Syitä ryhtyä opiskelijaksi (tai lykätä valmistumista)

2016/11/02
Opiskelu on ihmisen parasta aikaa. Uskallan väittää näin, sillä en tiedä paremmasta. Uskon, että kun perheen aika tulee, niin perheellisen kolmekymppisen elämä on ihmisen parasta aikaa. Koko ajanhan tämä homma vaan käy mielenkiintoisemmaksi ja jännittävämmäksi. 
Nukuin viime yön todella huonosti ja jäin aamulla viettämään rokulipäivää, koska voin. Elämässä tulee vielä päiviä, jolloin tämä ei ole mahdollista. Ja voisin veikata, että niitä päiviä tulee olemaan aika monta kertaa enemmän kuin opiskeluaikaisia vastuunpakoilupäiviäni. Tästä päivästä inspiroituneena päätin koota listan (parhautta!) mahdollisuuksista, joita vain opiskelijaelämä voi tarjota. 

opiskelu photography study apple macbook air iPhone 6s

1. Opiskelija saa täyspainotteisen ja terveellisen lounaan reilulla kahdella eurolla

2. VR:n, Matkahuollon ja muiden kuljetuspalveluita tarjoavien yritysten hinnoista saa mukavan alen

3. Akateeminen vapaus. Vaikka oma alani ei olekaan kaikista vapaimmasta päästä, ovat luennot kuitenkin yhä vapaaehtoisia ja se tarjoaa mahdollisuuden hoitaa hommia päivän aikana tai nukkua kun nukuttaa. 

4. Ilmainen Microsoft Office. Sitä ei edes opiskeluaikana tajua, mistä kaikesta joutuu maksamaan isona. 

opiskelu photography study apple macbook air iPhone 6s

5. Terveydenhuolto vain meille. YTHS jakaa ehkä mielipiteitä, mutta itse olen ollut aina todella tyytyväinen palvelun tasoon ja nopeuteen. 

6. Mahdollisuus juoda silloin, kun juomat ovat halpoja. Keskiviikko tuntuu niin paljon paremmalta, kun kädessä on Puikkarin puolentoista euron skumppa. 

7. Kumppanin hankinta. Korkeakouluympäristö tarjoaa laajan valikoiman valioyksilöitä, joiden tulevaisuudessa siintää vakavarainen työpaikka. Kun valitsee vielä oman alan sisältä, saa puolison, joka jakaa samat arvot ja kiinnostuksenkohteet.

8. Ystävystyminen. Tämähän ei ole enää työympäristössä mahdollista, sillä kaikilla on omat elämät eikä se nyt vaan kuulu aikuisuuteen tehdä uusia ystäviä. Opiskeluaikana taasen on mahdollista lykätä tätä osa-aluetta ja saada elinikäisiä ystäviä.

9. Henkkareiden unohtuminen baarireissulta ei haittaa, sillä kaikki kaupungit poket tuntee sun naaman. True story

10. Opintolainan turvin voi teeskennellä korkeampaa elintasoa kuin mihin muuten yltäisi

11. Sukulaisia on ilo nähdä, kun voi kertoa, kuinka edistyy elämässään. En tiedä, onko tämä yhtä tehokas kymmenennen teekkarivuoden jälkeen.

12. Opiskelijatarjoukset teatterilipuista, hesarista, salijäsenyydestä, kampaamosta ja sähkösopimuksesta.

13. Milloinkaan ei ole niin helppoa lähteä ulkomaille tai toiseen kaupunkiin kuin opiskeluaikana! Laajentaa maailmankuvaa ja saa varmasti tonneittain uusia kokemuksia ja arvokkaita ihmissuhteita.
opiskelu photography study apple macbook air iPhone 6s

Jos vielä joku miettii elämänsä suuntaa tai jatkokouluttautumista, niin suosittelen nyt viimeistään päättämään jonkun kiinnostavan alan ja avaamaan pääsykoekirjat. Paitsi, jos haet oikikseen, sitten saat odotella kevääseen. Minä jatkan nyt vapaapäivääni kahden euron lounaalla.

Mikä ala sinua kiinnostaa eniten? Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaita puolia opiskelijaelämässä tai mitä odotuksia sinulla on opiskelijaelämästä? 

10 kommenttia :

 1. "Sitä ei edes opiskeluaikana tajua, mistä kaikesta joutuu maksamaan isona."

