Kysymyksistä innoittamana: Kuopio osa 2

2016/03/13
Edellisen postauksen kommentteihin tuli hyvin mielenkiintoisia kysymyksiä, jotka halusin vastauksineen saattaa kaikkien tietoisuuteen. Kiitos kysymyksistä ja pidemmittä puheitta vastaukset!

Kuvituksena tämän viikon Ruka-reissu1. Millaisia tentit ovat ja kuinka usein niitä on?
Tentit ovat useimmiten yhdistelmä monivalinta- ja esseekysymyksiä. Tenttien laajuus riippuu ihan kurssin laajuudesta. Tenttejä ei ole mitenkään yhdenmukaistettu, vaan kullakin opettajalla on omat mieltymyksensä tenttikysymyksistä ja tavoista kysyä niitä, joten vaihteluihin siinä tulee varautua. 
Säännöllistä tenttirypäystä ei ole, vaan sekin menee hyvin paljon kurssien keston mukaan. Tentti on yleensä noin viikon kuluttua vikoista luennoista. Joskus sattuu niin, että pitkän tauon jälkeen on monta tenttiä ja toisinaan niitä on säännöllisin inhimillisin väliajoin. Klinikassa tenttejä on useammin, sillä kurssit ovat yleensä pienempiä tai ainakin jaettu pienempiin blokkeihin. Silloin tenttejä on noin kuukauden välein. 2. Miten arvostelu toimii? Onko käytössä 1-5- vai vai hyväksytty/hylätty -systeemi? Onko kursseista läpi pääseminen rankkaa ja annetaanko palautetta myös kirjallisesti/suullisesti? 
Arvostelu toimii sekä 1-5 - että hyväksytty/hylätty -systeemillä. Arvostelun tiukkuuteen vaikuttaa lähinnä vain arvostelijan oma asenne ja mieltymykset. Joltain kursseilta kaikki pääsevät läpi kun sitten toisen kurssin repuuttaa kolmasosa ekalla yrityksellä. Kurssien läpipääseminen onnistuu vähemmälläkin työllä, mutta hyvien arvosanojen tavoittelu vaatikin jo aika paljon hommaa ja usein hereilläoloa koko kurssin ajan. Hylsyä ei tarvitse pelätä, niitä sattuu kaikille joko olosuhteista tai omasta motivaatiosta johtuen, parastahan tässä on se, että enää ei voi pihalle potkia! Palautetta ei ainakaan preklinikassa anneta suullisesti tai kirjallisesti, paitsi kielissä jonkun verran. 


3. Millainen lääkiksen ilmapiiri on? Kilpailua, suorittamista, yhteishenkeä, toisten tukemista? Onko paljon opiskelijatapahtumia, entä yhteistyötä muiden alojen kanssa?
PARAS! Erityisesti kurssin kesken ilmapiiri on yleensä hyvin tiivis ja läheinen, samojen tyyppien kanssa kun pyöritään päivästä toiseen. Kurssien läpikin tunnelma on hyvä ja vanhemmat kollegat jakavat mielellään neuvoja tiettyjen kurssien hyödyllisyydestä. Kilpailu ja suorittaminen riippuvat paljolti omasta luonteesta eikä näy mielestäni kurssikavereiden kesken. Tenttien jälkeen ei vertailla tuloksia tai tavoitella sitä kirkkainta kruunua. Mielestäni hyvin terveellä tasolla liikutaan, enkä ole huomannut sellaista ylenpalttista kilpailua, josta joskus puhutaan lääkiksen ongelmana. Oma motivaatio on se tärkein ja itsensä kanssa on aina hyvä vähän kilvoitella.
Opiskelijatapahtumia kyllä löytyy joka viikolle ja viime vuosina se on lisääntynyt yhä entisestään. Meillä on vähän sellainen surullisenkuuluisa maine ylimielisinä ja sisäsiittoisena porukkana, joka ei mielellään veljeile muiden ainejärjestöjen kanssa, mutta yritämme kovasti päästä tästä maineesta eroon ja osallistua sekä järjestää aktiivisesti poikkitieteellistä tapahtumaa. Tämä on myös sellainen asia, johon voi itse omalla käytöksellään vaikuttaa suuresti. 


4. Opiskelijoista kyselin jo aikaisemmassa postauksessa, mutta olisi kiva tietää muidenkin yliopistojen meiningistä. Onko homogeenistä sakkia vai paljon erilaisia ihmisiä, ikäjakaumaa jne...
Kuopion puolesta voin sanoa yleisesti, että hyvin heterogeenistä sakkia. Mutta tämäkin vaihtelee ilmeisesti paljonkin, sillä tuossa juuri keskustelin yhden kuopiolaisen kauppiskaverini kanssa, joka kertoi että heillä ikähaarukka on lähes poikkeuksetta kirjoittaneista pariin vuotta vanhempiin. Aloittaessani v. 2014 kurssimme keski-ikä oli 22,xx , joten kavereita löytyy joka ikäluokasta. Vanhimmat olivat siinä neljänkympin tienoilla. 


5. Mitä mieltä olit tuutoroinnista ja tuesta opintoihin yleensäkin? Nykyisissä opinnoissani olen ollut vähän hukassa ja olen joutunut ottamaan paljon selvää itse, mikä ei välttämättä ole huono juttu, mutta olen ollut kyllä tosi kujalla käytännön asioissa, lähdeviitteissä jne.
Hmm, tämä riippuu kyllä tosi paljon tuutorista! Itse olin sellainen, että autoin alkuun ja yliopiston tavoille, mutta en sen tarkemmin. Ja tiedän kyllä toisaalta sellaisia tuutoreita, jotka neuvoivat ihan kaiken heti kättelyssä. Mutta kyseville varmasti kaikki vastaavat ja auttavat parhaansa mukaan. Kursseilla kyllä oletetaan, että peruskäytännöt ovat hallinnassa juurikin noissa lähdeviittauksissa, mutta saatetaan myös antaa tarkkoja ohjeita koskien esimerkiksi fonttikokoa ja niin edelleen. Syväreissä eli lääkiksen "gradussa" ohjausta on kyllä tarjolla paljon, ja suorittamiseen vaaditaan tiettyjen luentosarjojen käynti, jossa opetetaan lähdeviittausta, lainaamista ja muita käytännön taitoja. Aika paljon jätetään myös opiskelijan omalle kontolle, mutta kyllä yleensä aina on löytynyt joku opastamaan!


6. Mitä mieltä olet Kuopion yliopiston palveluista? YTHS:n hitaus/nopeus, kirjaston kirjojen saatavuus?
En ehkä ole osannut vaatia hirveän paljon niiltä, mutta omiin tarpeisiini kaikki on toiminut hyvin jouhevasti. Yliopistolla on kaksi varsinaista itseopiskelutilaa, kirjasto ja Oppari, jotka ovat aina ihan täynnä. Koneen saa käyttöönsä, kunhan menee aamusta paikalle tai käy munkki iltapäivästä.
Opiskelijahintaista ruokaa saa useammastakin paikkaa, keskustasta myös, mikä on ollut ruikulipäivien pelastus. Mielestäni opiskelijaruoka on useimmiten hyvää ja erityisesti hinta-laatusuhteeltaan varsin toimivaa. 
Olen ollut YTHS:n toimintaan aina hyvin tyytyväinen. Olen asioinut siellä kymmenisen kertaa ja joka kerta aika on onnistunut nopeasti ja olen saanut todella hyvää palvelua. 5/5. Tämä ei kuitenkaan ole suuren yleisön mielipide, vaan ongelmana tuntuu eritoten olevan erikoislääkäripalvelujen saatavuus. Mutta omalla kohdallani kaikki on mennyt jouhevasti.  
Yliopiston kirjastoon en edes omista kirjastokorttia, joten mielipiteeni on kovin asiantuntematon. Yleisesti ottaen kurssikirjoja löytyy muutamia kappaleita, joten hyvissä ajoin tulee olla liikkeellä, jos sellaisen mielii saada. Lukukappaileita on ilmeisesti aika hyvin saatavilla. 


Kysykää ihmeessä, jos tulee lisää mieleen, vastailen kovin mielelläni!

6 kommenttia :

 1. Tosi kiva lukee tällasta blogii, jossa kerrotaan tarkasti millasta lääkiksessä on. Tiiätkö muuten onko kukaan kaksoistutkinnon tehnyt päässy lääkikseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! Tuota en osaa tarkasti kaksoistutkinnosta sanoa, mutta ammattitutkintopohjaisia on meillä useampiakin :)

   Poista
 2. Suurkiitos vastauksista! Ihanaa, sain vain lisää intoa omaan hakemiseeni. 8) Tuli vähän huoli, kun menin pommittamaan noin valtavalla määrällä kysymyksiä, mutta onneksi et pahastunut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes huippua, siihen juuri tähtäänkin! En missään nimessä pahastunut, tosi kiva jos kiinnostusta riittää :)

   Poista
 3. Moi!

  Kiinnostais tietää, millainen sisäilma Kuopion opetustiloissa on. Onko siellä esiintyny kenelläkään oireita, jotka viittais esim. homeongelmiin tms.?

  Kiitti jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Omaan makuuni varsin hyvä, en ole huomannut mitään erikoista. Kukaan ei ole sisäilmaongelmia valittanut, ainakaan mun kuullen :) pirun kylymä täällä välillä on :D

   Poista