Miltä näyttää lääkiksen rankin vuosi?

2016/08/03
Kolmosesta on peloteltu koulun alusta asti, sen on sanottu olevan lääkiksen rankin vuosi, jolloin aikaa itselleen tai harrastuksilleen ei vaan yksinkertaisesti ole. Silloin kuulemma parisuhde ja kunto joutuu koville, kun salille ei ehdi ja kumppania rasittaa jatkuva sairaalalla ramppaaminen. 
Toisaalta se on varmasti lääkiksen yksi parhaista vuosista, se kun kaikki todella alkaa. Kolmonen on se vuosi, jota moni odottaa jo hakupäätöksestään lähtien. Se päivä, kun saan olla oikeiden potilaiden kanssa, oikeassa sairaalassa, oikeassa valkoisessa takissa. 
Kolmosen maine rankkana kaiken rutistavana vuotena perustuu varmaan ainakin osittain siihen joukkohysteriaan, jonka kaikki uusi saa aikaan, sekä opiskelujen luonteen aika perustavanlaatuisena muutoksena. Siinä, missä preklinikassa opiskelut koostuvat pääosin luennoista ja satunnaisista pakollisista harkoista, klinikka koostuu pääosin pakollisista harkoista, joita on useita viikossa. 
Luentoja on toki, usein aamupäivät onkin pyhitetty sille, mutta ne eivät enää ole oppimisessa niin suuressa roolissa, kuten pitääkin. Lisäksi kolmonen tuo mukanaan pakollisen omatoimisen opiskelun, joka johtaa siihen, että sairaalalla tulee vietettyä aikaa myös lukarin ulkopuolella. Omatoimisiin kuuluvat osastokierrot, poliklinikan seuraamiset, potilaiden tutkimiset ja päivystyksen seuraamiset. Aikaisempina vuosina omatoimisia on ollut erityisesti kirralla ja sisätaudeilla, 10 potilasta ja 30h päivystyksen, polin tai osaston seuraamista kummassakin. Vuodessa siis yhteensä 20 potilasta ja 60h seurattavaa. Ei kuulosta mahdottomalta. Nyt määrä on ilmeisesti puolittunut, kun kirra ja sisukset jakautuvat kahdelle. En osaa varmasti sanoa, kun meitä ei ole asiasta vielä virallisesti infottu. Huhuja liikkuu sitäkin enemmän. 
Itse lupaan nyt juhlallisin menoin, että en tule osallistumaan joukkohysteriaan ja pyrin parhaani mukaan välttämään sen luomistakaan. Monilta vanhemmilta kollegoilta olen saanut sen viestin, että vuosi ei missään nimessä ole mahdoton kaiken syövä monsteri vaan alku uralle ja mahdollisuus oppia todella paljon. Lähes kaikki viime vuoden kolmoset, joiden kanssa olen jutellut, eivät ole olleet mitenkään ylitsevuotavan rasittuneita kokemastaan, vaan kertovat vuodesta silmät innostuksesta kiiluen. 
Minkälainen on sitten meidän rankin vuotemme? Ryhmäjaot tulivat eilen ja luonnollisesti kokosin itselleni lukarin jo koneelle ja puhelimeen, että pääsisin fiilistelemään tulevaa vuotta täysillä. Tässä neljän ensimmäisen viikon lukarit. 

Koodin purku: PLS = Potilas-lääkärisuhde, yleistä keskustelua ja luennointia etiikasta, lääkärinä toimimisesta, erilaisten potilaiden kohtaamisesta
POTT = Potilaan tutkiminen, käydään läpi itse tutkimuksen vaiheita ja erilaisten potilaiden tutkimisia
RAD = Kliininen radiologia; ANE= Anestesiologia ja tehohoito; KK = Kliininen kemia; KS = keuhkosairaudet; KFI = Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede


Näin meikäläisen silmään eivät nuo kovin pahoilta näytä. Kolmas viikko ehkä sitä, mitä tältä vuodelta odottikin. Nuo toisen viikon tunnithan ovat ihan luentoja vaan, että ellei niissä lue pakollinen, niin ovat sitten oman harkinnan varassa. Männä vuosina en ole juuri luennoilla viihtynyt, kun ei siellä tule keskityttyä enkä oikeastaan opi sillä tavoin. 

Miltä näyttää teidän silmään? Ihan siedettävää eikö? Onko muita, jotka odottavat jo koulun alkua malttamattomana? 

6 kommenttia :

 1. Eiköhän tuosta hengissä selviä :) Hurjan mielenkiintoiselta kuulostaa tuo kolmosvuosi, olisinpa itsekin jo tuossa vaiheessa. Ja kyllä, odotan koulun alkua kuin kuuta nousevaa! t. yli-innokas fuksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin näin :D kolmosvuosi onkin varmasti se, mitä kaikki alottavat opiskelijat odottavat, itse ainakin! Siinä tavallaan alkaa se, mitä varten tänne on tultu :) mutta kyllä ne ekat vuodetkin on ihan huippuja! Niin paljon näkemistä, tekemistä ja kokemista sinullakin edessäsi :) huippujuttu! Missä kaupungissa opiskelet? :)

   Poista
  2. Kohta alkaa opinnot missäpä muuallakaan kuin Kuopiossa :) Muutenkin taidan tulla sun jalanjälkiä, kun Vantaalta lähden! En tosin ole täältä kotoisin, mutta vuosikaudet asunut kuitenkin.

   Varmasti edessä on mahtava vuosi meillä kummallakin! :)

   Poista
  3. Aaaa, huippu huippua! Tulemme siis törmäämään syksyn aikana useissa merkeissä, nykäisehän hihasta jos bongaat :)
   Millä mielin olet lähdössä Vantaalta pois? Kuopio on kyllä aivan ihana kaupunki ja meidän koulu luonnollisesti paras, että tulet varmasti viihtymään :)

   Poista
  4. Muutto on vienyt kaiken energian niin unohtui tähän vastata! Haikeilla fiiliksillä lähdin, mutta nyt olen kyllä jo ihan rakastunut Kuopioon ;) Koulun alkua odotellessa, siitä se riemu vasta alkaa!

   Poista
  5. Ymmärrettävää teitysti :) Tulitteko koko perheen voimin jo Kuopioon? tämä on kyllä mahtava paikka, siitä se romanssi vaan syvenee :D kyllä, no enää ei oo onneks kovin pitkä aika! Kyllähän se menee uusiin paikkoihin tutustuessa :) Hei muuten, Kuopion torilla on sillon viikonloppuna ennen teiän koulun alkua semmonen Olonkorjuutori, jossa on kaikkia terveysjärjestöjä esittäytymässä, niin tule tutustumaan, mä olen siellä pitämässä yhtä pistettä! Samaan aikaan on torilla myös Satoa-ruokafestarit :)

   Poista