Pitkä tyttö on ihmetyksen aihe

2016/07/13
Eilen katkesi kamelilta selkä, sillain positiivisesti. Olen jo miettinyt pitkään asiasta avautumista täällä blogin puolella, saahan se osakseen paljon huomiota omassa elävässä elämässäni. Kesän alussa asia sai ainakin omassa sosiaalisessa mediassani huomiota, kun HS julkaisi mielipidekirjoituksen: Pituuttani kommentoidaan häiritsevästi julkisilla paikoilla. Asia ei minua sinänsä häiritse, mutta ilmiönä se hiukan kummastuttaa. Kuinka siitä saa niin paljon puhuttavaa. 


"Ihan missinmitoissa" 
Koko juttuhan alkoi jo ollessani ala-asteikäisenä päätä pidempi muita luokkalaisiani, jolloin asia kiinnosti lähinnä ympäristöni aikuisia. 12-vuotiaana olin 170-senttinen ja odotin kärsivällisesti, milloin ystäväni mahtaisivat kasvaa isoiksi ja liittyä seuraani. Lapsena en kokenut mitään haittaa pituudestani, silloin halusin vain voittaa kaikki tässä elämäksi kutsutussa kilpailussa. Ja jos on pisin, niin on jossain paras. Lisäksi tuttavapiirissäni oli paljon pitkiä naisia, äitini 168-senttisenä oli porukan lyhin. 


"Kirahvinpoikanen"
Tämä, vaikka kuulostaakin tyypilliseltä koulunpihan haukkumiselta, on lausuttu minulle hyvässä hengessä ala- ja yläasteen vaihteessa ystäväni isän toimesta eikä siinä silloin tai nyt ole mitään negatiivista. Tuolloin minun oli vaikea ymmärtää tuota lausahdusta, mutta jälkeenpäin ystäväni isää tavattuani ymmärsin, että taisin jo tuolloin olla hänen mittaisensa. 

"Kuinka pitkä olet?"
Ah, klassikko. Tämän kysymyksen muunnokset tulevat vastaan useasti viikossa ja minun vastaukseni pysyy kerrasta toiseen joksikin muuttumattomana: "178 senttiä, suomalaisen keskivertomiehen mittainen". 


"Minun kummin kaiman siskontyttöni on myös pitkä"
Ja perään vielä luonnollisesti mieleen tuleva asia: "Tunnetko häntä?".  Kyllä, kokoonnumme viikottaisissa salakerhoissa, joissa pohdimme, kuinka kaikki maailman miehet saataisiin viehättymään pitkästä varresta ja täten nostettua koko maapallon naisten keskipituus Alankomaiden tasolle. 


"Sinä olisit varmaan hyvä lentopallossa/koripallossa/pitkien naisten urheilulajeissa"
Olisin varmaan kohtuullisen huono ottaen huomioon, että en ole koskaan harrastanut kyseisiä lajeja. 


"Oletpa pitkä tyttö"
Pakko se on varmaan uskoa pikkuhiljaa. Aika kurjaa tosin romuttaa kuvitelmani siitä, että olisin pieni ja siro tytöntylleröinen. 


En ole nähnyt pituudessani negatiivisia puolia, kiva kun ihmiset tulevat juttelemaan. Yllän helposti kaikkialle ja halutessani olen aika helposti huomion keskipisteenä. En ole tajunnutkaan ehkä kunnolla, että olisin "epätavallisen" pitkä naiseksi ennen kuin nyt aikuisuuden kynnyksellä. Mutta asialle kun ei mitään voi tehdä, niin parempi vaan kantaa itsensä pystypäin. 
Osaan tuntea itseni tarvittaessa siroksi ja söpöksi, oikein naiselliseksi naiseksi. Naisellisuutta auttavat äidiltäni peritty muhkea takamus ja pari vuotta sitten esiin ponnahtaneet rinnat. Siroksi ne eivät kylläkään auta tuntemaan.
Jos Luoja suo minulle tyttäriä joskus toivon, että osaan olla heille sellainen äiti, joka näyttää esimerkkiä itsensä rakastamisesta juuri sellaisena kuin on, pitkänä tai lyhyenä. Tai vaikka keskimittaisena. 
Itse kun olen asian kanssa sujut ja enemmänkin ylpeä siitä, että voin erottua joukosta, eivät kysyjät ja kommentoijat haittaa, mutta huomaan olevani hieman huvittunut sosiaalisissa tilanteissa, joissa pituuteni nousee kerta toisensa jälkeen tapetille. Kesätöissä, joissa olen nyt ollut kolme viikkoa, löydetään vieläkin puheenaiheita naiselle epätavallisen pitkästä mitastani, hyväntahtoisesti tietenkin.

Mutta tiedän, että tätä huomiota saavat osakseen myös ne pitkät tytöt ja naiset, jotka eivät sitä halua. 

Saako teidän mielestänne toisen ihmisen ulkonäköä kommentoida? Missä menee raja? 

4 kommenttia :

 1. Nojoo saa, mutta hyvän maun rajoissa. Itsellenikin vaikken mikään järisyttävän pitkä olekkaan (173cm) hoetaan usein "susta tulis malli", "ihan missikisa ainesta".
  Positiivisesti saa kyllä kommentoida, mutta ei misdään nimessä tarkoituksella arvostella, miten pitkä,lihava, laiha joku on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuo negatiivinen kommentointi pitäis olla jokaiselle itsestäänselvyys, mutta aina ei voi tietää, mistä toinen loukkaantuu tai mitkä asiat ovat arkoja, niin joskus kannattaa miettiä tarkkkaan :)

   Poista
 2. Vähän ohis, mutta sinulla on kyllä uskomattoman kauniit ja miellyttävän näköiset kasvot, ja nuo huulet ovat aivan täydelliset/naiselliset. <3 (Taisin vähän ihastua.) Sinun ei pitäisi murehtia ulkonäöstäsi, olen vilpittömästi tätä mieltä ;_; hyvä jos olet sujut itsesi kanssa! Olen sinua parikymmentä senttiä lyhyempi eikä kyllä tunnu että se tekisi minusta yhtään "söpömpää". En tiedä saiko tästä mitään selvää mutta oli pakko avautua, anteeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän ihan häkeltyy noin kauniiista sanoista, kiitos kaunis! Me ihmiset taidamme olla siinä suhteessa vähän hölmöjä, että usein arvostaisi sitä mitä jollain muulla on :D Olen tässä aikuistuessa (pelottava sana) tullut enemmän ja enemmän sujummaksi itseni kanssa ja toivottavasti kehitys jatkuu samanlaisena :D
   Oli kiva kun avauduit, upea kommentti!

   Poista