensa noin. Vaikka yhä ihailenkin noita kauniita, upeita naisia, en enää koe, että minun täytyisi tavoitella heidän ulkonäköään. Saan olla upea, kaunis ja itsevarma omassa kurvikkaassa kropassani. Saan olla terve, urheilullinen ja no, normaalipainoinen. Normaalipaino on muuten aika laaja skaala, oletteko huomanneet? Normaalipaino määritellään painoindeksin, joka on pituuteen suhteutettu paino, mukaan. Ylipainon rajaksi on määritelty BMI 25.0 kg/m2, sillä sen ylittyminen lisää monien sairauksien vaaraa. (1,2)  Esimerkiksi minun kunnioitettavalla 178 sentin varrellani voisin painaa mitä vain 59,6 ja 79,2 kilon väliltä. 

Oma ajattelumallini on muuttunut hiljakseltaan takaisin huomaamaan, että maailmasta löytyy kaiken kokoista ja kaiken näköistä tallaajaa, eikä minun tarvitse kuulua timmeimpään, kauniimpaan tai lihaksikkaimpaan kymmenykseen tunteakseni iloa ja ylpeyttä itsestäni. Pienenäkin, kun mietimme ystäväni kanssa, olisimmeko mieluummin maailman kauneimpia vai maailman viisaimpia, valitsin viisauden.Alkuun päästäkseni lakkasin seuraamasta suurinta osaa noista kauniista ihmisistä, joiden upeat kuvat olivat vieneet ajatukseni sivuraiteille. Sen sijaan otin seurantaan monia ihania tilejä, joissa päätähtinä olivat enemmän itseni näköiset naiset. En vieläkään pidä tavasta kutsua normaalipainoisia malleja pluskokoisiksi, mutta tajusin, että vaikka malliala laskeekin heidät pluskokoisiksi, ei minun tarvitse. Itseäni tai muita. Sittemmin seurantaan on päässyt monia hoikkia ja lihaksikkaita naisia, joiden tilit keskittyvät muuhunkin kuin ulkonäköön ja voivat inspiroida uusilla tavoilla. Kurkkaa tekstin lopusta omat suosikkini!Haluaisin itse keskittyä nykyisen ulkonäkökeskeisen somemaailman keskellä luomaan terveellistä ja luonnollista kehonkuvaa. Erilaiset kropat tässä maailmassa ovat tavallista eikä kaikkien tarvitse pyrkiä samaan muottiin. Jokaisella meillä on oikeus tuntea olonsa hyväksi oman itsensä sisällä ja kaikenlainen bodyshaming on tuomittavaa, koski se sitten laihoja tai lihavia. 

Positiivisia viboja, kauniita ku(r)via ja ennen eri näköisiä, kokoisia ja oloisia upeita vahvoja naisia löytyy muun muassa näiden tilien takaa: breekwarren, iamlaurawells, lottawin, mariannepykalainen, annafritzdorf, reettachristina, susannaaforsell, funkygine, saratickle

★ Muistakaahan ottaa myös meikän somet haltuun, blogi ja meitsi löytyy Snäpistä (@laameri), instagramistaFacebookistaBloglovinista ja Youtubesta ★

Lähteet:
1. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation. World Health Organ Tech Rep Ser 2000;894:i-xii, 1-253
2. Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation, and Treatment of Overweight and Obesity in Adults--The Evidence Report. National Institutes of Health. Obes Res 1998;6 Suppl 2:51S-209S

12 kommenttia :

 1. Hyvin kirjoitettu juttu. Näkökulma oli uusi ja mielenkiintoinen. Kiitos seurattava-vinkeistä, menee hakuun heti. Vierailepa mun blogissa vastavierailulla (jaksavielä) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, tää oli tällainen, mikä oli kehkeytynyt mun mielessä jo joniin aikaa :) Hieno homma! Käynpä vierailulla samoin tein :)

   Poista
 2. Niin tärkeetä asiaa! Hyvin kirjoitettu, ja tunnistan itsestäni samoja piirteitä, en vain ole vielä tehnyt asialle oikein mitään. Ihmisten olisi niin tärkeää muistaa, että ollaan jokainen yksilöitä, ei kopioita toisistamme. Ja jokainen yksilö on täydellinen omana itsenään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Munkin mielestä on tärkeää alkaa herättelemään ihmisiä miettimään omaa suhtautumista someen ja miten antaa sen vaikuttaa itteensä :) Etenkin oon huolissaan niistä esiteini- ja teini-ikäisistä, jotka on kasvanut tän hullunmyllyn parissa koko elämänsä. Ihania yksilöitä, nimenomaan <3 Kauniisti sanottu!

   Poista
 3. Tosi tärkeetä asiaa Anni. Pätee mihin sukupuoleen tahansa. Ilmenee eri ihmisillä eri lailla. Itse olen elänyt ns. 'sitten kun' elämää koko elämäni ja siitä pois opetteleminen media-mylläkän keskellä on helpommin sanottu kuin tehty. Mut ei luovuteta kukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilo! <3 Näin se varmasti onkin, itse on luonnollisinta kertoa omasta kokemuksesta ja näkökulmasta :) Oi voi, tunnistan niin tuon sitten kun -eläjän itsessäni! Mutta kun sen tunnistaa, niin paljon helpompi jo päästä eteenpäin :) Ikinä ei luovuteta!

   Poista
 4. Tosi hyvä teksti ja tärkeä aihe! Olen huomannut Instagramissa saman "ongelman". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskon kyllä, että monilla on ollut samankaltaisia kokemuksia ja hienoa toki kuulla, että on onnistunut tavoittamaan omalla tekstillään näitä tunteita ja kokemuksia :)
   Mutta nyt kun sen ongelman tiedostaa, on sitä tosissaan paljon helpompi käsitellä!

   Poista
 5. Hyvä teksti! Instagram kyllä todellakin tekee tuollaista ehdottelua, joka tuntuu alkavan, kun tykkäät edes pari kertaa saman tyyppisistä kuvista! Mun kohdalla tosin ei oo toi painoasia vaan mun pitäis ilmeisesti mennä naimisiin tai hankkia vauva, koska näistä asioista insta uskoo mun olevan kiinnostunut :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haha, joo älä viiti, oot erehtyny kattoo yhen jonku tietyn tyyppisen kuvan niin "saattaisit tykätä näistä" :D Mäkin oon käyny ihailemaan jotain paria random hääpukua, jotka on tullut sinne satunnaiset-osioon, niin eiköhän oo insta häävinkkejä nyt pullollaan! Niin totta :DD

   Poista
 6. Ihana teksti<3 Mä oon kans tykänny seurata semmoista ku tashoakley!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Joo, oon iteki häntä seurannu aikoinaan :) Jossain vaiheessa ei vaan inspannu enää niin tippu multa listalta sillon.

   Poista