What to do in Gran Canaria: diving

2017/01/08
*Teen nämä reissupostausten kokemusosiot ja arvostelut myös englanniksi, niin useampi voi hyötyä teksteistä. See below for English text.*

Hei vaan ja pahoittelut pitkästä tauosta! On se jännä, kun lomalla on paljon vaikeampi löytää aikaa blogin päivittämiselle. Ajattelin, että täällä tulee harva se päivä kirjoitettua päivän tapahtumista ja omistettua aikaa blogin pitämiselle. Nyt ymmärrän todella hyvin vaikkapa niitä matkabloggaajia, jotka kiertävät maailmaa ympäri ja postaukset laahaavaat kuukauden jäljessä. Tästä lomailusta vaan haluaa ottaa kaiken irti ja uni jollain tavalla nostaa arvoaan.

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

Meidän loma on siis päättymäisillään. Huomenna kukonlaulun aikaan pikku-volkkarimme ulvaisee viimeisen kerran raahatessaan neljää isoa valkoista yli Gran Canarian mäkien ja kukkuloiden. Tosin loma-aktiviteettiemme ansiosta koko ei ole suurista ruoka-annoksista huolimatta kasvanut ja valkoinen on vähän rusehtunut. 

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

Sukelluksesta ja surffista täällä on ollutkin jo puhetta ja niitä tosissaan odotettiin innolla. Ensimmäisellä viikolla kävimme kaksi päivää sukeltamassa siten, että molempina päivinä tuli kaksi noin tunnin mittaista dyykkiä. Se on aina upeaa ja ihmeellistä päästä seuraamaan vedenalaista elämää niin pitkäksi aikaa ja niin läheltä. Ensimmäisenä päivänä sukelsimme upotetun hylyn luona ja näimme samalla reissulla turistisukellusveneen. Siinä sitten töllisteltiin ja vilkuteltiin puolin ja toisin. Kokemus oli hauska, mutta Maltan hylkyjen jälkeen tämä jätti vähän kylmäksi. 

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

Toinen sukellus ei saanut meidän osaltamme suurta suosiota, sillä nähtävänä oli lähinnä kiviä toisella puolella ja hiekkaa toisella puolella. Eliöstöä oli vähän, mutta näimme ekan rauskun! Plussan puolelle siis jäätiin. Toisena päivänä ajettiin ihan saaren toiseen päähän ja sukellettiin rannasta. Sardinan rannikko oli sukelluspaikkana erittäin suosittu eikä suotta. Ehdottomasti ensimmäistä päivää paremmat maisemat! Tämä toinen päivä oli kyllä taas kiva kokemus, eliöstö oli runsasta ja näkyvyys oli hyvä. 
Sukellusjärjestäjänä meillä oli Dive Academy Gran Canaria, joka saisi Tripadvisorissa meiltä kolme palluraa viidestä. Järjestäjä oli ihan hyvä, homma toimi suurelta osalta hyvin eikä isoja puutteita ollut. Palluroiden määrää vähensi odottelu vähän joka välissä sekä sukelluskohteiden valinta. Ollaan suoritettu kurssi, joka sallii reissut kolmeenkymmeneen metriin saakka, joten viidessätoista metrissä kivikasojen kanssa sukeltelu ei oikein napannut. Onneksi toisena päivänä päästiin ihailemaan luontoa. Palvelu oli hyvää ja pakettiin kuului myös kuljetus hotellilta ja hotellille. 

