Lääkäriksi kasvamassa

2017/01/31
Halusin tulla tervehtimään positiivisten asioiden merkeissä ennen kuin hautaudun lopullisesti tenttimateriaaleihin. Meillä alkaa tämän viikon perjantaina neljän (kenellä on, kenellä ei) tentin putki. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että helmikuun jokainen perjantai on pyhitetty opitun testaamiselle. Putki alkaa gastrologian, nefrologian ja reumatautien kokonaisuudella ja jatkuu harvoilla ja valituilla elinpatologian merkeissä, jota seuraa endokrinologia ja hematologia sekä huipentuu anestesiologiaan ja tehohoitoon. 

Carotis löytyy! 
En ole noita muita tenttejä vielä hirveästi kerennyt panikoimaan, kun olen ollut niin kiireinen hajoilemaan näiden kahden ekan kanssa. Nyt tuntuu, että tämä sisätautinen kokonaisuus alkaa olla suhteellisesti hallinnassa, ainakin sillä tasolla, että perjantaina sen voisi kuvitella olevan hallinnassa. Nyt vaan on tullut tällainen lukuväsymys ja hyvistä aikomuksista huolimatta käsi on kokoajan hamuilemassa puhelinta. Olen kuitenkin pystynyt keskittymään eikä viikonloppuinen aikapaniikki ole enää nostanut päätään (kop kop). 


Tänään sain kivan breikin lukemisesta, kun suuntasimme Emman kanssa harjoittelemaan ultraäänen käyttöä. Meillä oli viime viikon perjantaina aiheesta harkka ja tuntui, ettei aika millään riittänyt kaikkeen mielenkiintoiseen. Varasimme siis demotilan käyttöömme ja pyhitimme tunnin anatomisten rakenteiden ja elinten etsimiseen ja tunnistamiseen toisiltamme. Ihastuin! Siis ultraamiseen. En voi edes kuvailla, kuinka mielenkiintoista oli nähdä omia elimiä, suonia ja rakenteita näytöllä. Tuntui kuin anatomian oppikirjat, suttuiset uä-kuvat sekä demot heräsivät henkiin, kun sai nähdä, kuinka oma valtimo sykki ruudulla. 


Meidän kroppa on niin siisti! Se, että homma toimii niin tarkasti ja palaset, läpät, molekyylit ja nesteet kulkevat yleensä oikeisiin suuntiin, on vaan niin järisyttävä ajatus. Kun se kaikki on kuitenkin niin pienestä kiinni. Pieni heilahdus pH:ssa, proteiinien epätasapaino, yksi falskaava elin ja koko homma saattaa romahtaa. Siinä sitten näin ruudulla molemmat munuaiseni, maksan, pernan, virtsarakon, suonia ja sydämen. Tunne oli todella hämmentävä, minullakin on kaikki nuo ja ne näyttävät suunnilleen siltä kuin pitävät (pitää pyytää vielä konsultaatio munuaisista). 


Oli hauskaa ja jännittävää pötkötellä pedillä, kun Emma teki kaiken työn ja paikallisti elimiäni, mutta vielä siistimpää oli päästä itse puikkoihin. Olin niin innoissani carotis-suonten löytymisestä kaulalta (tiedän, että ne ovat siellä ;), sydämen läpän liikkeestä ruudulla ja oppikirjamaisesta kohdusta. Ultraäänestä tulevan kuvan hahmottaminen on vaikeaa, ja välillä vaikka kuinka koitettiin, ne rakenteet pysyivät koko ajan siellä keilan reunassa. Mutta jo tunnissa huomasi, kuinka tämä ennen niin mystiseltä tuntunut taiteenlaji avautui pikkusen. 


En tykkää aiheuttaa ihmisille epämukavaa oloa tai kipua, vaikka tiedänkin, että joskus se on ainoa keino saada elintärkeää tietoa. En ole vielä tottunut siihen tai tehnyt toimenpiteitä tarpeeksi (yhtään). Sen vuoksikin ultraääni oli ihan meikäläisen hommia, ultrata voi kaikilta ja aika montaa elintä, siitä ei tule säderasitusta eikä se ole kajoava tutkimus. Geeli tosin on oikeasti kylmää, mutta sen kanssa pystyn elämään. Lisää syitä, miksi naistentaudit tulee olemaan ihan mun ala ;)

Kenen muun mielestä näyttää ihan hitsin siistille hommalle? Jos tämä ei motivoi lukemaan, niin ei sitten mikään! Nyt on vielä hyvin aikaa opetella jotain uutta ja keskittyä laskurutiinin ja vaikeiden asioiden hiomiseen, tsemppiä lukuihin kaikille :)
Blogi jäänee nyt hiukan taka-alalle tämän helmikuun ajaksi, vaikka koitankin tulla mahdollisimman usein sanomaan heipat ja kertomaan uusista tuulista. Tämän viikon sunnuntaina lähdemme ystäväni kanssa Rukalle kahdestaan ex tempore -reissulle, joten tunnelmia sieltä ja muualta voi haistella instasta tai snäpistä (laameri). Blogi löytyy myös Facebookista, jonne yritän päivitellä videoita ja muuta muualla näkemätöntä matskua!

2 kommenttia :

  1. Oi Anni, voitko lähettää osan sun innostuksesta mulle et jaksaisin tammikuun tentit :D

    VastaaPoista