Kesätöistä ja amanuenssuureista

2016/06/07
Mitä erilaisia mahdollisuuksia on lääketieteen opiskelijalla kesäisin? Mikä on amanuenssuuri? Milloin pääsen oikeisiin töihin? Mitä saan tehdä? Nämä ja lukuisat muut kesä- ja muihin loma-aikoihin painottuvat ongelmat tuntuvat aiheuttavan päänvaivaa niin hakijoiden kuin jo opiskelevienkin lomassa. Vaihtoehtoja on luonnollisesti useita. Kuvituksena lomalaisen päiväohjelmaa, heppailua.

Monet jatkavat preklinikan kesinä, 1. ja 2. jälkeen, perinteisiä kesätöitään. Kuka on myymässä marjoja, toinen huoltsikan kassalla, muuttomiehenä, näitä hommia, jotka ovat entuudestaan jo tuttuja mukavia hommia. Päätetään ottaa nämä kesät vähän rennommin, koska tulevina kesinä hommaa on kuitenkin tiedossa koko kesän tarpeiksi tai tahkotaan rahaa minkä kerkeää, jotta rahat ei loppuisi jo syyskuun aikana.

Lähes kaikki haikailevat sairaalaelämään ja jotkut onnistuvatkin hankkimaan itselleen työtä, joka edes jotenkin liippaa läheltä sitä tulevaa ammattia ja ympäristöä. Mahdollisuutena on esimerkiksi työskennellä laitoshuoltajana tai kuten minä, arkistossa. Pääsee jo vähän nuuhkimaan sairaalaympäristöä ja pystyy ehkä hankkimaan jotain suhteita. Hoitotyöhön pääsee joissain paikoissa tutustumaan hoitajan sijaisena, mutta sitä koskevat monet rajoitukset ja siksi hoitolaitokset päätyvät valitsemaan mieluummin sairaanhoitajaopiskelijan kuin lääkisopiskelijan. 

Surullisen kuuluisien syväreiden aloittaminen kuuluu monella ensimmäisen tai toisen lääkisvuoden suunnitelmiin ja jatkuvatkin sitten hamaan tulevaisuuteen. Kahden-kolmenkymmenen sivun tutkielman kirjoittaminen on, myös allekirjoittaneella, osoittautunut lähestulkoon sormuksen saattamisen Mordoriin tasoiseksi haasteeksi. Onnekkaimmat, valveutuneimmat ja ahkerimmat ovat huhujen mukaan saaneet jopa palkkaa tästä tieteen vuoksi tehdystä työstä ja he viettävät kesänsä sairaalassa tai kirjastossa tutkimuksensa parissa. Tämä on loistava vaihtoehto heille, joilla on edes pientä kiinnostusta tutkimustyöhön ja hyvä aihe mielessä tai löytävät mielenkiintoisen tutkimusryhmän! Itselläni kun ei ole kumpaakaan, niin kirjoitan sivun tuolloin ja sivun tällöin deadlinen ollessa viime joulukuu. Kesän aikana minä sen nyt kuitenkin teen! Olisi nimittäin hyvä väikkärin aihe korvan takana ja haluaisin päästä kyselemään, onko siihen mahiksia.

Kaikkien suurimpana haaveena (en yleistä) olisi tietysti päästä suorittamaan palkallista harjoittelua eli amanuenssuuria jonkin erikoisalan alaisuuteen. Monelle tämä amanuenssuurin hankkiminen aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa, kun ei tiedä, milloin hommasta voi saada noppia, minne saa mennä ja minkä vuosikurssin jälkeen. Tekemieni tiedustelujen perusteella voin kuitenkin sanoa, että tässä pätevät viidakon lait ja ylilääkärin suopuus. Amanuenssuureja voi hakea milloin vain ja mistä vain! Kaikkialle ei luonnollisestikaan oteta, mutta kysynyttä ei laiteta. Useat kakkosvuoden opiskelijat ovat päässeet kesäksi amanuenssuureja suorittamaan. Tärkeintä tahtoo olla, yllättävää kyllä, hakijan oma aktiivisuus. Tietynlaisesta röyhkeydestäkin voi olla apua, tiedä häntä. Amanuenssina toimit tietyn osaston alla ja pääset näkemään ja tekemään omien taitojen, aktiivisuuden ja mielenkiinnon mukaan. Sinulla ei ole mitään oikeuksia ja toimiasi tulisi valvoa pätevä lääkäri, mutta silloin ei myöskään ole vastuuta hoidosta tai potilaista. Amanuenssuurit ovat monien mielestä kiistattomasti paras tapa tutustuta turvallisesti lääkärin työn käytännön osuuteen.
Duodecim: Kouluterveydenhuolto; mitäpä luulette, että kumpaan meikämanne kuuluu, ei sillä, en tiennyt olevani poikatyttö

Vaihtoehtoja kesän ajaksi on luonnollisesti yhtä monta kuin opiskelijoitakin, mutta perinteisesti ihmiset tuppaavat valitsemaan näistä kategorioista jotain. Varsinkin, kun ensimmäinen kategoria ei ole varsinaisesti suppea. Itse aloitan työni ensi maanantaina Etelä-Karjalan keskussairaalassa arkistossa, joka tulee varmasti pitämään kiireisenä loppukesän. Kouluhan meillä alkaa jo 8.8! Ja sitten klinikkaan!
Mitä puuhaat kesällä? Töitä vai lepoa? Minulta voi kysyä ihan vapaasti opiskelusta, työnteosta, elämästä, pyrin vastaamaan parhaiden tietojeni mukaan! 


