Jännittävä, kutkuttava kevät, mitä tuotkaan tullessasi?

2017/01/15
Voivoi, kuinka innoissani olenkaan tästä! Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on tulevasta keväästä ja kesästä tulossa elämäni jännittävin. Olen itseasiassa suunnitellut tätä ja haaveillut tästä kesästä jo ennen kuin tiesin edes pääseväni tähän kouluun. Haaveiluni perustui lähinnä ajatukseen kolmosen kesästä, manukesästä, kesästä, jolloin pääsen oikeasti tutustumaan sairaalaelämään. Ja nyt suunnitelmat on tehty, päivät sovittu, CV:t lähetetty, lennot ostettu ja kättä lyöty virtuaalisesti päälle. 
Tämän vuoden aikana pääsen ensimmäisen kerran testaamaan oppejani ja varmasti oppimaan niin paljon uutta tulevasta ammatistani sekä elämästä. Olen ihan supersuperkiitollinen näistä mahdollisuuksista enkä oikein malttaisi odottaa tulevia haasteita.

valokuvaus loma potrait holiday girly Olympus OM-D Ocean Hill Puerto Rico

Kaiken kaikkiaan olen sopinut amanuenssi- eli harjoittelupaikkoja kolmelle eri osastolle sekä yhden spesiaalireissun. Seurasin viime vuonna kateellisena, kun Tommi ja muut vanhempikurssilaiset (sekä yksi samanasteinen) saivat pyöriä koko kesän sairaalassa autellen potilaiden kanssa, tutkien ja avustaen leikkauksissa. Nyt minä pääsen tuohon joukkoon! Ja manupaikat on vielä kaikilta kolmelta mun potentiaalisimmilta aloilta. Jumpe.
Pääsiäislomalla koittaa se hetki, kun tämä jo haalentunut vauvakuume luultavasti lehahtaa ihan uusiin sfääreihin. Huhtikuussa minua nimittäin odottaa lastentaudit, joka olikin ehdoton ykkönen erikoistumisaloista aloittaessani lääkiksen. Innoissani odotan, millaista työ tuolla on käytännössä. Vähän sain jo vanhemmilta kollegoilta osviittaa, että manuhommissa pääsee ainakin tekemään lähtötarkastuksia vastasyntyneille. Sanomattakin selvää varmasti, että tämä myös jännittää kovasti, sillä ihan pienten vauvojen käsittelystä ei ole juurikaan kokemusta vielä. Kaverini parikuista ihmetellessä oli varmaan äidillä naurussa pidättelemistä, kun sylitellessä en uskaltanut liikauttaa lihastakaan ja kainalot vaan hikosivat. Joten tulossa on varmasti sekä hyödyllinen että kiinnostava kokemus.
Kesäkuisen manupaikan varasin ensimmäisenä jo viime heinäkuussa (jep, ihan hullua) ja se on päivystyksen yhteydessä toimiva nopean vasteen osasto. Mulla ei oikeastaan ole siitä vielä ihan kovin tarkkaa tietoa, mutta tännekin on vanhempien kollegoiden kokemusten perusteella haettu. Siellä pääsee kuulemma todella hyvin kokeilemaan omia taitojaan, tutkimaan, päättelemään ja miettimään hoitoratkaisuita. Kaikki luonnollisesti kulkee vastaavan lääkärin kautta, sillä manuna ei ole mitään lääkärinoikeuksia, mutta sitä myöten ei myöskään mitään vastuuta. Tämän vuoden sisätautiset opetukset ovat siis varmasti erittäin hyödyllisiä.

