Kun haluat majoittua Kathmandussa, älä valitse Kathmandua

2017/06/02
Kathmandu on varmasti vaikea kapiitteli monelle Nepalin kävijöille. Kaaottinen, likainen, pölyinen ja ruuhkainen kun ovat sanoja, jotka voi Nepalin kohdalla yhdistää minun kokemukseni mukaan vain Kathmandun. Reissumme aikana yövyimme yhteensä neljä yötä Kathmandussa ja sen lähiseuduilla. Kaksi yötä meni lähes turistittomassa Jawalakhelin kaupunginosassa muutaman kilometrin päästä Kathmandun keskustasta ja kaksi yötä kukkulan laella Nagarkotin kylässä 30 kilometrin ja puolentoista tunnin matkan päästä Kathmandun lentokentältä.

Staying in Kathmandu, Nagarkot

Kun seuraavan kerran palaan, on valintani selvä. Nagarkot here I come! Monelle Kathmandu on varmasti vain välistoppi matkalla vuorten juurelle, jolloin majoitukseen tai alueeseen ei välttämättä kiinnitetä niin paljoa huomiota. Liikkumisen helppous ja tavaroiden hankinta tulevalle matkalle on ykkösprioriteetti. Tällöin Thamelin turistialue on varmasti täysin passeli sijainti majoittumiselle.
Jos kuitenkin haluaa jo nähdä alusta asti rauhallista maaseutua ja uskomattomia maisemia, on Nagarkot tai muut kaukaisemmat kylät parempi vaihtoehto. Niissäkin on turisteja, mutta palvelut ovat huomattavasti maltillisemmat kuin Thamelissa. Naapurikylät kannattaa pitää mielessä myös Kathmandun palatessa, kun kaipaa ehkä hetken hengähdyksen ja rauhaisan lepopaikan.
Jawalakhelissä majoittuessamme olimme yksinkertaisessa guest housessa nimeltään Goshen. Kaksi yötä kahdelta omalla huoneella ja jaetulla kylppärillä maksoi noin 25 euroa. Huoneet olivat vanhanaikaisesti sisustettuja, mutta varsinaisesti mitään vikaa niissä ei kyllä ollut. Oikein passeli lepopaikka ja rauhallinen sijainti, jonne kaupungin hälinä ja vilinä eivät yltäneet. Patanin vanha kaupunki on myös aivan nurkan takana, joten ei tarvitse välttämättä lähteä merta edemmäs kalaan. 
Nagarkotiin taasen päädyimme paluumatkallamme, kun kaipasimme jotain muuta kuin Kathmandua siinä hetkessä. Kysyimme sairaalalla vinkkiä, mihin kannattaisi matkalla majoittua ja kaikki vastasivat Nagarkotin, joten valinta ei sinänsä ollut vaikea. Nagarkot on siis pieni kylä Kathmandua ympäröivillä kukkuloilla. Täältä on mahdollisuus nähdä Himalajat lumihuippuineen. Tosin hyvästä yrityksestä huolimatta sää ei ollut meidän puolellamme tällä reissulla ja niin jäivät lumihuiput näkemättä. Paljon muuta tekemistä kylällä ei ole, rauhaisa tuppukylä, jossa voi käydä muutaman lyhyen haikin, tulla seuratuksi luontopolulla tai vaan ihailla terassilla maisemia hyvän kirjan kanssa.
TripAdvisorin avulla majoituspaikaksi valikoitui Nagarkot Bed & Breakfast. Majoituspaikka oli aivan hyvä, ihan luksusta verrattuna siihen, mihin olimme tottuneet. Omalla kylpyhuoneella olevan kahden hengen huoneen sai kahdeksi yöksi noin 36 eurolla, aamiaiset sisältyen. Mutta kuluihin kannattaa ottaa huomioon, että taksi lentokentältä kylälle maksaa tällaisilta poikkeuksellisen vaaleilta yksilöiltä noin 25 euroa suuntaansa. 
Paikan nähtyäni ja kokemuksen syvällä rintaäänellä valitsisin tällä hetkellä kuitenkin toisin. Nagarkot Bed & Breakfast sijaitsi Nagarkotin keskustassa muutamien majoituslaitosten ja ravintoloiden ympäröimänä, mutta todelliset helmet sijaitsivat kuitenkin jossain muualla. Jälleen kaduin etukäteen varattua yöpaikkaamme, sillä ensimmäisenä aamuna auringonlaskua katsomaan talsiessani osui kohdalleni niin mukavia ihanilla näköaloilla varustettuja hotelleja, että olisin välittömästi halunnut pakata kamat ja muuttaa. Tehkää siis kuten opetan ja varatkaa hotellinne kylästä vähän pohjoiseen päin, esim Peaceful Cottage ja Hotel At the End of the World tarjoavat kohtuuhintaista majoitusta upealla lokaatiolla. 
Nepal on maa, jossa vieläkin voi aistia vanhaa kunnon reppureissuhenkeä parin euron hostelleissa. Parhaimmillaan siellä matkaileekin hyvin pienellä päiväbudjetilla, pikkukylässä viettämämme yö kesken bussimatkan maksoi kolmelta hengeltä alle 10 euroa sisältäen illalla syödyn ruuan. Tosin meillä oli paikallinen mukana, joka aina hilasi hintoja alas päin. Niin epäreilulta kuin eri hinnat paikallisille ja turreille tuntuukin, kannattaa sitä ajatella paikallisena progressiivisena verotuksena. Meille ei euron ero taksimatkassa tai pari euroa enemmän teepaidasta tunnu missään, mutta paikalliselle ne ovat isoja rahoja. Tinkiminen kuuluu kulttuuriin, mutta rajansa kaikella. Kummalle luulet olevan enemmän iloa siitä 50 sentistä?

Reissuun liittyen tulossa vielä budjettikooste sekä turhat ja tarpeelliset matkatavarat. Muistakaahan ottaa somet haltuun, blogi ja meikä löytyy Snäpistä (@laameri), instagramistaFacebookistaBloglovinista ja Youtubesta, jonne tulossa toivottavasti mielenkiintosta matskua kesän aikana! 

2 kommenttia :

 1. Todella kivan oloinen postaus ja oikeasti hyvä kun kirjotat siitä mitä näit ja koit ja mitä tekisit toisin! Tällainen postaus on oikeasti hyvä matkavinkki ja kertoo paljon enemmän, kuin tuhat lomakuvaa. Tietysti me myös haluamme nähdä niitä lomakuvia :) Jään seuraamaan!

  http://finnlandsnorsk.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kyllä niitä omia kokemuksia monesti kaipailee just sillon, kun suunnittelee reissuja :) Kyllä lomakuviakin olisi tulossa! Mutta olen nyt niin sukeltanut tähän työjuttuun, että iltapäivisin ei ole enää blogia jaksanut miettiäkään :D
   kiitos, kiva saada sut remmiin!

   Poista