*Disclaimer: totuuteen perustuva kevyesti humoristinen kirjoitus*

6 kommenttia :

 1. Mulla alkaa huomenna kolmen viikon kesäloma, oon niin onnellinen <3 :'D Takana nyt se ensimmäinen amanuensuuri ja kivaa on kyllä ollut - juurikin sellainen turvallinen tapa tutustua tulevaan työhön ! Sun tuleva kesätyöpaikka on kyllä varmasti kans ihan opettava!

  VastaaPoista
 2. Oi! On kyllä luksusta päästä viettämään kunnon lomaa, itse en osannut ehkä rentoutua tässä kahden viikon pätkällä kun tulevat työt kolkutteli takaraivossa :D
  Mutta manuilemaan kaipaisin kyllä itsekin! Ehtiihän tässä :) luinkin jo sun fiiliksiä, ja niin mielenkiintoseöta vaikutti!

  VastaaPoista
 3. Moi! Opiskelen ekaa vuotta Helsingin lääkiksessä ja oon ite Lappeenrannasta kotosin, joten toi sun kesätyö kuulostaa mun korvaan tosi houkuttelevalta. Mitä kautta sait työn, oliks avoin haku vai otitko ite yhteyttä johonkin henkilöön Eksotella? (Kehen?) Kiitti jos ehit vastaamaan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ahaa, no se onkin kyllä hyvä tapa saada jalkaa oven väliin :) Työ itsessään oli sinänsä perusduunia eli ei kannata siitä hermostua. Oli kuitenkin kiva, kun kutsuttiin mukaan kaikkiin kesäkandien ohjelmiin ja sai kyllä hyvin kavereita kesältä!
   Tuo itse asiassa meni sillä tavalla, että laitoin avoimen hakemuksen Eksoteen ja sieltä olivat sitten yhteydessä tuon työn tiimoilta. Voin kyllä etsiä sen pomoni nimen, jos haluat häneen olla yhteydessä! Laita vaikka spostia kotirantanni@gmail.com Siellä sitten nähdään, mikäli keskussairaalalle päädyt :)

   Poista
 4. Heippa!

  Eksyin sattumalta blogiisi ja juurikin tänään lääkäripäivillä pyöriessäni tuli kurssikaverin kanssa puheeksi amanuenssuurit. Ollaan kumpikin hoitajataustaisia eli pari ekaa kesää menisi kevyesti hoitajan työssä ja sairaalamaailmassa pyörien, mutta tavallaan amanuenssuurikin houttelisi, mutta paikat varmaankin ovat tulevalle kesälle melko täynnä jo :) mutta siis kysymys kuuluu, että miten paikkoja lähdetään kyselemään ja kuinka lähestyä? :D opiskelen Tartossa, en tiedä vaikuttaako hakuun kuinka :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiva juttu :) Opiskeletko siis ensimmäistä vuotta? Tuo hoitajatausta on varmasti todella hyödyllinen ja sairaalamaailmakin on jo tutumpi! Miten olet viihtynyt Tartossa? Tiedätkö, eroaako opiskelu siellä Suomessa opiskelusta? :)
   Amanuenssuurikokemuksista tiedän vaan kuulopuheista, mutta odotan jo todella innolla tulevan kevään ja kesän hommia. Mutta, yleisesti paikkoja sovitaan kahdella tapaa. Manumaailma on aika villi länsi, jossa vallitsee viidakon lait. Näitä ollaan ilmeisesti jollain tavalla tiukentamassa ja ehkä muissa kaupungeissa näin ollaankin jo tehty? Manupaikkoja voi hakea yliopiston kautta vuosittaisessa haussa. Jokaisella yliopistolla on sopimuskeskussairalaansa, joihin voi sitten hakea yhteisessä haussa toivomilleen aloille. Yleisesti ottaen tällöin voi hakea vain sellaisille aloille, joista kurssit on jo käyty ja tulokset paikasta julkaistaan keväällä.
   Suosittua ja nykyisin vielä sallittua on soittaa suoraan haluamansa sairaalan toivomansa alan ylilääkärille ja kysyä suoraan manupaikkaa ajaksi X. Yleisesti ottaen kalenterikuukauksiksi, mutta myös muut järjestelyt onnistuvat esim koulun loma-aikoina. Myös spostia voi laittaa, mutta itse olen suosinut tätä soittamista, jossa kerron, kuka olen ja tarkemmat speksit sovitaan sitten spostilla.
   En usko, että opiskelu Tartossa vaikuttaa, viime kesänä Lappeenrannassa oli ainakin yksi Venäjältä ja yksi juurikin Tartosta :) Ei muuta kuin etsimään hyvää paikkaa! Homma on lähtenyt sen verran käsistä, että monesti manupaikat etenkin kesälle ja suosituimmille aloille sovitaan jo vuotta aikaisemmin, joten kyllä kesälle saattaa olla joitain paikkoja jäljellä, mutta ei luultavasti kovin runsaasti. Ensi joululomalle kuitenkin on vielä varmasti paikkoja, mutta niitä ei tarvitse ihan näin aikaisin vielä sopia :D
   Hmm, siinäpä nyt tuli mieleen tärkeimmät, kysy ihmeessä tarkemmin, jos joku jäi mietityttämään tai askarruttamaan :)

   Poista