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

Kaipuu lämpimien vesien sukelluksille on tällä hetkellä kova, kun takana on viimeisimpänä Maltan kuusitoista- ja täällä yhdeksäntoista-asteiset vedet. Sinänsä kylmähän on varustelukysymys, mutta kaikki on vaan helpompaa, kun meren lämpötila on 27 astetta. Sukelluksille tuli hintaa yhteensä 40€/sukellus varusteineen. Pelkkä sukellus on 32€ ja varustepaketti 8€. Mikäli kaipaa taskulamppua tai sukelluskelloa lisäksi on näiden lisävarusteiden hinta 10€/each. Kursseista Open Water maksaa 360,00 € ja Advanced 270,00 €. Vertailun vuoksi, muistaakseni Thaimaassa hintaa Open Waterille tuli n. 10 000 THB eli n. 250 € ja Maltalla suoritetulle Advancedille sama 270,00 €. 
Voidaan kyllä suositella kyseistä järjestäjää, homma toimi sovitusti ja oli luottavainen fiilis. Varusteet näytti hyvin hoidetuilta, ohjaajat olivat osaavia ja saatiin vielä sattumalta aika henkilökohtaista opastusta, kun yksi ohjaaja sattui olemaan suomalainen. Jälkikäteen tekisin niin, että tutkisin sukelluspaikkoja etukäteen, ne on aika hyvin tuolla noiden nettisivuilla kerrottu ja esittäisin sitten toiveita. Sukellusveneen kanssa sukeltaminen tuntui tosi siistiltä ensin, mutta loppuen lopuksi siitä jäi aika turistinen maku suuhun. Täällä keskittyisin eliöstöön ja paikkoihin, joissa olisi paljon nähtävää sillä saralla.
scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

Kanarialla siis ehdottomasti maski ja snorkkeli päähän ja veden alle, sinne eivät ole turistimassat ainakaan vielä kerenneet ;) Lähipäivinä (ja nyt tarkoitan oikeasti lähipäiviä) tulee meidän surffikokemuksista juttua, joten pysykäähän kuulolla! Onko muilla kokemusta sukelluksesta Kanarialla? Mitä mietteitä? Lempispotteja?


Hola from Spain! We have spent now two weeks in Gran Canary and tomorrow it is time for us to go home. We have explored the island and discovered great activities to do whilst on a holiday. Today the subject is diving, more specifically scuba diving. We did four dives on two days, so two dives per day. At this time of year, when the water temperature is at 18 to 19 degrees Celsius, that was quite enough. 
First day we had two dives from the boat around the coast of Taurito and Puerto de Mogan. First we saw a wreck, intentionally sunk and dived with a tourist submarine. Idea was fun at first, but after a while, it felt a bit cheating. Second dive took us to the coast near the cliffs in the south. We were supposed to visit a cave, but the captain of the boat wasn't familiar with the route, so we ended up in some other place. That dive wasn't exceptionally great, for there were lots of rocks and lots of sand and not much more. Although we saw a ray, which was our first! Not a manta ray, even though I tried to convince the crew at land so. 

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro

On the second day we drove to other side of the island to Sardina wharf. That was a great diving spot with good visibility and lots of nature! We had two good dives on that site and were really pleased after the second day. 
We did the dives with Dive Academy Gran Canaria and were quite happy with the choice. On TripAdvisor they would get three stars out of the five. They were reliable and safe. There was quite a bit of waiting in the morning and during the day, which lowered the points. Also, the first two dive sites were a bit disappointing. The dives included a ride from and to the hotel. which was great as we stayed in the hills of Puerto Rico. 

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro
That is not me sinking uncontrollably to the bottom, that is me, in the words of our instructor, d*cking around. 

The cost per dive is 40€ including equipment. If you need a torch, dive watch or other special equipment, the extra charge is 10 € per item. Cost of the dive is 32 € and equipment is 8 €. We took four of those recreational dives, but there are courses available as well. Open water course is 360,00 € and Advanced is 270,00 €. For comparison the Open Water in Thailand with KTD costed around 10 000 THB = 250 € and the Advanced in Malta with KTD costs the same 270,00 €. 
We can recommend Dive Academy, but I would suggest, that if you are a bit more experienced, you should check the dive sites online and make a request for the ones you wish to dive. For beginners I do think this is a great place to start a great hobby. Which ends up taking all your money. Pro tip for the easily freezing type: Get a short extra wet suit on top of the long one and wear the helmet, head is where the heat escapes!
Have fun out there!

scuba sukellus Gran Canaria, Gran Canary, Underwater gopro


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti