Miten aloittaa lukeminen pääsykokeisiin?

2016/09/20
Nyt eletään aikoja, jolloin meidän tavallisten pulliaisten olisi jo hyvä aika alkaa petraamaan ensi vuoden pääsykoetta varten. Itse en kannata sitä, että täysipäiväisen höykyämisen aloittaa jo elokuussa, saatika sitten kesäkuukausina, koska tällöin ehtii joulukuuhun mennessä palaa loppuun. Edes hyvästä motivaatiosta ei ole siinä vaiheessa enää hyötyä. 
Minulta kysytään monesti niitä valmistautumisen kulmakiviä, jotka omalla kohdallani olivat aika simppeleitä. Pitkäjänteinen ja toistava työ. Tuolla yksinkertaisella reseptillä pääsee kyllä hyvin pitkälle. 
Vaikeutta tähän hommaan tuo itse se toteuttaminen. Aloittaminen on yleensä vaikeinta. Tähän auttaa tavoitteen kirkkaana mielessä pitäminen ja minun kohdallani ainakin tavoitteiden realisointi. Kouluun päästyäni osasin opintosuunnitelman ulkoa ja tiesin, mitä kliinisellä vaiheella tarkoitetaan, tiesin, mitä ulkomaan projekteja haluan suorittaa ja missä vaiheessa teen manut. Tämä on vain esimerkki siitä, mikä auttoi omalla kohdallani. Luin myös paljon blogeja (vinkvink) ja pyrin etsimään netistä mahdollisimman paljon kokemuksia eri lääkiksistä tai mistä tahansa asiaa vain liippaavasta. Pyörin Älyvuodossa creepy old manina seuraamassa kaikkia keskusteluita itse kuitenkaan mitään kommentoimatta. Tehkää lukemisen ulkopuolella niitä juttuja, jotka auttaa teitä joka päivä muistamaan, mitä kohti olette menossa.
Toinen kompastuskivi tulee lukemisen jatkamisessa. Suosittelen jonkinnäköistä aikataulua isommassa ja pienemmässä mittakaavassa. Isommassa kaavassa tarkoittaen, mitä tulee oppia kuukauden tai vaikkapa syksyn aikana ja pienemmässä, mitä aiheita/tehtäviä teen tällä viikolla, jotta pysyn isommassa aikataulussani. Minulla oli tavoitteena käydä kaikki fykebi-kurssin aikuislukiossa syksyn aikana ja jättää kevät asioiden syventämiseen ja kertaamiseen. Tavoitteeni ei aivan täyttynyt, mutta aloitin kaikki kurssit nollasta, joten kokeneemmille lukijoille tämä ei ole mikään ongelma. 
Tee lukemisesta itsellesi mielekästä. Ei kukaan jaksa kymmentä kuukautta painaa hiki hatussa, mikäli homma maistuu puulta heti alkumetreillä. Etsi uusia keinoja opiskeluun ja aseta välitavoitteita, joiden saavuttamisesta palkitset itsesi. Mutta usko minua, se palkinto siellä lopussa on kyllä kymmenen kuukauden arvoinen. 
Aikataulutuksessa ole itsellesi ankara, mutta armollinen. Älä yritä rohmuta liikaa kerralla, mutta älä jää jankkaamaan bilsa kolmosta kuukaudeksi. Vaihtele aineita ja aiheita, niin  homma pysyy monipuolisena ja mielenkiintoisena. Tee aamupäivällä kemian tehtäviä, pidä ruokatauko ja lue iltapäivällä bilsaa. 
Ei kannata lähteä ylianalysoimaan tulevaa koetta tai urakan rankkuutta. Sadat ja taas sadat tavalliset ihmiset ovat selvittäneet teitä ennen tiensä lääkikseen ja niin myös pitkäjänteisellä työllä ne ovet teillekin avautuvat. Hommassa ei ole mistään yli-inhimillisestä kyse ja kun sen hiffaa, on jo tosi paljon lähempänä tavoitetta.
Itse opiskelusta minulla muutama yksinkertainen sääntö: 

1. Haasta itseäsi, mene pois mukavuusalueeltasi 

2. Harjoittele hermojasi, treenaa vanhoja kokeita 

3. Muista kerrata, etenkin bilsan yksityiskohtaiset tiedot katoavat nopeasti 

4. Tee paljon tehtäviä


1&2 osoittautuivat omalla kohdallani erityisen tärkeiksi! Tarkemmin valmistautumisestani löydät aikaisemmista postauksista täältä ja täältä

Olisi kiva kuulla, miten itse kunkin lukemiset sujuvat ja mitä hakukohteita on valikoitunut ehkä jo tässä vaiheessa. Jos on kysymyksiä tai mitä vaan, niin vastailen mielelläni!

Kuvat: Pinterest

10 kommenttia :

 1. Kiva postaus, sain paljon tsemppiä! Tosiaan yksi haku alla ja läheltä liippasi (huolimattomuusvirheistä jäi kiinni). Kävin tällä viikolla kirjoittamassa ainereaalissa kemman (fyssa sit ens viikolla), koska oon itse kirjoittanut vanhan muotoisen reaalin ja halusin täydentää lähtöpisteitä ja samalla vähän reenailla. Tein itselleni lupauksen, etten ressaa lukemisista vielä. Käyn täyspäiväisesti duunissa ja nyt alkusyksystä oon yhdessä teatteriproggiksessa mukana, koska halusin tehdä jotain kivaa ennen lukemisen aloittamista. Kemmaan en ehtiny juuri lukemaan mutta oli mukava huomata että aika hyvin oli asiat viime keväältä mielessä (aloitin viime vuonna nollasta lukemisen, 11v. omista kirjoituksista). Tuloksia ei tietenkään tule vielä hetkeen, mutta oli minusta hyödyllistä huomata että kuinka paljon rauhallisempi olotila oli tehdä koetta kun siinä ei ollut ns. "penniäkään kiinni". Jos saan hyvän arvosana, hieno juttu, jos en niin tiedän mitkä asiat osaan ja mitkä en. Ensi kevään ajattelin lukea itsenäisesti mafyä käyttäen sekä kandidaattikustannuksen simuloituihin valintakokeisiin osallistuen. Marraskuun alusta ajattelin oikeasti alkaa lukemaan, käyttäen pari ekaa kuukautta bilsan paikkaamiseen, jonka osaan huonoiten. Haastetta tuo se että oman toimeentulon takia minulla ei ole mahdollisuutta jättäytyä töistä pois tai vähentää työaikaa luku-urakan ajaksi. Olin kuitenkin viime keväänkin koko ajan töissä ja olin suhteellisen tyytyväinen koesuoritukseeni, joten en ole liian huolissani. Sellaisen muutoksen ajattelin tehdä, että pyydän saada pitää kesälomani jo huhtikuussa, jolloin voisin lukea täyspäiväisesti kuukauden verran. Tuossa vaiheessa kertausmoodi pitäisi olla jo täysiä päällä, joten uskon sen olevan paras hetki intensiiviselle lukurupeamalle. Toukokuun alusta sitten voi ihan vähän himmailla (niinkuin urheillessakin otetaan kevyt reeniviikko alle ennen kisaa :D ). Onhan se tietty vähän syvältä ettei sitten ole ns. "oikeaa" kesälomaa ollenkaan, mutta oon päättänyt että ens keväänä meen sisään, joten töissä ei tarvi olla kuin elokuuhun asti :D . Helsinkiin yleiselle olen hakemassa. Uskoa antaa myös se, että hampaalle olisin viime keväänä päässyt jo kirkaasti :) Kiitos paljon jälleen hyvästä postauksesta, sun blogi on ehdottomasti mun lemppareita tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla, kiitos kommentistasi! Itsekin kävin hakuvuotenani kemman ja bilsan kirjoittamassa juurikin siksi, että saisi omaa tasoa selville ja tietäisi mihin panostaa :) Hyvä, että olet onnistunut käymään kirjoituksissakin stressaamatta! Uskon, että se on tärkeää tulevassa kokeessakin. Mitä on nyt paljon vielä muiden koululaisten ja hakijoiden kanssa lukenut, niin se lukkoon meneminen ja panikointi kokeessa on monesti se, missä homma kosahtaa nilkoille!
   Upeeta, että oot ottanut vielä jotain omaa ja hauskaa tähän ennen kunnon rutistusta :) Itsellä jäi hakuvuonna lähes kaikki harrastukset ja sosiaaliset suhteet ja sitten olikin aika jo lähteä ihan vieraalle paikkakunnalle :D
   Kuulostaa kyllä tosi hyvältä ja realistiselta tuo sinun pläänisi! Varmasti kuukauden "lukulomakin" on omiaan siihen koerutiinin parantamiseen :) Ja toukokuun keventäminen on varmasti tosi fiksua!
   Kesäloman puuttuminen oli ainakin tänä vuonna hiukan rankkaa, mutta toisaalta, kun sulla on se tavoite saavutettu ja syksyllä odottaakin koulun penkki töiden sijaan, ei varmasti edes huomaa kesäloman väliinjäämistä!
   Usko ja motivaatio on ne, minkä avulla jaksaa painaa ja sillä taas päästään sisälle! Upea asenne sulla, jes
   Kiitos ihanasta kommentista, tosi kiva kuulla, miten luvut etenee!

