3. LUUKKU: Miten viettää joulua pääsykoeurakan keskellä?

2016/12/03
Hou hou hou! Tervetuloa joulukalenterin kolmanteen luukkuun ja sitä myötä joulukuun ensimmäiseen viikonloppuun. Minä vietän viikonloppua Vantaalla perheen ja ystävien kanssa ja myöhemmin lähden Turkuun pentuterapiaan <3 Tässä luukussa pohditaan ei niin jouluisia tunnelmia, mutta monelle ahkeralle puurtajalle varmasti mietinnän aihe! Miten olla pilaamatta pääsykoeurakkaa joululla tai joulua pääsykoeurakalla?

pääsykoe opiskelu joulu photography study relax Olympus Om-D E-M10

Pääsykoeurakkaa voi ajatella kuin kasista neljään -duunina, joskin supermotivoivana sellaisena. Sellaisena toimistotyönä, jonne olet aina innoissasi lähdössä ja jossa työskentelet 6-8 tuntia tehokkaasti. Sellainen työ, jota ideaalitapauksessa ei tarvitse enää miettiä työpäivän päätyttyä ja jossa tehdyt päätökset eivät jää kummittelemaan loppupäiväksi (täysin päinvastainen siis kuin se unelma-ammatti ;).

pääsykoe opiskelu joulu photography study relax Olympus Om-D E-M10

Luku-urakalla ja laihdutuksella on vähän samanlaiset riskit loma-aikaan. Molemmat vaatii tietyn määrän itsekuria ja motivaatiota, joita arjessa on helppo(mpi) löytää. Lomalla ja joulutohinoissa etenkin itsekuri saattaa olla hiukan hukassa ja itselleen antaa luvan rentoutua ja olla miettimättä niitä opiskelukuvioita. Ei tippa tapa (paitsi jos se on metanolia) eikä kerta haittaa tässäkään. Ongelma piilee siinä, mikäli viivyttely jää päälle eikä itseään saa kerättyä viikon lomailun jälkeen takaisin tasaiseen työntekoon.

pääsykoe opiskelu joulu photography study relax Olympus Om-D E-M10

Harva haluaa joulun pyhinä käyttää 6-8 tuntia päivässä tehokkaaseen opiskeluun ja jos totta puhutaan, sellainen muutaman päivän tauko keskellä urakkaa, tekee monelle varmasti hyvää. Kun saa hetken viettää perheensä kanssa, syödä hyvin ja lukea jotain ihan muuta kuin Biosta, on yllättäen taas voimia puurtaa kevään läpi. Kevät on oikeasti sitten lyhyt. Ei ole taaskaan tarkoitukseni pelotella, mutta hommiin palaaminen olisi hyvä tehdä heti uuden vuoden jälkeen. 

pääsykoe opiskelu joulu photography study relax Olympus Om-D E-M10

Vinkkejä stressittömään lomailuun pääsykoelukemisen keskellä:

1. Olet ansainnut tämän. Olet tehnyt kovasti töitä koko syksyn ja nyt on sinun aikasi hengähtää.

2. Näe sellaisia ystäviä, jotka eivät ole lukemassa pääsykokeisiin. Lukujen aikana on hyvää ja motivoivaa keskustella ystävien kanssa, jotka käyvät läpi samaa. Lomalla ei kannatta hankkiä ylimääräistä stressiä kuuntelemalla kavereiden tarinoita siitä, kuinka jouluaatosta huolimatta he lukivat aamulla neljä tuntia ja joulukirkon jälkeen neljä tuntia. 

3. Valitse etukäteen jo päivät, jotka aiot viettää rokulia. Painotan usein tätä suunnitelmallisuutta pääsykoeprojektissa, mutta uskokaa, se auttaa! Kun lomasi on ohi, palaa töihin samalla hyvällä tahdilla. 

4. Uusia asioita ei kannata opetella juuri ennen lomaa. Kertaa syksyllä opitut asiat ennen lomailua, niin että ne ovat hyvin hallinnassa ja siirry sitten juhlakauteen rauhallisin mielin.

5. Nauti lomapäivistä! Muutama rauhalline päivä ilman pääsykoemietteitä ja tasainen tahti sen jälkeen estävät hurjasti loppuunpalamista urakan viimeisinä kuukausina

pääsykoe opiskelu joulu photography study relax Olympus Om-D E-M10

Oikein ihanaa joulun odotusta kaikille! Myös omia vinkkejä voi pistää jakoon alhaalle, ihmiset oppivat ja opiskelevat eri lailla, joten kaikille löytyy varmasti ottajansa. Muistakaa myös rentoutua välillä :)

5 kommenttia :

 1. Tälle tekstille aamen!
  Olen hakenut hampaalle Ouluun nyt useamman kerran ja vasta nyt tuntuu, että suunnitelma toimii ja siihen kuuluu joululoma.
  Aikaisempina vuosina on sortunut siihen, että pitää opiskella lomalla kun kerta ei ole koulua/töitä, mutta onhan se enemmän kuluttanut kuin ladannut akkuja.
  Tänä vuonna pääsykoelukeminen on alkanut jo syksystä, joten mielestäni on äärimmäisen tärkeää pitää ns. puolivälin tauko, että kevään jaksaa painaa täysillä

  Kiitos tästä blogista ja siitä, että jaksat palata pääsykoeaikoihin, vaikka jo koulussa oletkin:) Ihanaa joulunodotusta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kaima ja ihana kuulla!
   Tuo on kyllä just oikea tapa lähteä suhtautumaan tähän lukuprokkikseen. Liika kiire, hätä ja pakko syö motivaatio eikä ole kyllä oikea alusta siihen oppimisprosessiinkaan.
   Juuri näin, mieluummin pidempi, rauhallinen projekti, jossa on varaa ja aikaa ottaa lomaa ja ladata niitä akkuja. Kukaan ei jaksa ressata ja painaa vuotta täysillä.
   Kiitos kauniista ja hyödyllisestä kommentistasi! Minusta on niin tärkeää teidän hakijoiden kommentit ja ihana kuulla, jos blogista on jotain hyötyä <3 Kivaa joulunodotusta, tsemppiä lukuihin ja rentouttavaa lomaa!

   Poista
 2. Toi lepo on kyllä niin tärkeetä. Nyt syksyllä eka luin joa päivä (välillä saattoi olla lepo välissä), sitten alko väsyttää ja ärsyttämään kaikki ja otin viikonloput vapaaks. Nyt ollu taas mukavampi lukea :) joulunakin varmaan pidän sen kahden päivän lepotauon ja uuten vuotena uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levossahan se on milloin ihminen oppii ja lataa ne akut, että jaksaa ja pystyy sisäistämään uutta. Joo tuo on kyllä aika yleistä, että se jokapäiväinen luku alkaa rasittaa, päivien tehokkuus kärsiä ja motivaatio tippua. Hienoa, että tajusit ottaa sitä aikaa!
   Lomasuunnitelmasi kuulostaa hyvältä ja voihan sitä ottaa vaikka sen koko viikon aatosta uuteen vuoteen, niin tulee kunnon breikki :) Toki ite tuntee itsensä ja tietää, millaisella ajalla ne akut lataantuu ja miten pitkä aika voi olla, että kuitenkin jaksaa lähteä siihen rutiiniin sitten uudestaan. Ettei tule liian pitkää taukoa :D
   Tsemppiä pääsykoelukuihin ja mukavaa lomailua!

   Poista
  2. Joo, mulla just toi jos liian pitkö tauko niin menetän sen rytmin ja tuntuu et pitää alusta alottaa:D kiitos paljon!:)

   Poista