valokuvaus loma potrait holiday girly Olympus OM-D Ocean Hill Puerto Rico

Heinäkuussa on näistä harjoittelupaikoista se jännittävin, kun tieni kulkee tämän hetken ykkösalalle, naistentaudeille. Tarkoitan ykkösalaa siis henkilökohtaisessa mielessä. Olen ihan pakkomielteisen kiinnostunut hedelmöittymisestä, raskaudesta ja synnytyksistä. Minusta on niin käsittämättömän mielenkiintoista ja upeaa, miten yhdeksässä kuukaudessa voi kehittyä jotain niin tarkkaan hiottua ja täydellistä kuin kokonainen ihminen. Luonnollisesti tähän prosessiin sisältyy myös paljon ihmisen ehkä syvällisimpiä tunteita, mikä tekee tapahtumasta vielä enemmän koskettavamman. Kai kaikkeen tottuu loppuen lopuksi, mutta tällä hetkellä haluan vain tietää lisää ja oppia auttamaan ihmisiä lisääntymiseen liittyvissä asioissa. 
Olen ihan todella housuissapysymättömän innoissani kaikista näistä manupaikoista, mutta luultavasti upein kokemus sijoittuu kuitenkin toukokuulle. Toukokuussa minä lähden serkkuni kanssa maapallon toiselle puolelle Nepaliin pienessä viidakkokylässä sijaitsevaan puskasairaalaan. Tämä on niin käsittämätön juttu, että ansaitsee varmasti tulevana keväänä ihan oman tarinansa. Sen verran voin tässä taustoja valottaa, että reissu on kolmen viikon mittainen tututusmismatka kyseisen sairaalan ja sitä pyörittävän järjestön toimintaan. Hirveästi emme saa tehdä, mutta auttamaan pyrimme missä pystymme. Oulussa kuudetta vuotta opiskeleva Juho oli siellä nyt syksyllä useamman kuukauden ja hänen kanssaan olemme vaihtaneet sähköposteja ja olen saanut monia kullanarvoisia vinkkejä tulevalle matkalle.
Tämän toukokuun matkan järkkäsin itse kyselemällä, sähköpostittamalla ympäri maailman ja loppuen lopuksi aika nopealla päätöksellä. Muun muassa tätä olen tarkoittanut ärsyttävillä vihjauksillani siitä, kuinka hulluimmatkin ideat voivat toteutua, jos niitä vaan lähtee toteuttamaan hyvällä motivaatiolla ja sinnikkyydellä. Tulen kirjoittamaan tosissaan tästä järkkäilyprosessista, matkavalmisteluista sekä luonnollisesti kokemuksista itse sairaalassa tässä kevään mittaan säännöllisesti. 
Toukokuussa blogissa seikkaillaankin sitten luultavasti kokonaisuudessaan Nepalin parissa. Jos haluatte käydä tutustumassa paikkaan, tästä pääsee nettisivuille ja tästä Juhon blogiin. Luultavasti koko reissuun kohdistunut jännitys on kulminoitunut vaan yhteen juttuun enkä jännitä matkassa muuta kuin 20 tunnin bussimatkaa Kathmandosta itse kylään. Joten kaikki, joilla on kokemusta Nepalissa bussimatkustamisesta, pliis laittakaa onnistuneita kokemuksia vaikka kommentilla tai spostilla. 

valokuvaus loma potrait holiday girly Olympus OM-D Ocean Hill Puerto Rico

Onpa mukavaa taas päästä tähän tiheämpään postaustahtiin ja taas on sellainen tunne, että juttua riittäisi. Itse koulusta olisi jälleen paljon asiaa, kun ensimmäinen klinikkasyksy on takana päin. Tänään olin elämäni toista kertaa päivystystä seuraamassa, mikä oli opettavainen, mutta pitkäveteinen nelituntinen, sillä se sisälsi noin puoli tuntia potilaskontaktia ja kolme ja puoli tuntia gastron diojen lukemista.
Ihana palata arkeen, vaikka mieli pyöriikin aika lailla vaan tulevien reissujen ja muiden poikkeuskokemusten ympärillä. Mitä sinä odotat tältä vuodelta? Olisiko jotain postaustoiveita? Mites sun vuosi on alkanut?

8 kommenttia :

 1. Oi että, tuleva kesäsi kuulostaa niin hienolta, odotan kyllä kovasti lisäpostauksia aiheesta! Manujen lisäksi koulujututkin kiinnostaa (tai no olen innoissani aina uusista postauksista, oli aihe mitä hyvänsä :D), itse luen nyt pääsykokeisiin ja tekstisi toimivat aina loistavana lisämotivaattorina lukuihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Joo, kyllä tulee varmasti näkymään täällä blogin puolella nuo harkkahommat ja etenkin reissu :)
   Ihana kuulla! Se onkin blogini perimmäinen tavoite ja olen todella otettu, jos olen edes osittain siinä onnistunut :)
   Minne olet hakemassa?

