Arvokas ja salaperäinen 800-vuotias: Itävallan Innsbruck

2017/04/06
Kävelemme business districtillä yhä pohjoiseen, jossa tiedämme, tai ainakin oletamme, kaupungin todellisen sykkivän keskustan majailevan. Vähän turhan kiireisinä ja nälkäisinä olimme poikenneet subin kautta ja nyt se kyllä harmittaa. Loivan mutkan jälkeen aukeaa tori, jonka laidalla parveilee ihmisiä, koiria, lintuja sekä, kyllä, useita auki olevia tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita.

Noh, tuleville vierailijoille vinkiksi, että jos ette ihan vanhassa kaupungissa asu, ei kannata säikähtää matkan varrella kiinni olevia putiikkeja, täältä kyllä löytyy kaikki tarvitsemasi! Aurinko paistaa lämpöisenä aukiolle, jota ylittäessä huomaamme sen rajautuvan jokeen. Joen toisella puolella nököttää vieri vieressä mitä kauniimman värisiä taloja, joiden yllä kohoaa, mikäpä muukaan kuin, Alpit. Jälleen valkoiset huiput tavoittelevat silmieni edessä kirkkaan sinistä taivasta enkä voi kuin hämmästellä luonnon ja ihmisten yhteiseloa.

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Kaikkeen varmasti tottuu, mietin, kun ihmiset lenkkeilevät, ovat viikonloppuaskareillaan, syömässä tai perheen kanssa ulkoilemassa eikä heidän katseensa hakeudu jatkuvasti vuorenrinteille haikea vivahdus silmissään. 
Matkamme jatkui eteen päin, kohti kaupungin sydäntä. Oli aurinkoinen kevätpäivä, kaikkien mahat olivat täynnä eikä meillä ollut kiire mihinkään. Olisi täydellinen hetki tutkia vanhoja kujia ja katuja, ihailla tuhatvuotista arkkitehtuuria ja kuolata leipomon ikkunassa. En muistanutkaan, minkälaisen tunnelman kapeat autottomat kadut luovat niitä reunustavine korkeine kivitaloineen. 
Tuntui, kuin olisi matkannut ajassa taakse päin, kun punavalkoisilla ikkunaluukuilla koristettu harmaa kivilinna kohosi edessäni. Tunnelmaa hiukan latisti kahisevat tuulitakit, autojen jylinä ja liikennevalojen piipitys, kun olisi voinut melkein kuvitella haistavansa lannan, kuulevansa miekkojen kolinan ja nahan natinan. 

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Täällä vellovat ihmislaumat yllättivät minut, matkalla kaupunki oli tuntunut niin uniselta, vasta lauantaihin pikkuhiljaa heräilevältä, että tuntui kummalliselta, kun yht'äkkiä edessä parveili satoja ihmisiä. En oikein viihdy isoissa kaupungeissa, hälinässä, vilinässä ja kiireessä. Onneksi 100 000 asukkaan kaupunki ei turistilaumoinensakaan laajene liian suureksi, vaan yhä saatiin rauhassa käyskennellä keskiaikaisia kujia pitkin huudahdellen ja huokaillen innostuksesta ja ihailusta. 

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Kujat olivat täynnä ruokakojuja, katutaiteilijoita, kahviloita, korukauppoja ja turistikrääsäputiikkeja. Pari tuntia pyörimme päättömänä sokkeloisia katuja pitkin, päädyimme isolle ostoskadulle ja olimme ajelehtineet vahingossa lähestulkoon lähtöpaikoillemme uneliaaseen kaupunginosaan. Ilta alkoi viiletä, nälkä kurnia ja jalat väsyä, oli aika suunnata siis maankuululle Sacher-kakulle. Suunnistustaitoisten ryhmäläistemme ansiosta selätimme ruutukaavattoman kaupungin ja päädyimme vanhan kaupungin laitamille. 

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Valitsimme kadun, jota pitkin askeleemme eivät olleet vielä kulkeneet tavoitteenamme löytää viihtyisä, lomanlopettajaisiksi sopiva kahvila, joka tarjoaisi, ei teetä ja sympatiaa, vaan kakkua ja kaakaota. Tällainen helmi löytyikin vanhan kaupungin yhden pääkadun varrelta ja jokainen sai eteensä mehevät kakkupalat. 

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus
Aurinko oli ehtinyt jo mennä mailleen, kun kahvilan ikkunasta todistimme mielenkiintoista ilmiötä. Ensin siinä oli yksi aasialainen turisti kuvaamassa kaukaisuuteen, sitten viereen tuli toinen ja kolmaskin. No tästäpä tietysti uteliaisuutemme heräsi ja muutaman saksankielisen kohteliaisuuden jälkeen olimme maksaneet ja takaisin ulkoilmassa. 

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Aasialaiset ja nyt monet muutkin turistit kuvasivat kultakattoista parveketta, jossa ilmiselvästi oli tapahtumassa jotain, oli tapahtunut jotain tai se näytti vain hienolta pimenevässä illassa, ilmiselvästi. Nälkäisinä piruparkoina ei meillä kuitenkaan ollut aikaa jäädä ihmettelemään kultaisen katon mysteeriä (kerro, jos tiedät!) vaan oli aika etsiä Innsbruckin paras pizzalaitos! Hämärältä vaikuttava pikkupaikka oli saanut hyvät arviot TripAdvisorissa, joten hämyisyydestään huolimatta astuimme reippaina ja rohkeina sisälle. Palvelun nopeus ja ruuan herkullisuus (sekä edullisuus) ansaitsivat Pizzeria Mamma Mialle suosituspeukun tältä ryhmärämältä, joten kannattaa käydä vierailulla!

Itävalta Austria Innsbruck photography Alps Olympus OM-D valokuvaus

Mahat täynnä ja mielet raukeina lähdimme taivaltamaan kohti yhden yön kotiamme. Ihailulle ei jäänyt kotimatkalla juuri aikaa, kun takiton allekirjoittanut oli hiukan kylmissään. Ripeä vauhti sopi ilmeisen hyvin muulle porukalle, sillä viikon laskut, eiliset sitsit ja tämän päivän kaupunkikierros alkoi jo viedä veroaan, joten unille olisi päästävä. Natisevat sängyt tuudittivat kaikki uneen ennätysajassa, mutta pitivätkin yön mittaan sitten huolen siitä, että kylkeä kääntäessä tuli herättyä. 

Tämä kaunis kaupunki ihastutti päivässä ja jätti niin monia salaisuuksiaan vielä tutkittavaksi. Haluaisin ehdottomasti palata tähän kaupunkiin, joka vei sydämeni keskiaikaisella arvokkuudellaan, Alppien jylhyydellä ja värikkäiden talojen iloittelulla. Kuulin, että Innsbruckissa tosin on lääkis, joten miksipä ei.... Hei, mitä olitte mieltä tällaisista matkakertomuksista? Sytyttääkö vai haluaisitko mieluummin täsmäinfoa kohteesta?

Pikkumuistutus vielä eri somekanavista, joista pärstääni voi käydä ihailemassa. Blogi, henkilökohtainen juhlat, arki ja reissut löytyvät Facebookissainstassa, snäpissä (laameri) sekä YouTubessa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti