Erityisruokavalioiden kuningatar

2016/09/12
Maidoton, gluteeniton, pähkinätön ja lihaton

En nyt tässä ala nostaa itseäni millekään erityiselle jalustalle, mutta olen minä entisenä kaikkisyövänä nyt aika ulapalla tästä kaikesta. Kuten kerroin tuossa aikasemmin, minulla oli aika kovat odotukset ladattuna viimeviikkoiseen KYSin keikkaan, jossa oman mieleni mukaan olisi pitänyt selvitä kaikki.  
Lievästi sanottuna olen huono ottamaan vastaan pettymyksiä. Olen päässyt yli itkupotkutyyppisistä reaktioista, mutta kyyneleitä saatan vierittää ja on vaikea olla oma pirteä itseni. 
Viikko sitten prick-testeissä selvisi, että olen allerginen, tai ainakin herkistynyt, puolille testattavista aineista. Reaktioita aiheuttivat kaikki testattavat eläimet, joihin kuuluivat tietysti koira ja hevonen. Perusruokapaketista selvisi, että omena, banaani, kiiwi, paprika, raaka peruna, pähkinät ja mantelit olisi hyvä vasteden jättää kaupan hyllyille. Reaktioita eivät kuitenkaan aiheuttaneet maito, kananmuna tai merenelävät. Mutta jotta tämä ei kävisi liian helpoksi, suureksi yllätyksekseni pitkäkestoisen ihoreaktion aiheuttivat sitä vastoin ohra, vehnä ja ruis. 
Olympus OM-D E-M10 food ruoka, erityisruokavalio, maidoton, munaton, gluteeniton
Maidoton, munaton ja gluteeniton herkku, joka syntyi omien fuusiokokeiluiden yhteydessä, kiinnostaisiko resepti?

 Pelkoni epikutaanitesteistä kävi myös toteen eikä niitä voitu toteuttaa ihoni huonon kunnon takia. Tämä oli oikeastaan se itkun paikka, koska olin odottanut niin kovasti, että saisin vihdoin vastauksia. Ja nyt niitä ei tulisikaan. No, olinhan toki saanut jo jonkinlaista osviittaa siitä, mistä ihoreaktioni mahtaisivat johtua, mutta homma jäi kesken. Lyhyen juttutuokion jälkeen hoitava lääkärini päätyi valohoitoihin, jonka jälkeen testejä voitaisiin kokeilla. 
Viikon olen siis noudattanut lapsuudenaikaista ruokavaliota, johon sisältyy monipuolinen valikoima riisikakkuja ja kaurapuuroa. No ei, olen minä leiponutkin. Maidotonta jatkan ainakin nyt vielä pari viikkoa, jonka jälkeen kokeilen, sallisiko hänen korkeutensa rouva Iho minun helpottaa syömisprosessia. Maidosta lääkäri nimittäin sanoi, että sen allergia ei välttämättä näy edes testeissä. Ja siitä kun kuvittelin ainakin olevan apua. Toivon, että minun ei tarvitsisi luopua orastavasta kasvisruokavaliosta, vaikka pähkinöiden pois jättäminen asiaa kieltämättä vaikeuttaakin. Onneksi pavut tai soija ei tuntuisi olevan ongelman taustalla. Puhun gluteenittomuudesta, koska se tuntuu helpoimmalta. En siis usko, että minulla on ihokeliakiaa, mutta vehnätön, ohraton ja rukiiton vaan näyttää ja kuulostaa vaikeammalta. 

iPhone Osteria di Vino Kuopio valokuvaus


Jos maidoton ajatuksena tuntui alkuun vaikealta, on käytäntö osoittanut sen varsin helpoksi. Maidolle löytyy miljoonia hyviä korvausvaihtoehtoja eikä ruuanlaittoon useimmin tarvita edes maitoa. Vegaanisen toffeereseptin löydettyäni elämäni on ollut aika lailla täydellistä. Gluteeniton + maidoton sen sijaan ei vain kuulosta vaikealta, mutta on myös sitä käytännössä. Suuri pullahiiri kun olen, on gluteeniton aiheuttanut ongelmia jälkiruokarintamalla. Viikossa. 
iPhone 6s Kuopio Frans & Sophie, erityisruokavalio maidoton, munaton, gluteeniton
Homma kulminoitui sunnuntaisella brunssilla, kun tarjolla olevat jälkiruuat olivat Creme brulee sekä marjapaistos. Ja munkkeja. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen Kuopion Frans & Sophien henkilökunnan palvelualttiuteen. Soitin loppuviikosta ravintolaan tarkastaakseni, kuinka hyvin paikan päältä löytyisi hänen korkeudelleen sopivaa ruokaa. Ei huvittanut maksaa kivasta brunssista syödäkseen salaattia. Sain vastaukseksi lupauksen käydä kokin kanssa listan läpi minun allergioiden väriset silmälasit silmillä ja pian he palasivatkin puhelimitse asiaan. Kuulemma ruokaa löytyisi myös kaltaiselleni, joten varasin pöydän samoin tein.

iPhone 6s Kuopio Frans & Sophie, erityisruokavalio maidoton, munaton, gluteeniton

Saavuimme sunnuntaina brunssille, jota oltiin fiilistelty koko viikonloppu. Me tykätään ruuasta. Saatiin paikat ja ilmoitin olevani se asiakas, joka vaatisi hiukan ekstratyötä. Minut otettiin hyvin vastaan ja kokki tuli näyttämään pöydästä, mitä kaikkea voisin ruokavalioni puitteissa syödä. Pois jäivät jotkut dippikastikkeet, katkaravut ja piirakat sekä luonnollisesti juustot. Olin varsin tyytyväinen päätökseemme ja aloitimme Tommin kanssa kisamme siitä, kumpi ehtisi syömään enemmän. Pöytään päästyämme kokki toi keittiöstä lämmitettyä gluteenitonta leipää sekä oman annokseni katkarapuja. Ja ne leivät olivat helposti parhaita, mitä olen tämän viikon aikana maistanut. Ei yhtään kuivia tai mauttomia, spot on! Ehdin käydä jälkiruokapöydän edessä masentumassa muutamia kertoja ennen kuin lastasin lautaselleni tuoreita mansikoita sekä jonkin näköistä karviaiskiisseliä. Tarjoilija bongasi onnettoman yritykseni kasata lautaselle jotain minulle sopivia ruoka-aineita ja huikkasi pian tuovansa jälkiruokani pöytään. Joten päivän päätteeksi sain nauttia suklaakakusta ja sorbetista. 

iPhone 6s Kuopio Frans & Sophie, erityisruokavalio maidoton, munaton, gluteeniton

Iso kiitos ja kumarrus siis Frans & Sophien henkilökunnalle! Ajatus ravintolasyömisestä pitkän erityisruokavaliolistan kanssa saattaa tuntua haastavalta ja kiusalliselta. Aluksi minuakin inhotti, kun jouduin pyytämään kaiken erikseen ja tarkistamaan vielä, että onhan tilaukseni ymmärretty oikein, mutta olen huomannut, että monissa paikoissa ruokavaliot huomioidaan ammattimaisesti ja ystävällisesti. Yleensä olen  vain maininnut asiasta ravintolaan mennessäni, mutta brunssin kanssa ajattelin, että hyvä varmistaa etukäteen. En odottanut erityisannoksia, mutta en voi sanoa kuin olevani erittäin ilahtunut. Erityisruokavalio ei ole syy jäädä kotiin, mutta kannattaa olla tarkkana!

4 kommenttia :

 1. Onpa kurjaa että noin tiukat on meiningit :P Onneksi sait noin hyvää palvelua! Yksi kaverini joka toimii kokkina täällä Helsingissä sanoi joskus että ravintolassa tykkäävät siitä että "erityisihminen" soittaa etukäteen. Silloin he ehtivät hankkia sellaisia raaka-aineita joista helposti loihtivat ruokavaliolle sopivia herkkuja :) Jos tieto tulee vasta kun asiakas istuu pöydässä, onnistuu toki ruoanlaitto mutta usein sitten joudutaan soveltamaan niillä aineksilla mitä on. Jos kokki saa pari päivää aikaa valmistautua, hän ehtii suunnittelemaan mahdollisimman parhaan erityisruokavalioaterian :) Tsemiä noiden kanssa, ei ole helppoa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tässä totisesti kyllä opettelua :D Tavoitteena on kyllä jonkun ajan päästä alkaa hölläämään tätä ruokavaliota ja kokeilemaan että miten nuo nyt pois jättämät ruuat oikeasti aiheuttaa niitä oireita :) se helpottaisi jo valtavasti kun saisi maidon takaisin käyttöön!

   Tuo onkin hyvä vinkki! Tai nyt ajattelin vaan sen takia kun on buffa ja näin että tarkistan saanko syödä siellä mitään, mutta vois varmasti ottaa käyttöön ihan muissakin ravintolakäynneissä! On ihan huippua, kuinka yleensä otetaan niin hyvin vastaan ja ollaan valmiita tekemään vaikka ekstraa, että minäkin pystyn syömään :) Pitää kertoa kaikille ruokavammasille ystäville tuosta!

   Kiitos paljon, kyllä tähänkin varmasti tottuu! Ja saa syödä tosi paljon, kun on niin rajottunutta :D

   Poista
 2. Löysin blogiisi ihan sattumalta äskettäin, ja haluaisin jakaa itselleni vaikeaan krooniseen atooppiseen ihottumaan (apua, mikä sanahirviö!) auttaneet seikat. Kärsin todella pahasta ihottumasta vielä pari vuotta sitten, ja tehtiin prick- sekä epikutaanitestit. Niistä löytyi mm. lisäaineallergia. Siksi olen ollut siitä lähtien gluteenittomalla ruokavaliolla, ja se on auttanut kyllä, toki aluksi se vie jonkin verran aikaa, ennen kuin ruokavalion muutos näkyy iholla. Oletko kokeillut öljyvalmisteita, kuten helokkiöljykapseleita? Otin ne käyttööni ihan vain kokeillaakseni, olisiko niistä mitään apua, ja päätin syödä yhden purkillisen (4 päivässä, 200 kapselia purkissa), ja noin kuukausi meni, kunnes ihottuma alkoi hävitä. En tiedä mitään muuta, mikä olisi vaikuttanut niin radikaalisti ihoni kuntoon kuin tuo. Toki on yksilöllisiä eroja, mikä lisäravinne toimii kenellekin, mutta kannattaa ainakin kokeilla! :) Ja mainittakoon vielä kertaalleen, ihottumani oli vaikea (valohoitojaksoja, kortisonitablettikuureja, antibiootteja.. rasvasukkia.. huoh). Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan huippua, että jaksat jakaa kokemuksesi, siitä on varmasti apua mulle ja myös muille, jotka painii näitten asioitten kanssa! On se kyllä ollu varmasti rankkaa, varsinki kun ei varmasti ihan heti osais ite ajatella mitään lisäaineallergiaa ja niitäkin kun on niin monia että ei tiedä mitä jättäis pois. En oo öljyjä kokeillut, vaikka oonkin nyt jo useammasta lähteestä kuullut niiden auttavan! Pitäneis mennä vähän tutkimaan asiaa ja käydä sitten vaikka jossain luonnontuotekaupassa katsastamassa valikoimaa :)
   Huhhuh! On kyllä ihana lukea tällaisia tarinoita, että se apu on lopulta löytynt, vaikka onkin saattanut kokeilla miljoonnia eri juttuja! Mäkin nyt elättelen vielä toiveita, että selviäis vaikka tän ruokavaliokokeilun kautta :) Mutta ei ois varmsti huono asia ollenkaan ottaa jotkut öljyt kokeiluun!
   Kiitos kokemuksesi jakamisesta ja hyvästä vinkistä!

   Poista