   Poista
  2. Tampereen lääkis on tässä haaveena :D

   Poista
  3. Hyvä haave! Tsempit loppurutistukseen :)

   Poista
 2. Oo, mahtavaa! Onnea kaikista noista paikoista, varmasti huippuja hetkiä odotettavissa :) Varsinkin tuo Nepalin reissu kiinnostaa, vaikka innolla kyllä seuraan ihan kaikkea muutakin :D

  Tsemppiä kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon! Uskon kyllä, että upeita kokemuksia ja paljon oppimista löytyy niistä kaikista paikoista, kunpa olisi jo niiden aika :D
   Nepalia odotan kyllä salaa itsekin eniten, onhan se sellainen kokemus, jota ei oikein muuten olisi mahdollista saada.

   Kiitos ja kuin myös! Toivottavasti koulu ja Kuopio ovat yhä ihan huippuja :)

   Poista
 3. Oi miten jännältä ja mielenkiintoselta kuulostaa sun tuleva kesä! Etenkin noi lastentaudit ja vastasyntyneiden lähtötarkastusten tekeminen, aaws! <3 Saatko muuten hyväksiluettua nuo amanuenssuurit opintoihin? Katselin opinto-oppaasta, että Kuopiossa 2014 ja sen jälkeen aloittaneet voivat suorittaa pakolliset amanuenssuurit vasta lt4 jälkeen. Voiko noita tehdä siis vapaaehtoisesti jo extrana ennen sitä? Entä mistä tietää missä vaiheessa voi tehdä millekin alalle amanuenssuureja? Kerroit, että jotkut olivat olleet jo lt2 jälkeen kesällä. Mitkä ovat semmoista aloja mihin jo preklinikan kokemuksella voisi hakea? :) Tuntuisi tosi tylsältä odottaa tuonne lt4 kesään noiden aloittaminen, etenkin näin inspiroivan postauksen lukemisen jälkeen! :D Innolla ootan sun tulevia kirjotuksia siitä et millasta on ollut noissa harjoittelupaikoissa ja Nepalissa :) Tsemppiä kevään opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja pahoittelut tosi myöhäisestä vastauksesta! Olin ihan unohtanut vastata tähän kommenttiisi.
   Joo, lastentauteja kyllä odotan hirveästi! Sellaisilla pelon ja onnen sekaisilla tunteilla :D
   Elikäs Kuopiossa on tosissaan niin, että pakollisia manuja saa tehdä vasta nelosen jälkeen eli vasta silloin tehdyistä saa opintopisteitä. Kuitenkin, todella monet menevät jo ensimmäisenä kandikesänään eli juurikin kolmosen jälkeen tekemään manuja, koska ne ovat hyvin opettavaisia ja luonnollisesti tosi siistejä kesätöitä!
   En tiedä, ovatko nämä vaatimukset tai hakuprosessit tiukentumassa tulevaisuudessa siten, että tällaisia omatoimisisa vapaaehtoisia manuja olisi vaikeampia hankkia, mutta toistaiseksi vielä ainakin onnistuu :)
   Virallisesti manupaikkoja voi hakea niiltä aloilta, joiden kurssit on suoritettu. Kakkosen jälkeen olen kuullut suoritettavan manuja mm. keuhkotaudeilla, syöpätaudeilla sekä kliinisellä neurofysiologialla.
   Yleisesti ottaen ohje, joka siirtyy vuosikurssilta toiselle, kuuluu näin, että manupaikkoja voit hakea kiinnostavilta aloilta ja on sitten ylilääkäristä tmv päättävä elin kiinni, ottavatko sinua sinne, jos kursseja ei ole suoritettu.
   Reippaasti vaan hakemaan siis ja toivottvasti tärppää :)

   Kiitos paljon!! Kuin myös :)

   Poista