   Poista
 2. Vähän jo aloteltu lukemaan töiden lomassa, joulukuussa loppuu työt ja tammikuussa Alkio-opistoon valmentavalle linjalle. Ideana olis, että loppuvuoteen mennessä olis taas jonkunlainen kokonaiskuva koko hommasta ja keväällä syvennetään tietoa.
  En vielä oo stressanu siitä mihin hakea, mutta Helsinki on ehdoton ei korkean rajansa takia ja Oulukaan ei nappaa! Turkuun kovasti halusin viime vuonna , mutta sielläkin alkaa rajat kipuamaan aika korkealle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, töiden lomassa kannattaa just kattoa sitä, ettei ahmi liikaa kerralla :) Toivottavasti tuo Alkio toimii sulle, oon kuullut tosi paljon hyvää siitä :) Sekin on varmasti hyvä, että ennen kun menee tonne Alkiolle, niin olisi joku pintakäsitys edes suurimmasta osasta aiheista :)
   Ei sitä onneks tarviikaan vielä päättää ja hyvin on aikaa hakea! Kuopio on tietysti paras, mutta kannattaa miettiä tätä hommaa siltä kantilta, mitkä on itselle niitä tärkeitä asioita kotikaupungissa ja valita sen mukaan sitten se kaupunki :) Mutta sillä ei tosin vielä oo kiirettä ja voithan kattoo miten ne luvut alkaa sujumaan, sitten se piste-ero ei välttämättä tunnukaan niin isolta, tsemppiä lukuihin hurjasti!

   Poista
  2. Joo Kuopio ja Tampere on nyt alkanu myös kiinnostaa, vaikka ensin ajattelin etten Kuopioon haluais, koska on jo niin tuttu kaupunki (asun lähellä ja tulee paljon vietettyä aikaa). Mutta pitää keväällä kattoo, mikä se tuntuu sillon siltä oikeelta :) Kiitos tsempeistä!

   Poista
  3. Toi onki hassu juttu, miten tosi monella kenen kanssa on puhunu, ni on ollut just vaihtoehtoina Kuopio ja Tampere! Molemmat varmasti tosi hyviä vaittoehtoja, mutta aika erilaisia sitten loppuen lopuksi opintorakenteeltaan :) mutta sitä ehtii vielä miettiä!

   Poista
  4. Ainiin pitääkin muistaa just kattoo noita opintorakenteita eri paikoissa , sitten kun todenteolla alkaa plussien ja miinusten ettiminen! :)

   Poista
  5. Joo, kannattaahan sitä teitysti pohtailla :) Lopputulos kaikista kouluista kuitenkin sama ;)

   Poista
 3. Hei, kiitos postauksesta.
  Tällä hetkellä olisi hakusessa lääkikseen hakijoiden blogit. Tuntuu, että aihepiirin blogit ovat kokeneet jotenkin inflaation viime aikoina. :( Tietäisitkö sinä joitakin tai mistä niitä voisi etsiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, kiitos kommentistasi!
   hmm, niin voi olla että jotkut vanhemmat hakijat ovat päässeet sisään tai lopettaneet aiheesta bloggaamisen. Itse etsin yleensä blogit.fi jollain hakusanalla, kuten lääkis tai hakeminen, haku tms. Sieltä ainakin jotain löytyy! Ihan googlettamallakin löytyy, mutta jos on ihan uusi blogi niin sitä on vaikea heti löytää, jos bloggaaja ei paljoa vielä mainosta blogiaan. Jos et ole vielä kaikkia vanhoja hakublogeja kuluttanut puhki, niin käy lukaisemassa jo sisälle päässeiden postauksia heidän hakuajoiltaan :) Tsemppiä hakuihin ja paljon motivaatiota!

   Poista