Kandipalsta - uutta kokeilemassa

2017/06/21
Anteeksi, saanko vaivata teitä hetkisen ja puhua terveydestä?Vaikka KYS:in käytäviä talsiessani koinkin olevani jo iso lääkäri valkoisine takkeineni, stetareineni ja metallinhohtoisine sisäkenkineni, on minunkin ollut pakko nöyrtyä. Eräs Nepalin reissu sekä yhteensä neljä viikkoa manuilua tämän kevään ja kesän aikana ovat palauttaneet jalkani maan pinnalle ja osoittaneet, kuinka paljon tällä alalla onkaan vielä opittavaa.

Viimeiset kolme vuotta ovat kuitenkin olleet täynnä uutta oppia ja henkistä kasvua. Jotain on eittämättä koulusta sekä näistä kokemuksista tarttunut matkaankin ja näitä haluaisin nyt kanssanne jakaa. Netti ja muu media on terveystietoa pullollaan, mutta lähteet ja kirjoitusasu jättävät monesti tilaa epäselvyyksille ja väärinkäsityksille. Faktatietoa tärkeämpää tuntuu monesti olevan skandaalinhakuisuus, raflaavat otsikot ja vähintäänkin epäilyttävien tutkimusten tulosten jakaminen.

Ajattelin kesän aikana kokeilla tällaista uutta postaussarjaa, jossa avaisin yleisiä terveyskäsityksiä, ohjeita, joita lääkärisi saattaa antaa sekä tavallisimpia sairauksia. Tarkoituksena ei missään nimessä ole antaa henkilökohtaista hoitoa tai ohjeistusta, siihen en todellakaan usko rahkeideni riittävän, saatika lainsäädännön antavan myöten. Tarkoituksena on ennemminkin jakaa yleisluontoisesti tietoa terveyteen ja sairauksiin liittyvistä aiheista, ehkä joistain yleisistä väärinymmäryksistä tai lääkeaineista.

Olin tällaista tekstisarjaa miettinyt jo jonkin aikaa, sillä jakaisin mielelläni asiallista ja ajankohtaista tietoa terveydestä myös muille. Mitä enemmän on saatavilla helposti lähestyttävää ja ymmärrettävää terveystietoa, sitä paremmat edellytykset ihmisillä on pitää huolta itsestään ja tehdä terveyteensä liittyviä päätöksiä. Lopullinen niitti tämän toteuttamiselle tuli kuitenkin Elisa-serkulta, jonka kanssa koluttiin nepalilaisia kyliä.

Reissussa tuli puhuttua paljon erilaisista terveyteen liittyvistä teemoista ja huomasimme, kuinka käsitykset voivat helposti olla virheellisiä, lääkärin ohjeet puuttellisia tai niistä puuttuu viitseliäisyyttä selittää, miksi toimitaan tietyllä tavalla. On helppo ajatella ohjeistusten olevan vähän sinne päin tai liiallista varovaisuutta, jos ei tiedä syitä toimintatapojen takana.

Miksi antibioottikuuri on tärkeää syödä loppuun? Mitä väliä on antibioottiresistenssillä ja mitä se edes tarkoittaa? Mitä on laumaimmuniteetti ja miten se vaikuttaa minun tai lasteni rokottamiseen? Mikä on pitkään jatkuneen tupakoinnin lopputulema? Mitkä ovat alkoholin suurkulutuksen rajat ja miksi? Mitkä ovat statiinien todelliset riskit, haittavaikutukset tai todennäköisyydet saada niitä? Miksi joudun käyttämään useita verenpainelääkkeitä? Mitä on addiktio ja millaisia hoitovaihtoehtoja niihin on?

Tuleeko mieleen muita aiheita tai teemoja, jotka kiinnostaisivat kansanomaisesti selitettyinä? Kuulen mielelläni ehdotuksia tai toiveita, joihin lähteä pureutumaan tulevissa teksteissä! Mitä mieltä olette muuten mieltä tällaisesta ideasta?

Muistakaahan ottaa somet haltuun, blogi ja meikä löytyy Snäpistä (@laameri), instagramistaFacebookistaBloglovinista ja Youtubesta, jonne tulossa toivottavasti mielenkiintosta matskua kesän aikana!

2 kommenttia :

 1. Oon huomannu että neurologiaan liittyvät sairaudet on usein aika vieraita ihmisille. Monet vanhukset jää odottelemaan josko se toisen käden kömpelyys tai äkillinen tasapainovaikeus menis ohi päiväunien aikana, vaikka sillon pitäis soittaa heti ambulanssi että saatais mimimoitua aivoinfarktin aiheuttamat aivokudosvauriot. Myös ihan tavalliseen päänsärkyyn liittyy kauheasti väärinkäsityksiä. Päänsärky on esimerkiksi tosi harvoin oire aivokasvaimesta ja särkylääkkeet voi kans ylläpitää päänsärkykierrettä jos niitä popsii joka päivä.

  Oon samaa mieltä tosta että ihmisille pitää kertoa myös MIKSI niiden pitää syödä niitä lääkkeitä ja miksi hoitosuunnitelma on tällainen ja tällainen. Jos ne ymmärtää syyt näiden valintojen takana, ne on paljon myöntyväisempiä noudattamaan hoito-ohjeita ja tällöin ne auttaa meitä auttamaan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä, tuo on ehdottomasti sellainen asia, josta tulisi tiedottaa ja opettaa ihan peruskoulusta lähtien! Nopea hoitoonhakeutuminen on ihan ykkösjuttu, hyvä pointti!

   Jep, ei kovinkaan moni ole valmis noudattamaan vieraan ihmisen käskyjä, joita vaan ladellaan yläpuolelta viitsimättä selittää, miksi näin on.

   Kiitos mielenkiintoisesta ja ajtuksia herättävästä kommentistasi!

   Poista