Mistä hommata kämppä Kuopiossa?

2016/06/30
Nyt, kun opiskelupaikkojen tulokset alkavat olla näkyvillä, alkaa myös kämppien vilkkain välitys. Ajattelin vinkata erityisesti niitä kaltaisiani Kuopioon sisäänpäässeitä, joiden ensimmäinen kerta kaupungissa oli pääsykoetta edeltävänä iltana. Mutta kuka tahansa on tietysti sallittu ammentamaan tästä valtaisasta tietopaketista.
Kuopion satama valokuvaus Capri Marina, photography, harbour
Satama

Millä alueella haluan asua? Opiskelijoiden suosimat lokaatiot ovat itseoikeutetusti Keskusta, Niirala, Puijonlaakso, Neulamäki ja Haapaniemi. Monille nämä nimet eivät varmaan sano paljoakaan, joten avataanpa vähän.

Keskusta

Keskusta on varmasti kaikille helppo ymmärtää ja on luonnollisesti monen valinta asuinpaikakseen. Keskusta on puolueellisesti paras paikka asua, sieltä löytyy kaikki palvelut kivenheiton päästä, luonto ihan vierestä ja hyvät urheilumahdollisuudet niin Kallavettä kiertävien lenkki- ja hiihtomaastojen kuin monien kuntosalienkin muodossa. Asuinpaikasta riippuen Keskustasta yliopistolle kertyy matkaa noin 3,5-2 kilometriä ja suurin osa kulkee pyörällä tai autolla. Yksiöt ja kaksiot Keskustan alueella kustantantavat noin 400-700 euroa kuussa, tai jos ostaa mielii, niin mukavan ensiasunnon saa 100-130t eurolla. Keskustasta sataman alueelta löytyy myös Kuopaksen opiskelija-asuntoja!

Niirala

Niirala on monien opiskelijoiden mieleen sen hieman halvempien vuokrien sekä yliopiston läheisyyden takia. Niiralasta löytyy laaja valikoima Kuopaksen opiskelija-asuntoja, mutta myös yksityiseltä vuokrattavia. Läheltä Niiralaa löytyvät luonnollisesti myös lenkkipolut, mutta sen lisäksi esimerkiksi Kuopio-halli, uimahalli ja legendaarinen Kotkankallion kuntosali löytyvät Niiralasta. Muuten voi helposti hyödyntää keskustan palveluita, sillä matkaa kertyy vain noin kilometri. Yliopistolle on myös matkaa noin kilometrin verran. Kuopaksen yksiöiden hinnat alkavat noin 400 eurosta.
Niirala photography luonto nature Valkeisenlampi
Niiralasta Valkeisenlammelta

Puijonlaakso

Puijonlaakso on urheilevien opiskelijoiden sekä lapsiperheiden suosiossa. Puijonlaaksosta löytyy useita Kuopaksen taloja, joissa vuokrat yksiöiden ja kaksioiden kohdalla vaihtelevat 300 ja 600 euron välillä. Myös yksityisiä vuokra-asuntoja löytyy. Palvelut ovat rajatunlaiset, mutta löytyy sieltä niin K- kuin S-markettikin, samoin apteekki ja yliopistolle hurauttaa alamäkeä pitkin muutamassa minuutissa. Keskustaan kertyy matkaa keskimäärin 2,5 km, mutta voi vaihdella paljon riippuen talon sijainnista (yllättävää sinänsä). Puijonlaaksosta löytyy Kuopiot yhdet parhaimmat liikuntamahdollisuudet. Erityisesti ladut keräävät hiihtäjiä ympäri laakson ja moni jääkin Puijonlaaksoon juuri hienojen lenkkipolkujen, metsän ja hyvien latujen vuoksi. 

Neulamäki

Kuuluisasta Neulamäestä aloittavat uransa monet opiskelijat, kun Kuopas tarjoaa ensimmäisenä soluasuntoa tuon Jylhävuoren lailla Kuopion päälle kohoavan vuoren huipulta. Neulamäessä vuokrat eivät päätä huimaa, mutta korkea ilmanala sitä vastoin saattaa pistää puntit tutisemaan. Neulämäestä löytyy perusmarketti, kirkko sekä maailmankuulu Hunter pub. Matka yliopistolle taittuu nopeasti alamäkeä pitkin, mutta rientoiltoina nukkumapaikan metsästäminen keskustasta saa lisää panoksia, kun epäonnistumisesta saa maksaa reisille hapokkaan hinnan. Matkaa keskustaan on noin 3,5 km. Halvimmat soluasunnot kustantavat 250 euron luokkaa, mutta yksiöistä ja kaksioista saa maksaa samoja summia kuin esimerkiksi Puijonlaaksossa.

Haapaniemi

Haapaniemestä löytyy useampikin Kuopaksen ylläpitämä talo, joista löytyy myös suurempia asuntoja perhekäyttöön. Yksiöt ja kaksiot maksavat 450-650 euroa ja tällä rahalla pääsee lähelle Kallaveen rantaa sekä keskustan palveluiden piiriin. Koululle matkaa tulee kolmisen kilometriä kävellen tai pyörällä. Keskustaan on matkaa noin kilometri.

Mistä niitä kämppiä saa? Kaikki varmasti tietävät perusvälityssivustot asunnoille, joten en niitä lähde sen tarkemmin availemaan. Kuopas on Kuopion opiskelija-asuntosäätiö, josta löytyy hyvin vaihtoehtoja. Yleensä ensimmäinen tarjottu asunto on solu Neulamäestä, jonka jälkeen jonotusajan puitteissa tarjotaan yksiötä Niiralasta tai Puijonlaaksosta, riippuen vähän hakutoiveista.
Yksityinen on tunnolliselle opiskelijalle myös hyvä vaihtoehto, yliopisto-opiskelijat ovat hyvässä maineessa ainakin Kuopion yksityisten vuokranantajien piirissä, jolloin mahdollisuudet hyvään asuntoon kohtuullisella hinnalla ovat hyvät! Rohkeasti ilmoitusta lehteen, tori.fihin ja kaikkiin mahdollisiin tuutteihin, näistä on hyvin löytynyt  asuntoja niitä tarvitseville poloisille lääkisopiskelijoille.
Jos en eläisi avoliitossa omistusasunnossa, olisi tämän hetkinen valintani ehdottomasti kimppakämppä parin rakkaan kollegan kanssa jostain keskustasta. Meidän kurssillamme näitä ratkaisuja on useampia ja olen kuullut vain hyvää! Saa asua luultavasti aika hulppeassa isossa asunnossa kivojen kavereiden kanssa kohtuulliseen hintaan. Ja varmaa on, että etkoilta ei puutu seuraa.

Tärkeintähän on miettiä, mikä alue sopii omiin tarpeisiin parhaiten, kaikilta näiltä alueilta löytyy varmasti tuttuja ja lenkkiseuraa. Joko olette hakeneet kämppiä syksyksi?

4 kommenttia :

 1. Vielä lisäyksenä tähän hyvään postaukseen, että mitään muuta kuin soluasuntoa Kuopakselta ei voi saada fuksisyksyn alkuun joten jotain vaihtoehtoista on etsittävä mikäli solu ei käy kuten itselleni (kanssaelukoita). Minulle toimi parhaiten tori.fi, mutta mahdollisuuksia on monia. Mikäli vain suinkin pystyy niin kannattaa tulla paikan päälle katsomaan asuntoja & tapaamaan pot. vuokranantajia. Nettihuhut myös kannattee unohtaa, kaikki Kuopion asuinalueet on ihan ok näin ensialkuun. Kun olette saaneet jonkunmoisen katon pään päälle niin siitä sitten vaan uuden hakuprosessin alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisäyksestäsi, puhut ihan asiaa! Se on ehdottomasti näin ja ei tosissaan ole tarkoitus kylvää mitään paniikkia minkään asuinalueen suhteen :) eläimet tuovat tosissaan opiskelija-asuntojen suhteen pientä haastetta, mutta varmasti lemmikkiystävällisiäkin vuokranantajia löytyy!

   Poista
 2. Ja Antura ei todellakaan sijaitse Neulamäessä.... Ja Puijonlaaksossa on kaksi ihan isohkoa ruokakauppaa eikä mikään "pikkumarket".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi! Meen heti korjaamaan asiavirheet, pahoittelut :)

   Poista