  TÄMÄ! Eniten opintojen päätyttyä kauhistuttivat VR:n täydet hinnat ja se, miten paljon terveydenhuolto ja hammashuolto voivat maksaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Kauhulla odottelen jo sitä vaihetta :D Oma asunto vanhempien täyshoidon jälkeenkin oli aikamoinen shokki, mutta siitä selvinneenä uskon tulevaisuudenkin järjestyvän ;)

   Poista
 2. Hauska postaus :) Allekirjoitan kyllä monta kohtaa, tuli vähän jopa ikävä opiskeluaikoja! Mutta, nyt kun valmistumisesta on 1,5 vuotta, niin osa jutuista ei tunnu enää niin pahalta. Esimerkiksi, kiitos halpabussiyhtiöiden, VR:n ja bussien hinnat on laskeneet ja en ole joutunut useinkaan maksamaan täyttä hintaa ;) Työelämässä olemisessa on myös se hyvä puoli, että ei tarvitse opiskelijabudjetilla maksaa niitä kalliimpia lehtitilauksia tai terveydenhuollon laskuja. Silti joskus aina ikävöin sitä opiskeluaikojen vapautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti kiva muistella niitäkin aikoja hyvällä haikeudella :) varmasti kaikkeen tottuu ja sitten valmistuneena töissäkäyvänä rahaakin on enemmän, joten ei tunnu niin pahalta 👍🏻.
   Se vapaus minuakin kiehtoo eniten! Kumpa sen saisi jotenkin tuotua sitten aikuiseen elämään :)

   Poista
 3. YTHS:n terveydenhuolto on muuten vaan yliopistoiden opiskelijoille. Ammattikorkeessa opiskeleville ei yleensä ole tarjolla mitään spessu-terveydenhuoltoo vaan sitä käytetään samaa kuin muutkin kansalaiset. Joku sairaanhoitajan/lääkärin vastaanotto saattaa olla, mutta siitä maksetaan normihinta. Hammaslääkäreitä ei ole, julkinen palvelee ja sinne on mahdoton päästä. Tässä suhteessa erot yliopistojen ja ammattikorkeiden väleillä on tyhmät. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että ero oli noin iso! Aika jännä, luulin että amkilaiset saavat käyttää yths tai heillä olisi vastaava oma. Tuotahan pitäisi ehdottomasti parantaa! Ammattikorkeassakin opiskelijoita on nykyisin jo niin paljon, että kuuluisi töllaisten asioiden mennö eteenpäin :) Eroja varmasti on, mutta toivottavasti vaikuttamis- ja edistämismahdollisuuksia löytyy yhtä lailla!

   Poista
 4. Oon tosi kiinnostunut lääkiksessä opiskelusta ja sun blogi antaakin hurjasti motivaatiota tän unelman saavuttamiseen :) Vietän siis tällä hetkellä abi-vuotta ja tavoitteena olis, että voisin viimestään parin vuoden päästä kutsua itseäni lääkisopiskelijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos paljon! :) Olenkin sitä hirveästi täällä toitottanut, mutta motivaatio on yksi tärkeimmistä asioista pääsykoeprojektissa :) Pidä siis yllä tuota fiilistä niin ovet varmasti avautuvat! Muista nyt abivuonna kova työ, se palkitsee myöhemmin, jaksat vain painaa loppuun asti :)

   Poista
 5. Moi! Kiva lista ja pisti hymyn huulille, itse kun olen työelämässä ollut jo noin 20 vuotta. Moni kohta on nimittäin sellainen, että niillä ei ole enää työelämässä edes väliä jos on kohtuu hyvin palkatulle alalle onnistunut työllistymään. Työelämässä tulee vastaan sellaisia etuja mitä ei opiskellessa osannut ajatella esim. työnantajan maksama älypuhelin ja puhelinlasku kokonaisuudessaan. Työpaikasta ja omasta persoonasta riippuu myös löytyykö työstä ystäviä vai ei. ;) Itsellä parhaat ystävysuhteet on muodostuneet joko lapsuudessa tai sitten aikuiselämän työpaikoilla. Työelämässä syntyneitä pariutumisiakin on aika liuta tullut nähtyä, vaikka omalla kohdalle ei ole noin osunut. Mutta on opiskelijaelämässä tietenkin puolensa, kuten tuo vapaus aikatauluttaa omaa elämäänsä mikä ei suurimmassa osassa työpaikoista onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos :) Haha, varmasti näitä asioita ei tule enää edes mietittyä kun on muutaman vuoden ollut työelämässä :D Kun ei ole ikäessään työllistynyt kuin perinteisiin kouluttautumattoman nuoren aikuisen töihin, ei osaa kuvitellakaan mitä mahtavia etuja myös työelämä tuo mukanaan!
   Itsekin toivon, että tulevaisuudessa työporukka tulee olemaan sen verran vakaa, että ystävystyminen on mahdollista :) Koulu- ja yliopistoaikaisista ystävistä kun varmasti harva asuu edes samalla paikkakunnalla.
   Siitä vapaudesta on tullut minulle niin tärkeä asia, että pelottaa, osaanko siitä edes luopua :D Toivottavasti jonkun verran voi myös tulevaisuudessa vaikuttaa työtahtiin ja -rytmiin. Odotan kyllä myös innolla työelämään pääsyä :)

   Poista